Share

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 410 din 31 octombrie 2017, a fost stabilit, ca proiect de investiții în cadrul Programului Centenar, ca imobilul din str. Cuza Vodă nr. 41 (Casa Callimachi) să devină sediul Muzeului Memoriei Ieșene / Muzeului Marii Uniri / Muzeului Centenar.

Familia Callimachi a fost o familie boierească moldo-greacă din secolul al XVIII-lea care i-a dat Moldovei patru principi (Ioan Teodor, Grigore, Alexandru și Scarlat) și un mitropolit (Gavriil). Situată pe vechea uliţă a Goliei, Casa Callimachi are o istorie despre care s-a vorbit mult.

Citeste si   Mihai ”danone” CHIRICA ia fața lui Emil BOC! TELEGONDOLE la Iași VS metrou la CLUJ

În volumul său „Din Târgul Cucului în Piaţa Unirii” (Editura Tehnopress, Iaşi, 2003), Ion Mitican afirma că, în anul 1821, eteriştii de la Iaşi şi-ar fi stabilit aici cartierul general, înainte de a-și muta sediul în afara oraşului, la Mănăstirea Galata.

Acesta este motivul pentru care clădirea ar fi fost distrusă de turci în același an. Odată reconstruit, palatul a intrat în proprietatea generalului Iorgu Ghica, apoi a Ecaterinei Lepădatu și, într-un final, a bancherului Juster.

Citeste si   Rata de infectare cu SARS-COV2 în județul IAȘI! 3 localități se află în SCENARIUL ROȘU

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ