Share

Programul Național Apicol 2020-2022 are ca scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice sau asociații/cooperative agricole.

Mierea este produsul apicol care se obține prin transformarea și prelucrarea, de către albine, a nectarului și este principalul scop al apiculturii. Pe lângă acest principal produs, se mai pot obține propolis, ceară, venin, lăptișor de matcă, care au o importanță deosebită în ceea ce privesc industriile alimentară și farmaceutică.

Citeste si   Șeful Statului Major al Apărării are Covid-19. Ministrul Nicolae Ciucă, în izolare

Iar cum a început deja anotimpul de toamnă, înseamnă că se apropie și noul sezon apicol, adică pregătirea stupilor pentru iarnă și realizarea de tratamente pentru protejarea albinelor, deci, cu siguranță acest ajutor din partea APIA este binevenit, pentru că îi ajuta pe apicultori să se dezvoltare.

„Acţiunile Programului sunt împărțite în 5 categorii, după cum urmează: Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori; Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; Raţionalizarea transhumanţei; Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune; Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă.

Pentru anul 2020, am înregistrat 72 de cereri de plată, cu o valoare totală de 974.284, 99 lei, din care, pentru categoria B 180.007,4 lei, pentru categoria C (achiziții de cutii apicole, accesorii apicole, unelte și echipamente de protecție) 182.253,99 lei, pentru categoria D (achiziții mătci sau familii de albine) 595.891,6 lei, iar pentru categoria E ( decontare analize care atesta calitatea mierii) 16.132 lei. Sumele doar au fost solicitate, încă nu s-a plătit nimic”, a declarat purtător de cuvânt al APIA Iași, Narcis IVAN.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ