Share

Misiunea Aşezământului constă în asigurarea unui mediu stabil oferit copiilor din incinta instituţiei, în vederea reintegrării în familie sau, după caz, reintegrării socio-profesionale și pregătirii pentru viaţă.

Așezământul este într-un parteneriat cu cei de la Protecția Copilului, iar în anul 2011, când s-a deschis fundația, au preluat niște copii din cadrul DGASPC și s-au ocupat de tot ceea ce ține de educația și creșterea lor.

Copii sunt și se simt ca acasă datorită mediului pe care l-au creat cei de la așezământ și anume unul familiar.

Aşezământul înglobează un număr de 11 case de tip familial, alte 66 de locuri pentru studenți şi tineri, sală de mese, ateliere educaționale și teren de sport; investiții realizate din fondurile MănăstiriiBogdana Rădăuţi” și cu un aport de 15% primit de la Consiliul Judeţean Suceava. Copii sunt supravegheați 24 din 24.

„Perioada cea mai vulnerabilă a copiilor este în momentul în care pleacă de la așezământ”

 

„Mergem cu ei undeva, zicem noi, mai departe decât ceea ce face statul, în sensul că pe partea de afectiv-emoțională se lucrează mult mai mult și noi ne facem vise legate de viață.

În general, nu ne oprim la 18 ani. Dacă cineva vrea să meargă la facultate atunci practic există potențial și venim în sprijin cu pregătiri superioare cu tot ceea ce ține de partea educațională, dacă cineva vrea să meargă pe meserie încercăm să mergem pe meserie, dar după ce termină sau fac 18 ani.

Noi încercăm să insistăm să stea mai mult pentru că perioada lor cea mai vulnerabilă este în momentul în care pleacă de aici, încercăm să îi urmărim încă o perioadă de timp ca să vedem cum merg, în așa fel încât să știe ca au la cine se raporta, au cu cine vorbi.

Se fac foarte multe activități extrașcolare, avem un atelier de pictură, de unde câțiva copii s-au orientat spre liceul de artă.

 

„Pentru  noi nu există un final al relației cu copilul”

De exemplu fetița care a terminat arte, s-a căsătorit și anul trecut am avut nuntă, iar nunta a fost ca la o casă normală, noi ne-am întâlnit cu părinții băiatului, am discutat, am făcut nunta așa cum și-au dorit-o și copii, iar fetița nu s-a simțit absolut  deloc abandonată că nu are cu cine să vorbească sau că trebuie să gândească lucrurile de una singură.

Casa noastră mare așa cum este întinsă pe 2 hectare a fost în sărbătoare. Toții copii au îmbrăcați de sărbătoare, toată curtea era plină de flori, de suc, prăjiturele , invitați, iar cununia religioasă și civilă am făcut-o aici la așezământ  apoi am mers la un cort unde se fac nunți și unde au dorit ei să-și facă. Am stat și noi puțin cu ei după care i-am lăsat să se desfășoare. Acum fetița este însărcinată, iar noi ținem legătura constant cu ea și vine practic acasă cu soțul ei”, povestește Maica Ecaterina, directoarea așezământului.

Ca și activități extrașcolare în cadrul așezământului există atelier de pictură, atelier meșteșugăresc unde pentru copii este ca o terapie și tot odată prin aceste activități se pot rezolva și anumite probleme emoționale, pentru că marea majoritate a copiilor au un deficit de atenție destul de pronunțat. În aceste ateliere cei de la așezământ încearcă să corecteze anumite lucruri care țin de atenție.

Citeste si   Managerul SJU Suceava, desemnat coordonator medical al judeţului sub autoritatea CJSU

Pe perioada pandemiei am încercat să păstrăm o normalitate pentru copii, în sensul că dacă ei mergeau la școală, dimineața ne trezeam la ora 8 să facem înviorarea, apoi serveau micul dejun, iar la ora 9 toată lumea făcea teme, aveau pauză la prânz ca și cum ar fi venit de la școală, apoi intrau din nou la teme practic până la ora 5-6,  la noi era ca o zi de școală normală.

Având în vedere faptul că noi am încercat să păstrăm o normalitate nu le-a fost foarte greu, mai ales că la noi curtea este foarte mare și aveau unde să își desfășoare activitățile și, zic eu, am depășit destul de bine această perioadă.

Noi mergem foarte mult și pe partea de sport, avem o sală de sport unde avem fitness pentru fete și forță pentru băieți, avem 15 copii care merg și fac karate.

Un alt aspect care este foarte important  este faptul că noi stând aici 24 de ore din 24 cu reușim să construim  o relație foarte bună cu copii. Noi stăm lângă ei în permanență și atunci dacă pleacă un educator sau un supraveghetor pentru copii nu contează foarte mult pentru că noi suntem aici, adică relația este construită cu noi și ei nu se simt abandonați . Indiferent cine vine ulterior ei au o continuitate.

 

„Planurile sunt făcute nu la modul general, ci sunt făcute pe fiecare copil în parte pentru că sunt diferiți”

Noi aducem foarte mulți oameni la copiii care lucrează cu ei și care totodată pot deveni  modele pentru copii. Spre exemplu, un regizor de la București a venit la noi și a stat 2 săptămâni  și le-a făcut copiilor o prezentare a artei cinematografiei . Apoi a venit cineva din altă țară și le-a prezentat pictura și totodată a și luat copii în tabără, la el acasă și lucrează cu ei foarte mult pe această parte, avem o trupă de muzică pop-rock  de la Iași care au toate instrumentele necesare pentru a-i învăța pe copii.

„Ieșim foarte mult cu copii, nu îi facem străini de lumea din afară”

Fiecare căsuță cu copii are sarcină de serviciu ca cel puțin odată pe lună, toate doamnele să meargă să se recreeze, fie cu trenul sau cu mașina la Iași la Suceava sau la mare.

Citeste si   Deputatul PNL Ioan BALAN, scrisoare deschisă către Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel POPESCU

Planurile sunt făcute nu la modul general, ci sunt făcute pe fiecare copil în parte pentru că sunt diferiți. Totodată cei din cadrul așezământului nu se ocupă doar de sănătatea psihică ci și fizică a copiilor.

Totodată nu ne ocupăm doar de sănătatea psihică ci și fizică a copiilor. De exemplu avem o fetiță care făcea crize de lipotimie nu foarte dese, dar care ne-au dat de gândit și am mers cu ea la un consult apoi la un cardiolog și ne-am dat seama că are o disfuncție la inimă, și acum am luat legătura să mergem la Timișoara ca să facem o intervenție.

Copii au o siguranță deoarece orice problemă fie ea medicală sau de orice natură se rezolvă și mai ales acum că pentru unii dintre ei este perioada pubertății și apar problemele dermatologice am apelat la un cosmetician care a venit aici și a vorbit cu fetele”, a mai povestit Maica Ecaterina, directoarea Așezământului, pentru Ziarul „Bună Dimineața Suceava”.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ