Share

Pelerinaj politic, la acest sfârșit de săptămână, la Moscova. Preşedintele Turciei, premierul israelian şi ministrul german de Externe sunt toţi în Rusia.

Oficial, vizitele nu au nicio legătură. Benjamin Netanyahu s-a întâlnit deja cu Vladimir Putin.

Astăzi, liderul de la Kremlin se va vedea şi cu Recep Erdogan.

Cât despre Sigmar Gabriel, şeful diplomaţiei germane s-a văzut deja cu Vladimir Putin şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

În conferinţa de presă de ieri, Sigmar Gabriel a avertizat că temerea lui este că lumea intră într-o nouă cursă a înarmării cu Rusia, precizează digi24.ro

De asemenea, oficialul german a recunoscut că ţara sa are multe puncte în care nu este de acord cu Rusia. Ucraina este cel mai important dintre ele.

Într-un gest foarte interesant, oficialul german a ţinut să-i dea o replică lui Serghei Lavrov, deși nu a fost întrebat de jurnaliști despre subiect. A comentat declaraţia ministrului rus de Externe, făcută la Munchen, în luna februarie, despre nevoia unei noi ordini mondiale post-occidentale.

„Procesul globalizării economice şi politice a fost conceput în principal ca un instrument pentru a creşte dominaţia unui club select de state asupra lumii. Un astfel de sistem nu poate rezista pe termen lung. În acest moment, liderii responsabili ar trebui să facă o alegere. Sper că vor alege să creeze o lume democrată, o ordine mondială corectă. Dacă vreţi, îi putem spune o ordine mondială post-Vest”, a spus Serghei Lavrov luna trecută.

În conferinţa de presă de la Moscova, Sigmar Gabriel i-a spus lui Serghei Lavrov că are o senzaţie de disconfort atunci când aude discuţii despre o ordine mondială post-Vest, pentru că Vestul înseamnă anumite valori, nu geografie.

„Trebuie… Ştiu că e neobişnuit pentru o conferinţă de presă, dar trebuie să comentez un lucru. Aţi spus, la Munchen, că acum avem o lume post-Vest. Eu nu cred că, atunci când spunem “Vest”, ne referim la geografie. În Cairo, în Piaţa Tahrir, oamenii s-au luptat pentru valorile occidentale. E vorba despre drepturile omului şi de alte valori, nu despre geografie. Am o anumită senzaţie de disconfort când aud despre post-Vest”, a spus șeful diplomației germane.

Serghei Lavrov a răspuns criticilor lui Sigmar Gabriel.

„Vedeţi, avem deja o dezbatere. Nu, nu m-am referit la Vest în sens geografic, ci istoric. „Vestul” e o noţiune foarte înşelătoare azi. Referitor la ceea ce s-a întâmplat în Egipt, poate că oamenii au manifestat pentru valori occidentale, dar, după cum ştiţi, Frăţia Musulmană e acum la putere”, a subliniat ministrul de Externe rus.


Share
Citeste si   Mike Pompeo în Grecia, săptămâna viitoare, în pline tensiuni cu Turcia
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ