Fermierii trebuie să se prezinte de urgență la ANAF

Modificările la Legea Zilierilor clasează veniturile obținute de lucrătorii sezonieri venituri salariale. Astfel, contribuția la pensii (CAS) datorată pentru zilieri începând cu veniturile aferente lunii mai când s-a modifiat legea se va raporta prin declarația fiscală 112, la fel cum se întâmplă deja în cazul impozitului datorat pentru zilieri.

Așadar, începând cu veniturile aferente lunii mai 2019, beneficiarii de lucrări sezoniere trebuie să declare și să achite CAS pentru zilieri.

Astfel, din moment ce prin formularul 112 se declară deja impozitul pe veniturile ziliere, același document va fi folosit pentru raportarea CAS-ului. Cota actuală a CAS-ului este 25%.

Trebuie să se știe faptul că, pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directa între părți, într-un cuantum al remunerației brute orare care nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Se acordă la sfârșitul fiecarei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii, înainte de semnarea în Registrul de evidență a zilierilor de către zilier și beneficiar.

Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ