Share

La 4 ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, unele dintre cele mai selecte hoteluri și restaurante din Iași, demonstrează în continuare un dezinteres total față de siguranța clienților care le trec zilnic pragul

Deoarece legea nu impune suspendarea activității pe perioada în care nu există autorizație, localurile își continuă activitatea în speranța că nu se va întâmpla nimic.

Având în vedere faptul că urmează o perioadă prolifică organizării de evenimente, Ziarul ”Bună Dimineața Iași”, le va aduce la cunoștință ieșenilor lista întreagă a locațiilor care nu respectă legea în privința securității la incendiu. Demersul este de natură să responsabilizeze firmele care activează în domeniul HORECA din Iași.

Pe lista neagră se găsesc locuri selecte din Iași, frecventate de mii de ieșeni.

Multe cluburi și restaurante din Iași funcționează fără autorizația PSI, în cele mai multe cazuri pentru că nu pot respecta normele impuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

“La CASTEL” IAȘI, își continuă activitatea și fără AUTORIZAȚIE

În capul listei locațiilor selecte din Iași care nu respectă legea și totodată normele de securitate la incendiu este locația „La Castel”. În cei 4 ani scurși de la tragedia care a șocat România, reprezentanții acestui restaurant nu au reușit să intre în legalitate.

Acest local aparține omului de afaceri Florentin Constantin ANGHELESCU care este unicul asociat și administrator. În incita „La Castel”, regăsim 32 de camere date spre cazare, un restaurant, o bucătărie și 6 săli pentru evenimente.

Multe dintre evenimentele de marcă ale Iașului sunt găzduite în această locație

În perioada următoare reprezentanții „La Castel” anunță organizarea unor evenimente care vor aduna mulți ieșeni în această locație: Prerevelion – Corporate Party 2020 – Anul acesta dorim să ne depășim limitele și să vă organizăm, în totalitate, până la cel mai mic detaliu evenimentul companiei dvs, iar echipa noastră de profesioniști va face ca toate acestea să devină realitate. Dumneavoastră trebuie doar să stabiliți data, tipul de eveniment, iar de restul ne ocum noi, transmit organizatorii.

Citeste si   APIA interzice arderea MIRIȘTILOR și a RESTURILOR vegetale pe terenul arabil, precum și a VEGETAȚIEI pajiștilor permanente

Carnaval, 1 Ianuarie 2020, O seară de poveste, unde libertatea este cuvântul serii. Magia înconjoară întregul eveniment și ne poartă într-o lume perfectă. Vă așteptăm cu drag alături de noi, anunță reprezentanții localului.

Și lista evenimentelor continuă…

Cu toată această multitudine de evenimente, ultimele date ale firmei arată ca, în 2019, “LA CASTEL”, a avut o cifră de afaceri de doar 770.986  lei, un profit de 152.440  lei și 10 angajați.

Este posibilă funcționarea fără autorizație! Responsabilitatea cade în sarcina clienților

Restaurantele care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu au ca singură obligație să afișeze la intrare un anunț prin care  clienții sunt informați că respectivul obiectiv funcționează fără autorizație la incendii.

Este o soluție de compromis identificată de autorități și acești agenți economici, modalitate prin care, atenție … responsabilitatea este transferată în sarcina … clienților!!!

Se presupune că, în eventualitatea producerii unor tragedii, clienții sunt cei care și-au asumat accesarea respectivei locației. Clienții, în cunoștință de cauză au acceptat să folosească serviciile oferite de restaurantul „La Castel” în speța de față!

Ce trebuie să conțină dosarul necesar obținerii autorizației de securitate la incendiu

Dosarul pe care un local trebuie să-l depună la ISU pentru a obține autorizație de securitate la incendiu trebuie să conțină peste 20 de documente: cererea, autorizația de construire, avizul de securitate la incendiu, copia după scenariul de securitate la incendiu, plan de situație, schema instalației, scheme electrice, referatul verificatorului de proiect, proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, plan al amenajării, plan de evacuare etc. Legal, autorizația trebuie să fie emisă în timp de 30 de zile, dacă dosarul este complet.

Citeste si   CERCETAT de polițiști pentru FURT calificat și TÂLHĂRIE calificată

Cine răspunde în eventualitatea producerii unei tragedii?

Responsabilitatea este a celor care organizează activitatea și își asumă pe propria răspundere această funcțiune. Deci, proprietarii, beneficiarii”, conform legii.

Așa cum este corect, reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași”, au oferit posibilitatea oferirii unui punct de vedere și conduceri restaurantului “La Castel”, în speță, managerului complexului, Nicolae CIULU.

Nicolae CIULU: “obținerea autorizației ISU, este o PROBLEMĂ mai complexă

A avea sau a nu avea autorizație este o problemă mai complexă. Hotel restaurant „La Castel”, funcționează în baza unui aviz de principiu acordat de cei de la ISU Iași.

Noi trebuie să obținem autorizație deoarece au mai fost efectuate extinderi la nivelul complexului. Suntem în curs de autorizare dar din nefericire legislativul vine mereu cu completări, modificări și noutăți astfel încât nu reușim să ținem pasul. Din punctul meude vedere suntem pe drumul cel bun, deoarece proiectanții au găsit soluțiile optime întrucât clădirea este deja edificată și mai trebuiesc implementate alte măsuri suplimentare de protecție.

”Încercăm să nu afectăm și să nu stricăm peisajul creat la complex și arhitectural să nu intervenim absolut deloc”,  a declarat Nicolae Ciulu, managerul ”La Castel”

Cu rugăciuni și în speranța că nu se va întâmpla nici o tragedie în perioada imediat următoare, ieșenii sunt așteptați la hotel-restaurant “La Castel”!

Citeste si   Cu ce ne ALIMENTĂM creierul? Top 5 cele mai ACCESATE site-uri din România

Având în vedere că ”La Castel”, este un complex cu 32 de camere, 6 săli de evenimente și un restaurant, Ciulu a fost întrebat de către reporterii dacă nu i se pare riscant să își desfășoare activitatea fără aviz ISU.

Managerul a afirmat că din fericire au implementate unele ajutoare de alarmare și avertizare și speră să nu fie vreo problemă.

”Este ușor să cuantifici riscul dacă stăm să ne uităm la ce se întâmplă în ultima vreme cu unele localuri. Există un risc, dar din fericire avem implementate unele ajutoare de alarmare și avertizare, dar suntem dispuși și pregătiți să interveni, având în vedere că avem activitate 24 din 24.

Nicolae CIULU: ”În cazul în care va apărea un incident suntem dispuși și pregătiți să intervenim”

Întrebat cine răspunde în cazul unei eventuale tragedii, Ciulu a afirmat că administratorul, în speța de față, Florentin Constantin ANGHELESCU.

”Chiar dacă se întâmplă sau nu ceva, toată răspunderea, în ambele situații va fi a administratorului.

Avem afișat anunțul că funcționăm fără autorizație de la ISU și suntem în curs de implementare a acesteia. Ne rugăm având în vedere că vin sărbătorile să nu se întâmple nimic”, a declarat Neculai CIULU, managerul ”La Castel” Iași.

Cu rugăciuni și în speranța că nu se va întâmpla nici o tragedie în perioada imediat următoare, ieșenii sunt așteptați la hotel-restaurant “La Castel”!


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ