Share

La 4 ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, unele dintre cele mai selecte hoteluri și restaurante din Iași, demonstrează în continuare un dezinteres total față de siguranța clienților care le trec zilnic pragul

Deoarece legea nu impune suspendarea activității pe perioada în care nu există autorizație, localurile își continuă activitatea în speranța că nu se va întâmpla nimic.

Având în vedere faptul că urmează o perioadă prolifică organizării de evenimente, Ziarul ”Bună Dimineața Iași”, le va aduce la cunoștință ieșenilor lista întreagă a locațiilor care nu respectă legea în privința securității la incendiu. Demersul este de natură să responsabilizeze firmele care activează în domeniul HORECA din Iași.

Pe lista neagră se găsesc locuri selecte din Iași, frecventate de mii de ieșeni.

Multe cluburi și restaurante din Iași funcționează fără autorizația PSI, în cele mai multe cazuri pentru că nu pot respecta normele impuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

LITTLE TEXAS IAȘI, își continuă activitatea și fără AUTORIZAȚIE

În lista locațiilor din Iași care nu respectă legea, după Hotel-Restaurant „La Castel”, urmează ”LITTLE TEXAS” Iași. În cei 4 ani scurși de la tragedia care a șocat România, reprezentanții acestui restaurant nu au reușit să intre în legalitate.

”Little Texas” este operat de firma US-ROM HOUSE LTD SRL. Unicul acționar în această firmă este SOLOMON BUSINESS SRL, firmă care la rândul ei aparține soţilor Raluca şi Dan Fiterman. Prin  SOLOMON BUSINESS SRL soții Fiterman mai deţin clinicile şi spitalul “Arcadia”.

Citeste si   Mihai ”danone” CHIRICA ia fața lui Emil BOC! TELEGONDOLE la Iași VS metrou la CLUJ

Dan FITERMAN a cumpărat Little TEXAS cu 1,3 milioane de euro

”Little Texas”, format dintr-un restaurant și un hotel, a fost achiziționat de Fiterman în 2013 cu suma de 1,3 milioane lei. Restaurantul a fost cumpărat de la americanul Jeri Little care a înființat stabilimentul în 1997.  ”Little Texas” a fost în centrul atenției și din cauza unui incendiu petrecut în 2010. Evenimentul, destul de grav, nu a fost de natură să trezească semne mari de alarmă în rândul acestui restaurant care, în continuare, nu respectă legislația privind autorizarea împotriva producerii incendiilor.

Chiar daca afacerea funcționa și era pe profit, americanul a hotărât să vândă localul lui Dan FITERMAN.

Ultimele date ale firmei arată că în 2018, US-ROM HOUSE LTD SRL a avut o cifră de afaceri de 7.525.388 lei, un profit de 535.441  lei și 73 de angajați.

Little Texas AMENDAT de inspectorii ISU

Nu este prima data când la ”Little Texas” nu se respectă condițiile legale de funcționare.

În 2014 și 2015, inspectorii ISU au aplicat amenzi pentru că nu exista un număr suficient de detectoare de gaze, instalația electrică prezenta deficiențe, iar stingătoarele nu erau conforme. Potrivit legii, Dan Fiterman trebuia să obțină, autorizația ISU până pe data de 30 iunie 2017.

Citeste si   DRAMĂ pentru PORTALUL IEȘEAN al FCSB -ului! Tatăl său a DECEDAT

În continuare patronul acestei locații neglijează un aspect atât de important cum este securitatea la incendii, chiar dacă un eveniment nefericit de acest gen s-a produs în urmă cu câțiva ani în cadrul locației. În urma cercetărilor preliminare efectuate de pompieri, sursa incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică din interiorul bucătăriei.

Incendiul a izbucnit, probabil, de la instalația electrica suprasolicitata din bucătărie“, a declarat un locatar din zona, la momentul producerii incendiului.

Incendiul a cuprins acoperișul ușor inflamabil al restaurantului, extinzându-se pe o suprafața de 60 metri pătrați.

Cum reușesc localurile să funcționeze fără autorizație ISU?

Restaurantele care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu au ca singură obligație să afișeze la intrare un anunț prin care  clienții sunt informați că ”respectivul obiectiv funcționează fără autorizație la incendii”.

Se presupune că, în eventualitatea producerii unor tragedii, clienții sunt cei care și-au asumat accesarea respectivei locației. Clienții, în cunoștință de cauză, au acceptat să folosească serviciile oferite de restaurantul „Little Texas” în speța de față!

Ce trebuie să conțină dosarul necesar obținerii autorizației de securitate la incendiu

Dosarul pe care un local trebuie să-l depună la ISU pentru a obține autorizație de securitate la incendiu trebuie să conțină peste 20 de documente: cererea, autorizația de construire, avizul de securitate la incendiu, copia după scenariul de securitate la incendiu, plan de situație, schema instalației, scheme electrice, referatul verificatorului de proiect, proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, plan al amenajării, plan de evacuare etc. Legal, autorizația trebuie să fie emisă în timp de 30 de zile, dacă dosarul este complet.

Citeste si   Compania VEOLIA dă bir cu FUGIȚII! Pierderile SEMNIFICATIVE sunt principala PROBLEMĂ

Cine răspunde în eventualitatea producerii unei tragedii?

Potrivit Legii nr. 33/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.

Reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași”, au oferit posibilitatea transmiterii unui punct de vedere și conducerii restaurantului ”Little Texas”.

În acest context, am discutat cu Sales Managerul ”Little Texas”, Sabina Antoneta Ștefănoaiei, care a făcut toate eforturile pentru a mușamaliza subiectul. Administratorul, cunoscut ca un influent om politic local, afișează un dispreț evident față de tot ce înseamnă autoritate locală.

”Noi trebuie să vorbim cu specialistul nostru de la ”calitate”, iar dacă dumnealui o să fie de acord, vom oferi un punct de vedere, dacă nu… Bănuiesc că nu este obligatoriu, nu?”, a răspuns ironic Sales Managerul Little Texas Iași, Sabina Antoneta Ștefănoaiei.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ