Share

ATENȚIE LA FALȘII VIZITATORI!

Multe persoane devin victime ale infractorilor care, profitând de lipsa de informare sau neatenția acestora, prin diverse metode, le induc în eroare, le sustrag bani sau bunuri de valoare din locuință.

Poliţiştii vă recomandă să verificaţi în prealabil, la Asociaţia de Proprietari, dacă astfel de angajaţi urmează să efectueze verificări la locuinţele din imobil. De asemenea, înainte de a permite accesul în locuinţă persoanelor străine care se recomandă a fi reprezentați ai unor companii/ firme de prestări servicii, să le fie cerute legitimaţiile de serviciu.

Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate şi alte bunuri mici şi de valoare (telefoane, bijutierii).

Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile.

Legende/metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuinţa victimei:

Metoda ”E-ON”: infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate și solicită accesul în locuinţă pentru verificări.

Metoda ”DETERGENTUL”: falşi vânzători care bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.

Citeste si   MUNCITORI mai MULȚI - rata de INFECTARE cu COVID-19 mai MARE: ”Sunt de acord ca OAMENILOR ce lucrează în FABRICI să li se asigure TRANSPORTUL”

Metoda ”DERATIZARE”: sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare, încearcă să primească accesul în locuinţă.

Metoda ”STRĂINUL”: infractorii motivează că nu sunt din localitate, spun că au o urgenţă medicală (de obicei spun că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română) şi nu au bani româneşti asupra lor, solicitându-le victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă, spunând că au valută sau bunuri de valoare și că se vor întoarce.

Metoda ”CERŞETORII”: persoane care bat la uşile oamenilor cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copiii.

Metoda ”COMIS VOIAJOR”: oferirea spre vânzare, la un preț „minim“, greu de refuzat, de către vânzători ambulanți, a diferitelor produse (veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură). În realitate, se oferă spre vânzare produse de slabă calitate sau contrafăcute la prețuri mari.

Metoda,”STRÂNGERE DE FONDURI PENTRU PERSOANE BOLNAVE”: victimele sunt acostate pe stradă sau contactate direct la domiciliu de persoane străine, care, sub pretextul că adună fonduri pentru diverse culte religioase sau pentru cazuri sociale sau medicale, solicită ajutor bănesc, mizând pe starea emoțională și sensibilitatea victimei, când vine vorba de suferință, boală, neajunsuri și handicap.

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

Acţiunile infractorilor după ce pătrund în locuinţă:

Distrag atenţia victimelor, le trimit în altă camera, pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare.

-Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu, stau în bucătărie, cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.

-Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile care le găsesc pe holul apartamentului

Sfaturi menite să îi ţină departe pe infractori: 

-Dacă sunteți într-o astfel de situație, trebuie să vă luați măsuri de precauție, iar înainte de a permite accesul în locuință al unor persoane necunoscute, solicitați întotdeauna cartea de identitate și legitimația de serviciu;

Citeste si   ARTĂ murală la Serviciul de AMBULANȚĂ Județean IAȘI

Fiți circumspecți la astfel de prestatori de servicii, mai ales dacă nu au fost solicitate expres de dumneavoastră sau nu au fost anunțate din timp de administratorul blocului/ șeful de scară;

Solicitați întotdeauna, pe loc, o chitanță/ factură pentru orice fel de serviciu prestat la domiciliu. Refuzul sau sustragerea persoanei de a vă furniza o chitanță, în schimbul banilor primiți, vă dă certitudinea că ați fost înșelați;

Nu acceptați sprijinul venit din partea unor persoane necunoscute care se deplasează la domiciliul dumneavoastră și se oferă să vă „ajute” la retragerea unor sume de bani de la bancomant;

-Atunci când locuiți singuri, evitați să deschideți ușa persoanelor necunoscute, indiferent de motivele invocate de aceștia și anunțați autoritățile;

-Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitați legitimația de serviciu și notați datele de pe document;

-Obișnuiți copiii să nu deschidă ușa nimănui, în lipsa dumneavoastră, să nu trădeze că sunt singuri acasă;


Share

LĂSAȚI UN MESAJ