Share

Județul Iași, Municipiul Iași, instituțiile publice şi firmele private au reușit din 2014 şi până în 2019, să obțină fonduri europene, în domenii diverse, de la infrastructură, transport, reabilitare spații, extindere capabilități de producție, infrastructură de producție, formarea resursei umane, construcții de spații noi.

Programul Operațional Regional a fost util atât pentru Județul Iași, cât și pentru Primăria Municipiului Iași

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a fost util pentru Județul Iași și pentru Primăria Municipiului Iași. Astfel, în județ, au fost realizate 836 proiecte, în valoare de 110 milioane de euro, ceea ce aduce Județului Iași poziția a doua (după Județul Suceava) în cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est Moldova.

În ceea ce privește fondurile europene pentru start-up-uri, în 2018, 75 de antreprenori din Regiunea Nord-Est au putut accesa fiecare circa 34 mii de euro pentru a-și deschide afaceri non-agricole în mediul urban.

Datele oficiale au arătat că în Județul Iași, au fost încheiate, în 2019, 123 de contracte (90 de contracte sunt implementate de firme private, în timp ce restul au fost implementate de către instituții de stat din învățământ, cercetare, administrație locală, județeană, instituții de cult) pentru finanțare a unor proiecte cu fonduri europene, în valoare de 1,01 miliarde lei, din acești bani, asistența financiară europeană nerambursabilă fiind de 850 milioane de lei.

Până în prezent, au fost finalizate 20 de proiecte, depuse de societăți comerciale (mediul privat), fiind cheltuite 20 milioane de lei. 4 contracte de finanțare, depuse tot din mediul privat au fost reziliate, fiind cheltuite 12 miliarde de lei.

Citeste si   Neatenția poate ucide. Un copil a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului în urma unui incendiu produs în camera sa

În continuare, sunt derulate 99 de proiecte în diverse stadii de implementare. În total, firmele private au atras 230 milioane lei. În general, fondurile europene sunt orientate spre formarea resursei umane, modernizare linii tehnologice, extinderea infrastructurii de producție, optimizarea capacității de producție.

Consiliul Județean Iași a accesat un proiect pentru a moderniza cei 168 km de pe teritoriul Județului Iași ai DJ Iași-Suceava, fondurile accesate fiind de 327 milioane lei. Totodată, CJ Iași a accesat fonduri în valoare de 121 milioane lei pentru a moderniza Spitalul de copii ”Sfânta Maria”. Ministerul Sănătății a decis să acceseze 32 milioane lei pentru a oferi asistență spitalelor din județ pe care le are în administrare directă.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de asemenea, benefic pentru Județul Iași

Programul Național de Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 s-a dovedit a fi, de asemenea, benefic pentru Județul Iași, fiind atrase 109 milioane euro, până în prezent.

În 2019, au fost accesate 139 de proiecte, totalizând 21,39 milioane de euro. Comunele Holboca, Brăești și Miroslava au atras cei mai mulți bani europeni, prin PNDR 2014-2020. Circa 63 milioane de euro au fost atrase din 2014 și până în 2019, de către UAT-urile din Județul Iași. Au existat proiecte atrase de firme mici și mijlocii care operează în mediul agricol, precum și proiecte atrase de micii fermieri.

În anul 2017, Primăria Iași a obținut fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare

În anul 2017, Primăria Iași a obținut fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare în vederea conformării standardelor de mediu (86,7 milioane lei), în etapa a II-a a programului de investiții demarat în perioada 2007-2013. Investiția a vizat reabilitarea a 26 km conducte ale rețelei termice primare și 50 km ale rețelei termice secundare. Proiectul a fost finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pe axa prioritară 7, care sprijină creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare.

Citeste si   Coșmarul fără sfârșit! 5 ani de la incendiul din Clubul Colectiv - niciun vinovat!

La finalul anului 2018, Primăria Iași derula 20 de proiecte cu finanțare europeană în valoare de 620 milioane lei, prin POR. Primăria Iași și-a propus atunci și cumpărarea de autobuze electrice și tramvaie cu sprijinul Ministerului Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale, preconizându-se în acest scop, investiții de alte 350 milioane lei, provenind din fonduri europene.

În 2019, Primăria Iași a accesat un proiect de reabilitare a ”Zonei de Agrement Rosetti (în suprafață de 17 912 metri pătrați)”, în valoare de  13 942 773 lei, pe o durată de trei ani.

În luna iunie 2019, Municipiul Iași a reușit să atragă peste 81 milioane lei pentru reabilitarea a șapte muzee precum: Casa Dosoftei, Palatul Braunstein, fosta Chestură, Muzeul de Istorie Naturală, Mânăstirea Frumoasa etc.

În luna august 2019, s-a organizat o licitație națională de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru livrarea de autobuze electriceși tramvaie, achiziționate cu fonduri europene. Municipiul Iași ar urma să primească 20 autobuze, șase staţii de încărcare rapidă şi 20 de staţii de încărcare lentă, toate în valoare de 55,5 milioane lei. O nouă licitație, în 23 septembrie a repartizat Iașiului dreptul de a primi 24 de aubuze, 7 stații de încărcare rapidă și 24 de stații de încărcare lentă, în valoare totală de 54,5 milioane lei.

Citeste si   COVID-19. Sindicatele din Sănătate: Este timpul ca medicii să scoată mizeria de sub preș, nu să ceară imunitate pentru malpraxis!

La 4 noiembrie 2019, Primăria Iași a primit acordul de finanțare a cumpărării de tramvaie (16 tramvaie de 30 metri)

La 4 noiembrie 2019, Primăria Iași a primit acordul de finanțare a cumpărării de tramvaie (16 tramvaie de 30 metri), suma totală, provenind, în majoritate, din fonduri europene fiind de 220.154.526 lei, beneficiari fiind Ministerul Dezvoltării Regionale și Primăria Municipiului Iași.

La finalul lunii noiembrie 2019, au fost anunțate, tot de către Primăria Iași, licitații pentru construirea grădinițelor  Bucium (suma de 4,7 milioane lei), respectiv Dacia (suma de 5,4 milioane lei), prin accesarea de fonduri europene.

În 2020, Primarul Mihai Chirica a anunțat că a semnat contractul pentru de proiectare a unui nou stadion municipal, care va avea între 20 000 și 22 000 de locuri, acesta fiind elementul central unei baze sportive regionale la standarde europene.

Evident, ieșenii așteaptă în acest an electoral, demararea procedurilor pentru Autostrada Iași-Târgu-Mureș, precum și începerea proiectării Spitalului Regional de Urgență Iași.

Se poate observa că s-a reușit, în general, atragerea de fonduri europene, numai că, de multe ori, nu atragerea este problema, cât finalizarea lucrărilor și utilitatea acestora după finalizarea perioadei de finanțare.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ