Share

În prezent ne aflăm într-o perioadă ce aduce schimbări în toate zonele de activitate, afectând viața tuturor în diferite moduri, însă poate cel mai mult fiind pandemia cu virusul SARS-CoV-2 este simțită în domeniul medical

Medicii de familie vor putea consulta pacienții cu simptome de coronavirus de la distanță și le vor putea elibera rețete pe email. Astfel aceștia sunt printre pilonii de bază în acordarea serviciilor medicale, deși se confruntă cu o serie de probleme din sistemul medical care le îngreunează activitatea.

De exemplu, acestora nu li se oferă echipament de protecție, fiind considerați de către autorități ca fiind medici privați care trebuie să își achiziționeze singuri aceste materiale.

“Principala problemă pe care o au medicii de familie este că nu au fost tratați la fel ca medicii din spitale, li s-a spus că fiindcă sunt medici privați trebuie să își procure singuri echipamentele; în momentul de față, epidemia te obligă să utilizezi echipamente pe care nu le folosești în mod obișnuit, acestea sunt greu de găsit acum, dar în egală măsură impun costuri ridicate.

Citeste si   CRĂCIUNUL și Revelionul în condiții de PANDEMIE la IAȘI: ”Măcar în cerc RESTRÂNS să putem sărbători Crăciunul”

Pentru toți medicii mecanismul de protecție este foarte important, echipamentele lipsesc peste tot (și în spitale, nu doar în cabinetele medicale de familie), problema este ca pe lângă faptul că lipsesc, nu au fost luate în considerare de către autorități pentru medicii de familie; problema achizițiilor este că prețurile sunt foarte ridicate  (de 10 ori, poate mai mult), dar nici nu se găsesc, acest lucru creează un pericol semnificativ” a declarat dl Conf. Univ. Dr. Liviu Oprea, Președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Este posibil ca în viitor volumul de muncă al medicilor de familie să crească, în prezent există o serie de aspecte ce ar putea fi îmbunătățite de către Stat (de exemplu, crearea unui cadru legal pentru telemedicină)

“Nu aș spune că volumul de muncă este cu mult crescut încă, dar va urma o perioadă cu volum mărit; cu siguranță este o munca mult mai riscantă față de cum era înainte.  Sigur că sunt atribuții diferite (de exemplu, grija față de persoanele care sunt în autoizolare), sunt multe aspecte care nu există în România, cum ar fi consultația prin telefon (nu este plătită și nici recunoscută.)”, a conchis dl Conf. Univ. Dr. Liviu Oprea.

Citeste si   (P) PSD Iași: ”Ciocoii de ieri, LIBERALII de azi! Cresc taxele și IMPOZITELE locale în primăriile CONTROLATE de PNL-iști”

Printre prevederile legale referitoare la modul de acordare și decontare a serviciilor medicale și farmaceutice se regăsește și măsura prin care medicii de familie vor putea elibera prescripție medicală fără a mai fi necesară o nouă reevaluare la medicul specialist în această perioadă  pacienților cu boli cronice cu tratament stabilizat,.

Deși procedura s-a simplificat există situații în care medicii de familie pot continua un tratament cronic dacă lucrurile sunt foarte clare, dar uneori este nevoie de o reabordare a medicului din ambulatoriul de specialitate, ducând astfel la un volum de muncă mult mai ridicat din partea medicilor de familie.

Citeste si   ZI de SĂRBĂTOARE națională! Peste 700.000 de ROMÂNI poartă numele Sfântului ANDREI

Actualmente CNAS a făcut un proiect în care sunt trecute câteva reguli noi după care pacienţii vor primi tratamente şi consultaţii în perioada stării de urgenţă

Prin acest proiect dorește ca dacă ai simptomele noului coronavirus poţi să poți obţine o consultaţie de la medicul de familie, însă de la distanţă, prin orice mijloace de comunicare. După consultaţia medicală pe care ţi-o acordă de la distanţă medicul de familie decide dacă este nevoie să vii la cabinet sau dacă trebuie să vină la domiciliul tău.

Medicii de familie şi medicii de specialitate care au contract cu casele de asigurări îţi pot prescrie medicamente şi în situaţia în care ai o boală cronică stabilizată şi nu poţi fi prezent la cabinet. Reţeta îţi poate fi trimisă prin mijloace de comunicare electronică.

Dacă proiectul va fi aprobat medicii de familie vor întâmpina câteva probleme dat fiind că  consultațiile prin diferite mijloace de comunicare nu sunt recunoscute și nici plătite.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ