Share

Pentru construirea Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş s-au alocat 9 miliarde de euro.

În ultimii 10 ani nu au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru această autostradă, care abia în vară a primit certificatul de urbanism. Totodată, potrivit legilor în vigoare, doar Executivul poate aproba astfel de investiţii, iar opinia acestuia este că proiectul este neconstituţional.

Proiectul de lege a fost depus în luna mai de 71 de parlamentari, din toate grupurile politice, cu excepţia ALDE, ei criticând întârzierile Guvernului de a face paşi concreţi pentru acest obiectiv.

Citeste si   VIDEO l Oamenii din Podu ILOAIEI sunt exasperați de starea DRUMURILOR județene administrate de CJ IAȘI

Iniţiativa desemnează Ministerul Transporturilor drept coordonator al proiectului de investiţii, stabilind un termen de finalizare a autostrăzii de patru ani de la intrarea în vigoare a legii. Valoarea de investiţie a întregului obiectiv a fost estimată la 8,9 miliarde de euro, autostrada Târgu Mureş – Ditrău (92 km) urmând să coste 2,12 miliarde euro, autostrada Ditrău – Târgu Neamţ (118 km) va fi 4,24 miliarde euro, iar autostrada Târgu Neamţ – laşi – Ungheni (101 km) – 2,52 miliarde euro. Iniţiatorii susţin că lipsa unui tronson de drum care să conecteze Regiunea de Nord-Est de Vestul ţării a condus la un decalaj pronunţat în ceea ce priveşte dezvoltarea regiunilor.

Citeste si   Congresul Național al Asociației Române Romtransplant Ediția a 11-a, Online via ZOOM 22-26 septembrie, 2020

„Cuantificăm zece ani de studii şi zeci de milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate, studii care zac neatinse prin sertare. Oricât de mult are nevoie România de o autostradă de legătură între Moldova şi Transilvania, acţiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie şi direcţie“, se arată în expunerea de motive.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ