Comisia Națională de Strategie și Prognoză a primit 4 oferte inițiala procedură pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție, în parteneriat public-privat, a autostrăzii Iași – Tg Neamț.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză nu a comunicat încă numele firmelor și asocierilor de firme, dar oficiali ai Comisiei au precizat că acest lucru va fi făcut cel târziu în cursul zilei de astăzi. 

Amintim că Comisia Națională de Strategie și Prognoză a lansat în mai 2019 procedura de licitație în parteneriat public-privat, soluție care este contestată de societatea civilă, asociațiile care militează pentru construcția de autostrăzi solicitând ca finanțarea să fie asigurată din fonduri UE și guvernamentale.

Durata contractului a fost estimată la 30 ani: 4 ani pentru proiectare și execuție, iar alți 26 ani pentru exploatare în regim de taxă.

Eventuala realizare prin PPP înseamnă că autostrada va fi în regim cu taxă: 6,3 euro pentru autoturisme și peste 12 euro pentru vehicule mari.

Aflăm din studiul de fezabilitate principalele aspecte urmărite prin încheierea PPP:

  • partenerul public (Ministerul Transporturilor, prin compania de autostrăzi – CNAIR) poate să contribuie, conform prevederilor OUG nr. 39/2018 privind parteneriatul public – privat, cu maximum 25% din valoarea totală a investiţiei
  • taxele maximale de utilizare a autostrăzii (fără TVA), la 100 km, care ulterior pot suferi indexări cu evoluţia salariului mediu la nivel naţional, sunt: autoturisme (6,3 euro), vehicule cu tonaj de peste 3,5 tone (8,8 euro), vehicule cu tonaj mare de peste 7,5 tone (12,6 euro) și autobuze (12,6 euro)
  • o plată anuală de disponibilitate pe perioada de operare de maximum 61 mil euro (fără TVA). Aceasta autostradă, la implementare, necesită o plată de disponibilitate pentru a putea fi fezabilă prin PPP
  • construirea a 61 de km de autostrada + 7 km de autostrada între bretelele nodurilor DN28 şi Km 61+000
  • primă de succes/amendă pentru terminarea în avans/întârzierea finalizării lucrărilor de 80 milioane euro /an (proporţional cu perioada din an)
  • întreţinere şi operare 68 de km de autostradă de către partenerul privat timp de 26 ani în regim cu taxă

LĂSAȚI UN MESAJ