Share

Doi avocați ieșeni se vor înfrunta astăzi în turul doi pentru a ajunge la conducerea Baroului Iași

Este vorba despre Tudor Duca si Daniel Atasiei. Din cei șase candidați inscrisi pentru alegerile care au avut loc pe 7 mai 2019 nici unul nu a reusit să strângă numărul necesar de voturi pentru a castiga din primul tur conducerea Baroului Iași.

Lista cu numărul de voturi acumulate de fiecare candidat în rândurile de mai jos:Tudor Duca – 240 voturi; Daniel Atasiei – 130 voturi; Doina Stupariu – 54 voturi; Liviu Bran – 43 voturi; Gabriela Lupsan – 15 voturi; Domnita Plamadeala – 10 voturi.

În acest acest context, unul dintre candidați, avocatul Daniel Atasiei a publicat, referitor la incidentul de la Baroul Iași, din 12 mai 2019 o adevărată pledoarie anti-manipulare.

Avocat Atasiei Daniel : 

”Marți, 7 mai 2019 s-au desfășurat alegeri in Baroul Iași, fiind mai multe tipuri de buletine de vot (pentru diferitele funcții ce au necesitat alegeri) si implicit mai multe urne de vot (din plexiglas, transparente). Datorita numărului mare de buletine de vot si a numărului mare de candidați, precum si a faptului ca cei 7 colegi din comisia electorala sunt avocați activi, au dosare în instanță dar si familii acasă, numărarea acestor voturi s-a realizat in etape, pe mai multe zile.

Ultima numărare (înaintea incidentului) s-a realizat in cursul zilei de vineri, pana târziu in noapte, spre orele 2.00 -2.30 dimineața comisia încheindu-și activitatea din acea zi, sigilând la plecare atât urnele in care se aflau voturile numărate anterior, cat si urnele cu voturile încă nenumărate.

Suplimentar, sigilii similare din hârtie având semnăturile membrilor din comisie (protejate pe deasupra cu folie adezivă) s-au aplicat nu doar individual pe fiecare urna, ci si pe ușa de acces in încăperea de la etajul I din spațiul Baroului, sala “Carmen Bernic”, cameră in care urnele erau depozitate. In plus, cheițele de la lacătele ce asigurau fiecare urnă au fost prinse sub sigiliile de pe urne, iar ușa de la acea încăpere a fost asigurata prin închiderea si cu cheia. Cheia a rămas la președintele comisiei, daca nu greșesc.
La plecarea membrilor comisiei, ușa de acces de la parter in acel spațiu a fost închisă cu cheia deținută de angajatul baroului, in prezenta membrilor comisiei, chemat fiind special in acest scop.

”La etajul I, însă, membrii comisiei au făcut o prima constatare: ușa de acces la sala unde erau depozitate urnele era descuiata iar ușa întredeschisă”

Aceste informații mi-au fot confirmate de către toți cei 7 membri ai comisiei electorale.
La circa 30 de ore după acest moment, comisia electorala a revenit la sediul baroului pentru a-și relua activitatea (în cursul dimineții de duminică – aproximativ 9.45) iar angajatul baroului, chemat în acest sens, a permis accesul in interiorul spațiului, membrii comisiei electorale neavând în posesie cheia de acces la parterul acelui spațiu. La parter nu s-a sesizat vreo modificare care să trezească suspiciuni. La etajul I, însă, membrii comisiei au făcut o prima constatare: ușa de acces la sala unde erau depozitate urnele era descuiata iar ușa întredeschisă. De asemenea, au constatat că sigiliul era ușor detașat de pe ușă.

”În interiorul camerei în care se aflau depozitate urnele au sesizat că la una dintre aceste urne – cea cu voturile aferente Consiliului fusese desigilată, deschisă și resigilată în cu totul alt mod decât fusese sigilata de membrii comisiei”

Aceste constatări au fost făcute unanim de către toți cei șapte membrii ai comisiei și, mai mult, au apreciat aceste modificări ca fiind de domeniul evidenței. Au întocmit un proces verbal în acest sens , proces verbal pe care l-au adus la cunoștință prin afișarea lui la sediul baroului, într-un loc vizibil si accesibil oricărei persoane.

Eu din acest proces verbal am aflat cele constatate de membrii comisiei în acea dimineață.
După întocmirea și afișarea procesului verbal menționat, în urma consultării între ei, membrii comisiei electorale au decis sa apeleze telefonic pe toți membrii Consiliului Baroului la acel sediu pentru a aduce la cunoștință cele petrecute și pentru a solicita sesizarea organelor de poliție.

In decurs de circa o oră de la apelurile telefonice primite, cea mai mare parte a membrilor consiliului s-au prezentat la acest sediu, purtându-se discuții despre cele constatate. Atât membrii comisiei electorale cat si cea mai mare parte a membrilor consiliului au opinat ca trebuie sesizate organele de politie. 

Discuțiile însă nu au fost finalizate prin sezisarea de îndată a organelor de polițe, asta in condițiile in care camera in care se aflau urnele era locul unei fapte penale (rupere de sigilii, violarea sediului profesional) astfel ca potențialele urme (in mod special urmele papilare) riscau sa fie distruse sau degradate prin pătrunderea persoanelor in acel spațiu si prin neridicarea lor de îndată.

Menționez ca in calitate de cadru didactic universitar am predat mai mulți ani la rând studenților la facultatea de drept, la disciplina Criminalistica, despre amprentele papilare, astfel ca sunt familiarizat cu regulile in care acestea trebuie sa fie conservate, relevate, ridicate. Menționez ca aceste urme sunt ușor de contaminat ori de distrus, din nebăgare de seamă sau cu rea voință, astfel că primul demers ce trebuie întreprins de orice persoană ce constată un astfel de loc al faptei penale este acela de a asigura și conserva locul respectiv – prin interzicerea accesului oricărei persoane – până la sosirea organelor de poliție.

”In aceste condiții am făcut gestul firesc de a apela eu telefonic numărul 112 si de a solicita prezenta organelor de cercetare penala”

In aceste condiții am făcut gestul firesc de a apela eu telefonic numărul 112 si de a solicita prezenta organelor de cercetare penala.

Ulterior acestui moment s-au prezentat organele de politie, au cules primele informații iar tehnicienii criminaliști au preluat urme papilare de pe urne ,de pe ușa si tocul ușii, au efectuat fotografii judiciare. In mod absolut firesc si fără conotații de vinovăție, persoanele ce au avut acces in acea încăpere (membrii comisiei electorale) au fost solicitați să se supună amprentării pentru a ajuta organele de poliție in a exclude, dintre urmele papilare ridicate, pe cele lăsate de persoane al căror acces licit in acea încăpere nu era contestat, respectiv pentru a se concentra pe eventualele urme lăsate de alte persoane, străine.

”In cursul aceleiași zile de duminica am fost invitat la Secția III de politie Iași unde am dat o declarație despre cele sesizate, arătând în mod expres ca nu suspectez de comiterea faptelor penale reclamate pe niciunul dintre membrii comisiei electorale și nici vreo altă persoană”

In cursul aceleiași zile de duminica am fost invitat la Secția III de politie Iași unde am dat o declarație despre cele sesizate, arătând în mod expres ca nu suspectez de comiterea faptelor penale reclamate pe niciunul dintre membrii comisiei electorale și nici vreo altă persoană.

Prin urmare, sunt neadevarate susținerile potrivit cărora as fi denuntat colegi avocați. In acest sens, conform art. 38 alin. (1 ) lit. d) C.proc.pen. coroborat cu art. 56 alin. (3) lit.a) C.proc.pen., dacă aș fi denunțat avocați, competența nu ar fi fost a poliției judiciare, ci ar fi fost competența exclsuivă a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.

”In acest moment este în desfășurare o ancheta penală, astfel că orice alte comentarii despre probe, cauze, codiții de comitere a faptelor reclamate sunt de prisos”

In acest moment este în desfășurare o ancheta penală, astfel că orice alte comentarii despre probe, cauze, codiții de comitere a faptelor reclamate sunt de prisos. Am deplină încredere ca organele de poliție își vor face treaba cu celeritate iar Baroul Iași și colegii mei își vor da concursul pentru lămurirea acestui incident. Nu am contestat și nu contest corectitudinea organizării alegerilor, având convingerea că niciunul din membrii comisiei electorale nu are vreo implicare în acest incident iar al doilea tur al alegerilor – stabilit pentru joi, orele 15.00, se va desfășura în mod corect, fără incidente.

Citeste si   INVESTIȚIILE în comuna UNGHENI vor continua și în anul 2021! Primarul Iulian MARCU: „Continuăm DEZVOLTAREA comunei Ungheni”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ