Share

Anca Preda este o persoana integră. A activat în viața politică ieșeană deși profesia de avocat este pentru ea îndeajuns de solicitantă și plină de satisfacții.

A fost consilier local într-o perioadă destul de dificilă din punct de vedere politic. 2012 a fost anul USL. Iar ea nu făcea parte din această alianță politică formată din PSD și PNL.

Anii au trecut, alianțele s-au desfăcut. Deși PNL Iași a ajuns în opoziție, nu a reușit, după cum era de așteptat, să coalizeze forțele politice care contestau deciziile luate de executivul primăriei.

Anca PREDA a fost o voce puternică în Consiliul Local al Municipiului Iași. Deși, momentan se află în afara scenei politice, are totuși un potențial care trebuie recuperat.

  1.       Care au fost proiectele Dvs cele mai importante în anul 2016?

Unul dintre proiectele mele importante ale anului 2016 a fost aducerea spre maturitate a carierei mele  politice.

În politica mi-am dorit să exprim o poziție independentă în primul rând de jocurile politruce, iar mai apoi de interesele personale sau de grup ale oricui altcuiva cu excepția electoratului (cetățenilor) pe care practic i-am reprezentat, iar acest lucru s-a putut remarca in toate luările mele de poziție exprimate public atât în consiliul local cât și in spațiul public.

Mi-ar fi plăcut să pot integra POZIȚIA mea independentă în OPOZIȚIA politică liberală cu care împărtășeam aceeași doctrină (sau convingeri și valori), deși constatasem în Consiliul Local o cârdășie moștenită din experimentul politic numit USL, pe care l-aș putea compara cu monstrul lui Frankenstein întrucât s-a încercat să se dea viață politică unei entități realizate prin cârpire doctrinară, mânată doar de interese transpartinice.

Cu puțin timp înaintea finalizării mandatului de consilier local, analizând spectrul politic al momentului și după singura discuție pe care puteam să o port în vederea unei alianțe politice, am constatat că nu mă regăsesc în modalitatea de a face politică a partidelor la momentul respectiv.

Din păcate politica momentului, chiar și cea liberală se concentrează pe obținerea de voturi cu orice preț, neglijând principii, valori și este ghidată doar de INTERES.

Așadar, am considerat că singura modalitatea de a defini cariera mea politică a fost păstrarea cu orice preț a principiilor și valorilor pe care le-am exprimat până atunci considerând oportun să am o candidatură INDEPENDENTĂ.

Am marcat astfel necesitatea EVOLUȚIEI în spectrul politic al momentului în detrimentul SCHIMBĂRII pe care toată lumea o promova, paradoxal chiar și partidul care a gestionat puterea până în acel moment.

Am considerat ca o candidatură independentă este singura modalitate prin care pot să îmi închei mandatul de consilier local cu fruntea sus, chiar dacă puține au fost persoanele care m-au încurajat și susținut și chiar dacă nu am cântărit niciodată șansele pe care le am, întrucât prin candidatura mea nu am urmărit cu orice preț o funcție anume și mi-am asumat încheierea mandatului și POATE finalul carierei mele politice.

Trebuie să recunosc că față de pozițiile mele verticale și independente exprimate de-a lungul mandatului am fost o voce  pe care interesele politice din Consiliul Local (acel USL dezmembrat) și au dorit să le anuleze, întrucât exprimau valori și principii pe care nu le puteau înțelege, gestiona și combate altfel. In acest context, analizând rezultatele alegerilor mă regăsesc în procentul foarte mare de voturi anulate la Iași (printre cele mai mari din țară).

  1.       Ce planuri personale și previziuni aveți pentru anul 2017?

Întrucât în anul 2016 nu am pus accentul pe carierea mea profesională, fiind implicată social și administrativ prin funcția de consilier local deținută, dar și urmare a anului alegerilor administrației publice locale,  anul 2017 mă orientează mult spre dezvoltarea carierei profesionale de avocat, prin participarea la cursuri și seminarii de specialitate în vederea perfecționării în ramurile de activitate în care activez.

Am pus accent pe cariera de avocat, meserie care o fac cu plăcere și care îmi aduce satisfacții profesionale. 

De asemenea, am pus accent mai mult pe latura personală, de familie, încercând să petrec mai mult timp cu cei dragi și să fiu mai implicată în viața lor.

  1.       Cum vede Anca PREDA evoluția Iașului în 2017. Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?

Este greu de anticipat o evoluție a Iașului în anul 2017, întrucât întreaga Românie pe fondul mișcărilor și dezintegrării politice se află în regres și nu în progres.

Mi-aș dori o mai mare și mai multă implicare locală a parlamentarilor de Iași, nu doar pe răfuieli politice, ci pe proiecte comune necesare dezvoltării și promovării Iașului cultural, istoric și economic.

Mi-aș dori ca toți parlamentarii, așa cum în campanie mergeau în cartiere să discute cu oamenii, să o facă și acum, când sunt în plin mandat și au posibilitatea să implementeze la București dorințele și idealurile ieșenilor.

Iașului îi doresc atât de multă evoluție cât îmi doresc mie ca om. Exemplele pot fi multiple și nu aduc în atenția Dvs. chestiuni pur administrative cum sunt urbanismul și traficul, însă nu pot să nu îmi îndrept cu prioritatea atenția asupra unei situații dezastruoase pentru Iași, care ne marchează pe fiecare dintre noi.

Din  luna noiembrie până în luna martie a fiecărui an, Iașul se află într-o mocirlă, la propriu, aspect care dă mult de gândit asupra capacității de gestionare a unui oraș curat, care în orice situație înseamnă înainte de toate un oraș civilizat.

Așadar, Iașul are nevoie de evoluție iar acesta se poate să înceapă print-un oraș curat.

  1. Mesaj pentru ieșeni la început de an.

Le doresc ieșenilor la debut de an și început de primăvară multă sănătate, credință în mai bine și pentru că suntem în perioada postului, multă curățenie mentală, sufletească și spirituală.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

1 COMENTARIU

  1. Este, intr-adevar, o persoana extraordinara. Sper sa nu abandoneze politica si sa se intoarca cat mai repede. Ii doresc succes pe toate planurile!

LĂSAȚI UN MESAJ