Share

Mihai Ciornei este din orașul Milișăuți, are 28 de ani și este un tânăr producător local care duce tradiția agriculturii mai departe.

După absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultății de „Studii economice”, iar împreună cu Cătălin Cîmpan, vărul său, au o afacere de familie. Cei doi se ocupă cu producția proprie de la legume, până la murături.

Bazele afacerii au fost puse acum 5 ani, și de atunci cei doi și-au propus să țeluri cât mai înalte. Le-a fost destul de dificil la început, au pornit de jos, însă scopul lor a fost să lucreze pentru propria afacere și au reușit.

 

„Principala motivație a fost să muncesc pentru afacerea mea și nu pentru afacerea altuia”

 

„Eu am făcut un liceu și am început și facultatea de studii economice , dar din păcate nu am putut să o termin, însă mi-a plăcut economia ca să spun așa.  Din punctul meu de vedere,  mâncarea și tot ce ține de alimentație o să aibă un viitor, are o creștere foarte mare. Noi vedem după prețurile de la an la an, chiar dacă anul acesta a fost o perioadă cu prețuri mai mici la legume, dar în anii trecuți, cel puțin în ultimii 2 ani, avem niște prețuri la legume care sunt în avantajul nostru.

Eu și cu vărul meu mă ocup de această afacere de aproximativ 5 ani, într-adevăr a fost mai greu pentru că am pornit de jos, dar se văd rezultatele și noi vrem să ajungem la un nivel foarte mare.

Este nevoie de  ajutor și din partea autorităților și nu neapărat să mă ajute pe mine în special, doar să ajute comunitatea  pentru a putea vinde mai bine.

Anul trecut am fost plecat în altă țară și am văzut cât de ușor poți oferi tu, ca producător local, pe piața lor în magazine mari, fără prea multe acte și birocrație și cât de greu se poate vinde aici în România.”

În orașul Milișăuți există foarte mulți producători locali și din acest motiv mai demult i se spunea „Orașul Verde”. Din cauza administrației locale care nu s-a ocupat suficient ca orașul să fie îndeajuns de promovat și să rămână la nivelul la care era odată, mulți tineri au renunțat sau au ales să plece în străinătate.

Citeste si   UPDATE GCS: 1.231 de cazuri noi de COVID-19; numărul total de îmbolnăviri - 112.781

 

„Aici în Milișăuți foarte multă lume produce și dacă aș putea să îl compar cu ceva ar fi cu “Harbuzul de Dăbuleni”

 

„În familia mea,  majoritatea s-au ocupat cu producția și de mic am mers cu ziua la muncă la ei pentru că nu am avut o situație roz.  Văzând rezultatele pe care le au, și nu doar financiare, am început să mă gândesc la o afacere și să muncesc pentru mine.

Lucrasem 6 ani în domeniul comerțului, care este foarte prost plătit, și mă săturasem și plus că nu mai aveam timp pentru mine, pentru viața personală și nu mai aveam sărbători. Eu îmi iubesc familia, sunt un familist și de aceea am vrut să facem ceva al nostru. Părinții noștri nu au avut cu ce să ne ajute decât să ne dea o bucată de pământ.”, a declarat Mihai Ciornei, producătorul local din Milișăuți pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Ulterior și-au făcut și o pagină de facebook, însă nu au pus mare accent pe promovarea ei, la ceva timp au început să fie contactați din Arad, Timișoara și chiar București  și au constatat  că ceea fac este foarte bine.

Citeste si   (P) Gheorghe FLUTUR: ”Proiectul ”Drumul lui Ștefan cel Mare” este parte din ”Programul Ștefanian” al Consiliului Județean SUCEAVA”

Cei doi veri pun mare accent pe calitatea produselor și datorită acestui fapt sunt printre cei mai căutați producători pe plan local. În viitor, cei doi își propun să se extindă astfel încât să poată acoperi o arie cât mai mare de vânzare. Deși momentan își desfășoară activitatea în doar 2 sere, cu multă ambiție și determinare în cel mai scurt timp vor să-și amenajeze câteva solare.

Citeste si   VIDEO l (P) Președintele Consiliului Județean SUCEAVA, Gheorghe FLUTUR: ”Mi-am propus să PROMOVEZ tinerii și ANTREPRENORII”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ