Share

 Povestea Clinicii de Marelui Ars de la Spitalul Sfântul Spiridon a ajuns pe masa procurorilor DNA Iași.

Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății a inaugurat această clinică în luna noiembrie a.c în condițiile în care Corpul de Control trimis al ministerului o avertizase că nu este deloc funcțională și  s-au cheltuit degeaba milioane de euro.

Ziarul Bună Dimineața Iași prezintă în exclusivitate detalii din raportul întocmit de corpul de control al Ministerului Sănătății după verificarea investițiilor la Clinica Marelui Ars, document care a ajuns la DNA

Demagogie și corupție la Spitalul Sfântul Spiridon unde se fac investiții de milioane de euro și se inaugurează electoral deși se știe că nu sunt funcționale

Povestea inagurării Clinicii Marelui Ars de către Ioan Bârliba managerul de la Spiridon în prezența ministrului Sorina Pintea în condițiile în care se știa ca nu este funcțională a ajuns și pe masa procurorilor DNA Iași în urma unei plângeri penală depusă de deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

Conform raportului Corpului de Control ale Ministerului Sănătății cu numărul 6701 din data de 27.05.2019 efectuat în perioada 28.01-01.02.2019, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon” pe nume Ioan Bârliba ar fi comis mai multe fapte de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

În ultimul raport întocmit de  Corpul de Control al Ministerului Sănătății au ieșit la iveală multiple nereguli la Spitalul Universitar ”Sfântul Spiridon” din Iași, segmente din acest raport și analizele experților în control din Ministerul Sănătății, ridică suspiciunea rezonabilă că managerul acestei instituții, dar și alți funcționari publici, angajați ai acestui spital sau funcționari din Ministerul Sănătății, s-ar face vinovați de comiterea mai multor fapte de abuz în serviciu dar și alte fapte de natură penală“, se arată în plângerea penală depusă de deputatul USR.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Detalii din raportul de control

Ziarul Buna Dimineața Iași prezintă în exclusivitate detaliile legate de Clinica Marelui Ars din respectivul raport de control. Documentul arată că reabilitarea imobilului în care ar urma să funcționeze această clinică a fost finalizate încă din anul 2017, statul român a investit peste 8 milioane de euro dar clinica nu este funcțională.

Reabilitarea Clinicii de Chirurgie Plastică si Microchirurgie Reconstructivă (CPMRA) – Centrul de Mari Arși Iași din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon Iași s-a finalizat încă din anul 2017  astfel cum reiese din  procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor înregisrat sub numărul 30.170 din data de 12.07.2017.

 Lucrările au început încă din anul 2012 și s-au întins pe o perioadă de 5 ani de zile fiind investiții de 39.400.000 lei de la Ministerul Sănătății. 

Având în vedere că de la data finalizării lucrărilor și până în prezent nu s-a realizat dotarea corespunzătoare a noii clinici cu tehnică, dispozitive și aparatură medical, necesare desfășurării activității și asigurării serviciilor medicale specifice cazuisticii extrem de complexe și de gravă a mareui ars, Clinica de Chirurgie Plastică si Microchirurgie Reconstructivă (CPMRA) – Centrul de Mari Arși Iași nu funcționează nici în prezent“, se arată în raportul de control al ministrului Sănătății.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Aparatură de milioane de euro ieșită din garanție deși nu a fost folosită

Mai mult decât atât, inspectorii Corpului de Control al Ministerului Sănătății au mai arătat că din cauza nefuncționării Clinicii în această perioadă, clădirea a început să se degradeze iar aparatura medicală de milioane de euro a ieșit din garanție în condițiile în care nu a fost folosită.

Nefuncționarea clădirii nici până în prezent la aproximativ doi ani de zille de la recepționarea lucrării au condus la degradarea fizică a clădirii a instalațiilor de ventilație, climatizare, extrem de complexe și costisitoare parte dintre ele ieșind din garanție“, se mai arată în raportul Corpului de Control.

Cum ar trebui să funcționeze noua clinică

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu arată că această clinică a fost inaugurată de Sorina Pintea în luna octombrie deși știa că este nefuncțională.

Noua clinică este dispusă pe 3 nivele având demisol, un sector de recepție a urgențelor (separat cazuri aseptice de cele septice) un parter destinat  marilor arși, un bloc operator la etaj cu trei săli de operații și mansardă unde se află rezervele pentru pacienții internați atât de chirurgie plastică reparatorie cât și pentru  pacienții cu arsuri mici, care nu  pun  viața în pericol sau mari arși în ultima perioadă de cicatrizare a leziunilor.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Clinica are prevăzut un total de 35 de paturi din care 15 dedicate arșilor și 20 dedicate patollogiei specifice chirurgiei plastice.

Redactorii Ziarului ”Bună Dimineața Iași” a solicitat un punct de vedere și de la managerul Spitalului „Sfântul Spiridon” Ioan Bârliba.

În acest context, Bârliba a declarat: ”În ceea ce afirmă domnul Ungureanu, trebuie și demonstrat, bănuiesc că are și niște probe concrete având în vedere acuzațiile grave pe care le-a adus. Până în momentul în care eu nu văd probele respective,nu pot comenta.

Nu rămâne decât să spun doar atât, nu comentez aștept să văd ce anume a reclamat dânsul.

La momentul de față, clinica de Mari Arși funcționează în parametri normali de 30 de zile.

Data la care dumnealui a depus plângerea, clinica funcționa în parametrii normali și erau 17 pacienți.

Afirmația domnului Ungureanu că nici la această dată nu funcționează Clinica de Mari Arși nu se confirmă”.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ