Cristian STĂRICĂ merită demis din poziția de director al Ecopiața pentru starea deplorabilă a piețelor ieșene

Cu toate acestea, actualul primar al Iașului îl ține în brațe ca pe un bun de mare preț. Oare de ce?

Primit moștenire de la fostul primar Nichita, Mihai Chirica a ales să îl păstreze pe acest director care de-a lungul mandatelor avute ca administrator al piețelor din Iași nu s-a distins prin absolut nici un fel de merit.

Dimpotrivă, Cristian STĂRICĂ a perpetuat o stare de fapt complet dezavantajoasă față de producătorii locali. Producătorii din localitățile apropiate au acuzat permanent administrația piețelor din Iași de favorizarea intermediarilor și speculanților în devafoarea producătorilor care sunt nevoiți să își vândă marfa speculanților, la prețuri extrem de mici. Motivul este simplu: producătorii nu au efectiv acces în aceste zone de desfacere.

Dezavantajați sunt și cumpărătorii la care produsele alimentare ajung la prețuri mai mari, uneori chiar exagerate pentru anumite produse când acestea se află la început de sezon

O altă problemă majoră, atât pentru comercianți cât și pentru consumatori o reprezintă condițiile mizere din piețele ieșene.

Deși suntem în secolul XXI, Primăria Iași prin această societate Ecopiața – răspunzătoare teoretic pentru buna administrare a piețelor din Iași, nu reușește sub nici o formă să identifice posibilități reale pentru a crește sub aspect calitativ, condițiile în care se realizează desfacerea produselor alimentare în piețele din Iași.

Deși au fost achiziționate sisteme performante de supraveghere video, în continuare contrabanda cu țigări cu tot ce presupune această “industrie”, funcționează nestingherită.

SUME COLOSALE cheltuite pentru cele aproape 1000 de camere video instalate în IAȘI. Zonele recunoscute pentru CONTRABANDĂ cu ȚIGĂRI au fost OCOLITE

În continuare în piețele ieșene se practică evaziunea fiscală. Casele de marcat lipsesc cu desăvârșire.

ECOPIATA S.A. IASI, societate pe acţiuni în care unicul acţionar este Consiliul Local al Municipiului Iaşi are în gestionare prin concesiune serviciul de utilitate publică de întreţinere, administrare şi exploatare a pieţelor agroalimentare, târgurilor, obor, bazar, talcioc şi complex hotelier municipal din Municipiul Iasi.

Mai concret, ECOPIATA administrează următoarele obiective:

Pieţele agroalimentare de pe raza Municipiului Iaşi, Târgul de Maşini, Târgul de Cherestea şi Târgul de animale de companie şi păsări exotice, Oborul, Bazarul, Talciocul şi Complexul Hotelier Municipal.

Care sunt de fapt preocupările directorului Stărică 

În condițiile în care piețele ieșene se confruntă cu toate aceste probleme enumerate mai sus, Stărică are grijă să cheltuiască bugetul pentru a servi firmele abonate la contracte pe bani publici.

Vom prezenta în acest material exemplul elocvent al firmei SAXON’S SRL de la care Cristian Stărică cumpără agende, calendare, pixuri de toate formele și mărimile, pentru că nu-i așa, acestea sunt extrem de necesare în procesul de eficientizare a activității din piețele ieșene.

La sfârșitul anului trecut, potrivit licitatiapublică.ro, Ecopiața a achiziționat de la SAXON’S SRL următoarele: 

  • pix metalic personalizat (150.00 bucata), 2,5 ron/bucata
  • Agenda A5 DELUXE (50.00 bucata), 25 ron/bucata
  • Agenda A5 DELUXE (50.00 bucata), 20 ron/bucata
  • Agenda A4 LUX (50.00 bucata), 25 ron/bucata
  • calendar de perete cu imagini (120.00 bucata), 12 RON/bucata
  • calendar de perete triptic pliat (40.00 bucata), 9 ron/bucata
  • Agenda A5 datata (50.00 bucata), 10.5 RON/bucata

Acestea sunt doar câteva dintre cheltuielile nepotrivite pe care conducerea Ecopiata Iași le efectuează. Nepotrivite vor rămâne atâta timp cât condițiile din piețele ieșene vor continua să rămâne la fel de proaste cum sunt în momentul de față.

Ziarul “Buna Dimineata Iasi” va continua să le prezinte pentru ca ieșenii care își fac cumpărăturile din aceste zone agro-alimentare să cunoască cheltuielile pe care le angajează administrația piețelor și să își explice singuri de ce condițiile din piețe rămân la nivelul anilor ’90.

Despre SAXON’S SRL 

Firma deținută de OLARU GELU și OLARU MARIANA, a reușit cu doar 2 angajați să înregistreze în 2016 o cifră de afaceri de 386.000 ron.

Firma are ca obiect de activitate activitati de tiparire și pe lângă bunăvoința instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași se bucură și de un grad mare de deschidere din partea primăriilor de pe raza județului Iași.

Mesajul redacției Ziarului “Buna Dimineata Iași”

Dacă aveți un posibil răspuns sau poate un indiciu pentru reporterii de anchetă ai ziarului nostru ne puteți scrie pe adresa office@bunadimineataiasi.ro! Doar cu ajutorul dvs vom putea să STOPĂM acest furt generalizat din bugetele publice! Orice indiciu poate conduce la finalizarea unei anchete. Fiecare anchetă jurnalistică poate conduce la declanșarea unei anchete judiciare și pe cale de consecință la punerea sub acuzare a celor care delapidează bugetele statutului și care implicit ne fură pe fiecare dintre noi! Ziarul “Buna Dimineata Iași” își asumă protejarea deplină a confidențialității surselor care ajută la realizarea acestor anchete.

LĂSAȚI UN MESAJ