Share

Primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran, susţine că este extrem de important ca locuitorii așezării, cu mic, cu mare, să cunoască obiceiurile, tradiţiile, portul şi cultura, într-un cuvânt toată moştenirea valoroasă primită din partea strămoşilor noştri. La Berchişeşti, nu numai că administrația publică locală a încurajat astfel de acţiuni, dar chiar a pus în aplicare iniţiative generoase în acest sens.

„Pe fondul depopulării accentuate din ultima perioadă a României şi a progresului tehnologiei, într-o lume în continuă schimbare şi tot mai indiferentă, consider că avem obligaţia morală față de înaintaşii noștri de a păstra şi transmite generațiilor viitoare întregul patrimoniu cultural și tradițional primit! Un popor fără tradiții şi obiceiuri este un popor fără identitate şi fără viitor, asemenea unui copil orfan care crește fără familie.

Voi face și în viitorul mandat tot ceea ce ţine de mine, din punctul de vedere al Primăriei, pentru ca moştenirea culturală să fie continuată aici, în inima Bucovinei, şi voi acţiona constant pentru ca tinerii noştri să înveţe să respecte ceea ce au moștenit de la străbunii lor”, a declarat Violeta Țăran.

Centrul de Cultură, Artă și Tradiție, o investiție de anvergură națională

 

În toamna anului 2018, în Anul Centenarului, Primăria comunei Berchișești a finalizat o investiție de anvergură națională, „Centrul de Cultură, Artă și Tradiție Berchișești”, finanţată din fonduri guvernamentale prin Compania Naţională de Investiţii. Inaugurarea s-a bucurat de participarea unor  importante personalităţi ale vieții religioase, culturale și politice din România, Republica Moldova şi Ucraina, în frunte cu regretatul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţiului, Înalt Preasfinţitul Pimen, Episcopul Basarabiei de Sud-Moldova, Preasfinţitul Veniamin Goreanu şi Protopopul de Storojineț-Ucraina, Vasile Covalci. Tot atunci, ÎPS Pimen a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Berchișești.

Citeste si   100 de candidați și-au depus dosarul de ÎNSCRIERE la CONCURS la sediul Direcției de Sănătate Publică Județul SUCEAVA

Cu acest prilej, Violeta Țăran a încheiat acorduri de înfrăţire şi colaborare ale comunei Berchișești cu primarii a zece comune din Republica Moldova și Ucraina, care au comunități majoritare românești.

„Investiţia cuprinde o sală de spectacol pentru 250 de persoane, bibliotecă digitală, sală de lectură, foaier şi grupuri sanitare. Modernizarea şi extinderea vechiului cămin cultural permite organizarea şi desfăşurarea în condiţii excelente a unei game variate de acţiuni culturale, artistice, educative, sociale şi recreative.

Totodată, acest obiectiv a beneficiat și de un proiect de peste 240.000 de lei pentru amenajarea exterioară și dotările aferente. Sunt mândră că avem în Berchișești un asemenea locaș cultural extraordinar, unde pot avea loc toate tipurile de manifestări cultural-artistice de anvergură”, explică Violeta Țăran.

Centrul Cultural „Florin Piersic” din Corlata va fi modernizat

O altă investiţie deosebit de importantă pentru Berchișești este construcţia „Centrului cultural Florin Piersic”, din satul aparținător Corlata. În prezent, aici se derulează proiectul „Dotare Centru cultural Florin Piersic”, finanţat de AFIR , în valoare de 900.000 lei. Investiţia presupune toate cele necesare bunei funcţionări a unei moderne instituţii de cultură: mobilier, stație de sonorizare, staţie de amplificare, mobilier, aer condiţionat, corpuri de iluminat, proiectoare, sistem de alarmare antiefracţie, sistem de supraveghere video, costume populare.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul țării! Pe teritoriul ROMÂNIEI, au fost CONFIRMATE 201.032 cazuri de persoane INFECTATE cu noul coronavirus

Trei formații artistice recunoscute la nivel național

Berchișești este o bogată vatră folclorică, având trei formații artistice, recunoscute atât la nivel regional, cât și național: Formaţia „Cerbul” din satul Corlata, Formaţia de Dansuri pe Generaţii din Berchişeşti și Formaţia de Dansuri şi Grupul Vocal ale Şcolii Generale Berchișești. Aceste formaţii au reprezentat cu cinste comuna la numeroase acţiuni culturale: Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene”, care se desfășoară în cinci țări – Polonia, Slovacia, Ucraina, Ungaria și România, „Comori de Suflet Românesc” – Suceava, „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi!” – Vatra Dornei, „Festivalul de Dans şi Obiceiuri” – Botoşani, „Festivalul de Datini şi Obiceiuri” – Iaşi, „Festivalul Maria Lătăreţu” – Craiova, „Festivalul Folcloric al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă” – Sighetu Marmaţiei și altele.

„Sunt extrem de mulţumită de prezenţa formaţiilor comunei Berchişeşti la aceste manifestări naționale și internaţionale de prestigiu. Prin aceste reprezentații, comuna noastră se înscrie în eforturile de prezentare şi dezvoltare a valorilor bucovinene

multietnice, manifestate prin înţelegere şi respect, toleranţă în convieţuire şi bună vecinătate. Așa cum am demonstrat şi până acum, suntem extrem de deschişi pentru promovarea la scară largă a Bucovinei ca exemplu a armoniei, prin păstrarea propriei identităţi culturale şi naţionale, iar comuna Berchişeşti vrea perpetuarea acestor idei chiar la nivel naţional. Avem obligaţia faţă de înaintaşii noştri de a păstra și perpetua tradiţiile, obiceiurile şi portul nostru popular”, a subliniat Violeta Țăran.

Toți componenții celor trei formații artistice au costume populare tradiționale, acestea fiind particularizate comunei Berchișești, după modele vechi din localitate. „Avem costume populare achiziționate prin două proiecte, pentru toate cele trei formații ale comunei. O parte u fost cumpărate în urmă cu mai mulți ani, iar acum, printr-un proiect de dotare a Centrului Cultural Florin Piersic, formațiile beneficiază de ținute de spectacol noi, specifice zonei, fiind vorba de aproximativ 85 de costume”, a mai punctat primarul din Berchișești.

Bogată vatră culturală și folclorică

Berchișești este una dintre cele mai active comune din județul Suceava în domeniul cultural. Anual, aici se organizează „Festivalul Florin Piersic – Procopie Jitaru”, care se suprapune și cu ziua comunei, iar anul trecut a avut loc prima ediție a festivalului „Dulcele ecou al colindelor”.

Citeste si   GCS: Nou record de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 - 5.028 de cazuri; teste efectuate în ultimele 24 de ore - 35.351

Nu în ultimul rând, autoritățile din Berchișești celebrează, în fiecare an, atât Ziua Mamei prin festivalul „O floare pentru mama”, aflat anul acesta la a 14-a ediție, cât și Ziua Copilului, prin festivalul „Suflet de copil”, evenimente la care participă cu bucurie întreaga comunitate.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ