Share

Cele mai multe incendii sunt provocate de cetățenii care nu respectă regulile minime de apărarea împotriva incendiilor

Numărul de incendii de vegetație provocate de cetățeni în județul Iași a ajuns la un nivel alarmant. Raportat la luna martie, la început până în data de 26 martie, au fost înregistrate 143 de incendii de vegetație. Numai în data de 11 martie au fost 6 intervenţii ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean.

„Este impropriu să ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut pentru că din punct de vedere meteorologic a fost diferită vremea. Cu toate acestea, este în continuare un număr alarmant. În fiecare primăvara și toamnă repetăm aceleași demersuri. Adresăm rugămintea cetățenilor să respecte regulile minime de apărarea împotriva incendiilor.
Este foarte greu să identificăm autorii, dar atunci când suntem sesizați intervenim și găsim persoana care a comis această faptă” a declarat Sivia Bolovan, purtător de cuvânt al ISU Iași.

Hotărârea de Guvern 537/2007 prevede amendă de la 100 la 2500 de lei pentru arderea vegetației fără a fi respectate regulile și măsurile de prevenire a incendiilor

Odată cu venirea primăverii şi demararea curăţeniei specifice acestui anotimp, una dintre principalele cauze de incendiu o reprezintă arderea în condiţii necorespunzătoare a resturilor vegetale. Un pericol mai mare apare atunci când arderea vegetaţiei se face în apropierea construcţiilor sau altor materiale combustibile, precum şi în zona fondului forestier. Prin foc deschis se înţelege arderea în aer liber, respectiv acea ardere care nu se desfăşoară într-un spaţiu închis de combustie.

Pot fi incluse în această categorie flacăra produsă de: brichete, chibrituri, lumânări, lămpi sau aparate de gătit, aparate de lipire, tăiere, sudură etc., focul făcut în aer liber în scop de încălzire sau pentru arderea de resturi menajere ori vegetale, precum şi flacăra care apare în urma unor reacţii chimice. Se interzice lăsarea fără supraveghere a focului deschis. Scăpat de sub control, acesta se poate propaga la materialele şi elementele combustibile din apropiere. În aer liber principalul factor favorizant în propagarea focului îl constituie vântul, prin direcţia şi viteza sa.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ