Share

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, monument arhitectural unicat construit între secolele XVII-XVII, va fi restaurată, cu ajutorul unui grant în valoare de 150 mii de dolari acordat de Ambasada SUA la Chişinău. Biserica se deosebeşte mult de celelalte lăcaşuri sfinte din Republica Moldova întrucât este pe jumătate îngropată în pământ. În secolele XVII-XVII, se pedepsea cu moartea ridicarea oricărui lăcaş mai mare decât un oştean pe cal. Pentru aceasta, bisericuţa a fost zidită pe jumătate îngropată în pământ. Lucrările la biserică se făceau noaptea, iar ziua locul era acoperit cu lemne şi iarbă, iar aspectul exterior a fost lucrat asemeni unui hambar. În cadrul ceremoniei de lansare, care a avut loc marţi, 11 octombrie, ministrul Culturii Monica Babuc și-a exprimat recunoștința pentru Ambasada SUA în Republica Moldova care a oferit un grant în valoare de 150 mii de dolari pentru diverse lucrări de salvgardare și punere în valoare a acestui monument arhitectural de însemnătate națională. Oficialul a mai notat că, investirea de către partenerii de dezvoltare în patrimoniul cultural înseamnă nu numai spiritualitatea noastră, dar și dezvoltarea economică a țării. Proiectul de restaurare a bisericii face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP) și va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova.

Citeste si   Scena - în pandemie/ 'Adaptarea' - cuvântul de ordine pentru actorii Teatrului 'Sică Alexandrescu' din Braşov

Prima etapă urmează a fi finalizată până în toamna anului viitor. Termenul de restaurare este de aproximativ 4 ani.

Foto:moldovainfotur.md

Autor: Nina PANFILI

Mai multe pe: radionoroc.md


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ