Share

Mii de bolnavi de cancer din judeţul Vaslui trăiesc o dramă după ce, în urmă cu un an, au rămas fără medic care să le asigure medicaţia, fiind obligaţi să facă naveta în judeţul vecin, la Iaşi.

Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a fost închisă pe 18 ianuarie 2016, atunci când medicul Cristina Părău, singurul oncolog al spitalului, şi-a anunţat demisia alegând să lucreze în sistemul privat.

De atunci bolnavii de cancer din judeţul Vaslui, aflaţi în faze grave ale bolii, care au nevoie de tratament cu citostatice sunt obligaţi să îndure nu doar povara bolii, ci şi naveta chinuitoare până la Iaşi. După închiderea Secţiei de Oncologie a spitalului din Vaslui, bolnavii au fost preluaţi de Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi. Naveta a fost găsită drept o soluţie provizorie. Soluţie de criză care, însă, se menţine şi în prezent pentru că niciun medic oncolog nu a acceptat să lucreze la Vaslui.

Citeste si   Caz șocant în județul Vaslui: bărbat bolnav psihic, legat de copac de propria mamă

Iniţial bolnavilor li s-a asigurat naveta cu un microbuz pus la dispoziţie de spital. Ulterior, însă, fiecare bolnav a fost nevoit să se descurce după cum poate: cu trenul, cu microbuzele private sau cu autoturismele unor rude. Mulţi dintre ei sunt din mediul rural. Se trezesc cu noaptea în cap pentru a ajunge la Vaslui, de unde pleacă spre Iaşi, de unde, după efectuarea perfuziei cu citostatice, se reîntorc seara acasă, sleiţi de puteri.

”Pentru noi, bolnavii de cancer, zilele, orele sunt foarte importante, orice clipă contează în evoluţia bolii. Pentru cei din sistem noi suntem nişte coduri numerice personale, nu nişte oameni. Eu sunt un CNP, nu sunt o formă de viaţă, nu sunt o persoană care să existe în proiectele celor din sănătate”, afirmă, mâhnit, Constantin Popa, unul bolnav de cancer navetişti.

Citeste si   Alcoolemie record. Un șofer din Vaslui a fost prins beat la volan cu 4,26 la mie alcool în sânge

Pe parcursul anului 2016, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, a scos la concurs, în mai multe rânduri, posturi de medic la Oncologie, însă nimeni nu s-a prezentat la concurs. S-a cerut sprijinul tuturor centrelor universitate din ţară, în speranţa că se va găsi un medic în specialitatea oncologie, dispus să vină la Vaslui, însă fără succes.

Au fost ofertaţi inclusiv medici oncologi din Republica Moldova, însă procedura greoaie privind echivalarea studiilor şi diferenţele de specialitate dintre cele două ţări, au făcut ca nici oncologii din Basarabia să nu vină la Vaslui.

Citeste si   Caz șocant în județul Vaslui: bărbat bolnav psihic, legat de copac de propria mamă

”Nu aveam cum să mai ţinem secţia deschisă şi bolnavii internaţi, fără medic. Situaţia este dramatică pentru bolnavii cu citostatice, pentru că în cazul lor tratamentul se face numai aici în spital. Pentru ceilalţi pacienţi care primesc tratament în ambulatoriu, prescrierea tratamentului şi a reţetelor este asigurată de medicul din Policlinică, angajat cu jumătate de normă, care, din pacate nu poate asigura activitatea medicală şi în cadrul spitalului pentru că are o problemă de sănătate gravă”, declara Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

În judeţul Vaslui sunt peste 7.000 de bolnavi de cancer, iar lunar peste 300 ajungeau la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru tratament cu citostatice. 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ