Ministrul Dezvoltării a făcut precizări în exclusivitate despre problema desfiinţării toaletele din curţile românilor

Ministrul Dezvoltării a declarat ce se va întâmpla cu românii care au toaletele în curte. Instituția condusă de Daniel Suciu a trimis o circulară prin care înștiințează primăriile că persoanele care au acces la canalizare vor fi obligați să se branșeze la rețea.

„Nu interzicem toaletele din fundul curţii. Nu am dat un ordin în luna decembrie, ci pur şi simplu am transmis o circulare tuturor primăriilor şi tuturor unităţilor administrativ teritoriale, tocmai pentru a face o situaţie exactă, mai ales în localităţile unde s-au făcut investiţii de apă şi canalizare şi încă nu s-au finalizat branşamentele. (…) Vreau să fac o precizare foarte importantă, tocmai pentru protecţia persoanelor defavorizate. Legea 241 permite autorităţilor locale să suporte pentru categoriile defavorizate branşamentul la apă şi canalizare.

Primarii trebuie să îşi prioritizeze investiţiile şi când depun proiecte de finanţare atât pe fonduri europene, atât pe programe guvernamentale, să pornească de la necesităţile de bază, exact aşa cum au fost ele cuprinse în PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locala), alimentare cu apă şi canalizare, drumuri şi apoi lucrări de utilitate publică. Nu întâmplător prin programul de guvernare noi ne-am propus, în primul rând pe listă, lucrări de apă şi canalizare” a explicat Daniel Suciu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice

Daniel SUCIU a declarat că populaţia din zona rurală trebuie să se alinieze unor standarde europene şi a făcut un apel la primarii din ţară, indiferent de culoarea lor politică

Stefan Timofte – primarul comunei Tomești, IAȘI

„Sunt multe aspecte care ar trebui discutate pe acestă temă, dar se poate realiza. Noi am început să implementăm deja proiecte de branșare la canalizare a gospodăriilor. România va fi afectată pentru faptul că nu am reușit să racordăm la apă și canalizare localitățile de peste 2000 de locuitori. Aceste aspecte trebuiau gândite de toate guvernele. Acestă problemă trebuia urmărită și analizată pas cu pas de mult timp. În trecut PDL-ul dădea bani pentru apă și canalizare la comune cu 2000-3000 de locutori. Mie mi-au anulat hotărârea de guvern de 7 milioane de euro, dar ei atunci nu s-au gândit că va avea repercursiuni această decizie?

La Tomești, în proporții de 80%, avem asigurată canalizarea. Avem un proiect de două milioane și jumătate de euro unde plănuim să acoperim 100% cu conducte de canalizare.

Trebuie să vedem și ce înseamnă categorii defavorizate. Mulți pot folosi această scuză ca să nu plătească din buzunarul propriu. Trebuie stabilite niște criterii, iar după părerea mea, conducerea a luat o măsură fără să o gândească până la capăt. Fie că avem sau nu situație financiară, trebuie să facem în așa fel încât să găsim soluții; să racordăm întreaga populație la canalizare. Toate aceste lucruri sunt pentru binele planetei”.

Stelian Turcu – primarul comunei Lețcani, IAȘI

„Noi facem branșamente din bugetul local și oferim acest serviciu tuturor localnicilor. Totuși, acest lucru se realizează pentru persoanele și-l doresc. Sunt și persoane care refuză pentru că au obligații. Tot ce trebuie să plătească aceștia este un certificat de urbanism la primărie. Cum se vor ocupa de gospodăriile lor, ține doar de aceștia. Administrația locală se ocupă de tot ce ține de domeniul public. Momentan există canalizare doar în localitatea Lețcani, dar avem un proiect de extindere în satele componente și urmează să începem execuția din luna aprilie a anului curent.

Singurul impediment este faptul că prețul la apă se dublează, iar cetățenii nu pot să îl suporte Mulți dintre cetățeni au deja consum de apă pentru întreținerea gospodăriei. Canalizarea ar însemna un cost în plus pe care nu și l-ar permite, spun ei. Noi vom face tot posibilul pentru a putea duce la capăt aceste implementări”.

Gheorghe Ștefurac – primarul comunei Holboca, IAȘI

În comuna Holboca, în proporție de 60% este aproape rezolvată acestă chestiune. După părerea mea, o să mai treacă cel puțin zece ani pentru a ne conforma la aceste standarde, de altfel normale. Eu mă refer la localitățile acelea uitate de prin alte județe, care sunt la mare distanță și nu au posibilitate. Recent ni s-a aprobat un proiect pentru încă 20 km de canalizare. Costurile cu branșamentele de la APAVITAL au ajuns să fie destul de scumpe și oamenii din comuna noastră sunt reticenți .

Am avut un proiect de aproape două milioane de euro, unde erau cuprinse branșamentele și a fost foarte ușor, cetățenii s-au bucurat. Totuși, când fondurile s-au terminat și a trebuit s-o facem din fonduri proprii, nu am reușit să ajungem la toată lumea. Acest lucru i-a indignat pe unii cetățeni pentru că s-au simțit nedreptățiți. Ne vom ocupa de toate gospodăriile rămase din satele comunei. Singura localitate care va trebui să mai fie amânată o perioadă este Valea Lungă. Zona este relativ izolată, dar vom găsi o soluție cât de curând posibil.

Niță Dan – primar al comunei Miroslava, IAȘI

„Dacă ne dau bani, facem. Nu am făcut niciun ”inventar” să vedem câte localități nu au acces la apă curentă și canalizare. La nivelul localității noastre doar 20-25% sunt racordați. Acum abia am început lucrările pentru canalizare. În aceea ce privește categoriile defavorizate, administrația locală se ocupa de mai multă vreme de acest lucru. Vom cere tuturor localnicilor să se conformeze”.

LĂSAȚI UN MESAJ