Share

În această săptămână, în cadrul rubricii Interviul Săptămânii, discutăm cu Calistrat ROBU care a rezistat în comunism şi în capitalism prin „paradisul“ lumii culorilor. Pictura a reprezentat pentru el un mod de a se exprima liber. Toată copilăria a mâzgălit hârtia, dar la ţară nimeni nu i-a remarcat talentul. „Pentru că nimeni nu ştia că desenul poate fi făcut şi serios sau că înclinaţia se poate educa, cultiva“, spune artistul.

A studiat în Iaşi la un liceu tehnic, după care a lucrat multă vreme la Combinatul de Fibre Sintetice, ca mecanic, apoi la oficiul de calcul. Dar nu a încetat vreodată să picteze. În anii ’70-’80, Iaşiul era cu adevărat o capitală culturală, iar Calistrat Robu, deşi nu a urmat niciun curs în domeniul picturii, a avut şansa să întâlnească oameni care l-au îndemnat să-şi ducă visul mai departe.

Reporter: Cum a intrat arta în viața dumneavoastră?

Calistrat ROBU:  În 1967 am avut prima expoziție la Iași, la fosta ”Casă a Universitarului”. Atunci am conștientizat că pasiunea pentru artă, pe care o exteriorizez prin creațiile mele, are nevoie de Arta Ieșeană din perioada respectivă.

Prin pictură naivă puteai expune punctele de vedere, fără să fii luat la întrebări. Era un fel de satiră, un fel de a rămâne liber în anii grei ai comunismului, dar satira continuă şi în arta actuală, ba chiar este şi mai elocventă.

R: Arta dumneavoastră este împotriva regimului actual?

”Arta mea este una reală ancorată în viața de zi cu zi”

C.R: Eu nu am o problemă cu regimul și nu încerc prin picturile mele să informez greșit. În creațiile mele am fost mereu sincer, această alegere a fost şi una deosebit de potrivită pentru a scăpa de consecinţele nefaste. Unul dintre tablourile care reprezintă această sinceritate este: „mai e un mandat şi gata.

R: Care sunt principalele teme pe care le abordați în picturile pe care le realizați?

C.R: Tema principală pe care o abordez în picturile mele este viața socială îmbinată cu metafore cum ar fi ”Răpirea Europei”. Alte teme care sunt evidențiate în creațiile mele sunt viață și moartea. Moartea este o trecere atât de misterioasă încât noi nu vom reuși și nu am reușit vreodată să o descifrăm.

R: Care sunt artiștii care v-au inspirat?

C.R: Aurel Leon a fost unul dintre ei, el m-a încurajat să continui cu arta naivă. De asemenea, Dan Hatmanu mi-a admirat pânzele, căci şi lucrările lui aveau, în fond, o tentă spre primitivism. Unul dintre artiștii cu care am mai colaborat este pictorul Radu Negru, de la care am învățat estetica picturii și a modului de a transmite oamenilor ceea ce am simțit în momentul în care am realizat creațiile.

R: Cea mai importantă expoziție de-a lungul vieții care este?

C.R: Cea mai importantă și totodată șocantă expoziție pe care am avut-o de-a lungul vieții a fost la Teatrul din București. În ziua expoziției, erau membrii ai Angliei și Germaniei la Teatrul din București și întâlnirea acestor state a avut loc în încăperea unde îmi prezentam creațiile.

R: Ce proiecte pregătiți celor care vă apreciază munca și nu numai?

”Pictura Socială este o artă care încearcă să îmbine temele care îi trezesc interes privitorului”

C.R: Am început să scriu o trilogie care va fi prezentată în șase volume. Ele au denumiri diferite dar am să merg pe sistemul în care două sunt sociale și celelalte naționaliste. În lucrările mele folosesc foarte multe alegorii și simboluri cu trimitere în diferite locuri.

R: Ce vă inspiră în crearea picturilor?

”Față de alte țări la noi se trăiește cu intensitate fiecare sentiment, fie bucurie, fie suferință”

C.R: Din societatea ieșeană cel mai mult mă inspiră suferința oamenilor. Am picat și foarte multe tablouri pe tema aceasta în care fac o comparație între sărăcia și bogăția ieșenilor. La Iași s-a reușit menținerea tineretului. Tinerii sunt inspirație.

R: Ce proiecte aveți de desfășurat în perioada imediat următoare?

C.R: Am terminat curând o expoziție pe care o voi prezenta în Italia. Toamna aceasta am făcut un salon de toamnă la Casa Armatei, deoarece noi acolo avem reședință și ne manifestăm picturile. Pentru data de 31 decembrie avem sărbătorile de iarnă care sunt tratate cu tot respectul și plăcerea noastră.

Mai avem un salonul la Pitești care are aceeași temă ca cel de la Iași.

R: Aveți un mesaj pentru cei care doresc să își urmeze visul în tainele artei?

”Tinerii să își ducă visele până la final, oricât de imposibile li se par”

C.R: Trăim într-o țară în care oamenii nu au grijă de cultură, din acest motiv rog tinerii să își ducă visele până la final, oricât de imposibile li se par.

Vreau să las ceva în urmă nepoților, copiilor și tuturor oamenilor care apreciază munca pe care am depus-o în toți acești ani, din acest motiv, sper ca tinerii pictori să își continue pasiune.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ