Share

PNDL 1 și PNDL 2 au fost poate cele mai bune programe administrative sub aspectul investițiilor după 1990

DEMAGOGIA și POPULISMUL generate de dorința specifică politicienilor de notorietate și generate de o cunoaștere insuficientă a realităților curente rămân în continuare marile probleme ale democrației românești pe care ar trebui să se fundamenteze PROGRESUL țării.

În clipa în care un deputat român și ieșean printre altele, responsabil pentru departamentul de educație a celui mai mare partid politic din România, afirmă că PNDL 3 ar trebui să fie dedicat educației sub aspectul dezvoltării infrastructurii educaționale din mediul rural, ne face să ne punem câteva întrebări.

PNDL 1 și PNDL 2 au fost poate cele mai bune programe administrative sub aspectul investițiilor după 1990. Consecvent, echilibrat și generos cu mediul rural acest program guvernamental a permis o serie de investiții extrem de necesare pentru mediul rural.

Mixul dintre dezvoltarea rețelelor de utilități și satisfacerea nevoilor administrative și educaționale a fost ideal pentru mediul rural

Din păcate însă, nici măcar acest mare pas înainte nu a făcut posibilă stoparea migrației cetățenilor dinspre mediul rural spre cel urban. Foarte multe școli, ultramoderne, au rămas astăzi aproape goale. În stadiul de funcționare, dar fără elevi!

Problema actuală a mediului rural este că în aceste zone lipsesc cu desăvârșire locurile de muncă! Procesul de dezvoltare trebuie să urmărească punctual extinderea rețelelor de distrubuție a apei și a celor de gaz. Iată care sunt prioritățile pentru PNDL 3, un program de care PNL nici nu vrea să audă!

De la catedră, în politica mare

Camelia Gavrilă este un om politic ieșean, provenind din rândul cadrelor didactice, având specializarea în Limba și Literatura Engleză, respectiv Română. Profesorul Camelia Gravrilă a promovat toate gradele didactice și deține un doctorat în filologie.

Citeste si   C. ALEXE, Președintele CJ Iași IMPUNE o decizie POLITICĂ la Spitalul de Infecțioase! Este luat în calcul liberalul M. HURMUZACHE

A fost inspector școlar general, cu susținerea PNL, între 1997-2000 și 2005-2008. S-a implicat în activitatea școlară și metodică, cât și în coordonarea și implementarea mai multor proiecte cu finanțare europeană.

Din anul 2000, a intrat în politică, fiind consilier local la Iași, până în 2012, pe listele PNL.  În 2003, a ocupat funcția de Vicepreședinte al Organizației Județene a PNL iar în iunie 2008 a devenit Viceprimar al Municipiului Iași, din partea PNL.

Camelia Gavrilă – deputat PSD împotriva Autostrăzii Iași-Ungheni-Târgu-Mureș

Prima tentativă a Cameliei Gavrilă de a deveni parlamentar, în 2008, a eșuat, după ce a candidat pentru fotoliul de deputat, din partea PNL. Însă în 2016, pe listele PSD, Camelia Gavrilă a devenit Deputat.

Pe perioada mandatului a adresat 17 interpelări a căror tematică a fost legată de chestiuni generale privind învățământul (4 în 2017, 11, în 2018 2 în 2019), deși parlamentarii pot adresa interpelări pe probleme diverse legate de viața cetățenilor din circumscripția în care au candidat.

Deputatul PSD a participat la inițierea a 84 de propuneri legislative, din care 24 au devenit legi. Singura lege cu privire la Iași a fost Legea 361/2018, prin care Iașul a devenit ”Capitală Istorică” a României.

Mai mult, Camelia Gavrilă s-a găsit printre cei trei parlamentari ieșeni (ceilalți doi au fost Vasile Axinte și Vasile Câtea) care au votat, în 2018, impotriva proiectului de lege privind Autostrada Iași-Ungheni-Târgu-Mureș, denumită generic ”Autostrada Unirii”.

În general, legile pe care se regăsește semnătura Deputatei PSD Cameliei Gavrilă sunt legi privind sănătatea, educația, Codul Fiscal, sistemele moderne de plată, legislația penală, Agenția Națională de Integritate, timbrul cultural etc..

Citeste si   Alina Gorghiu: ”PSD se preface că se luptă pentru majorarea alocațiilor. Este dovada că a ajuns la ipocrizia maximă. PNL a mărit deja alocațiile”

Nu în ultimul rând, deputatul PSD Camelia Gavrilă a votat în iunie 2018 modificările Codului de Procedură Penală prin care mii de infractori puteau scăpa de pedepse, inclusiv șeful ei direct, Liviu Nicolae Dragnea.

În 11 septembrie 2019, Premierul PSD Viorica Vasilica Dăncilă a propus-o pe Deputata Camelia Gavrilă pentru funcția de Ministru al Educației

În prezent, deputatul Camelia Gavrilă este Vicepreședinte al Comisiei de Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților. Teoretic însă, abia în februarie 2020, deputatul Camelia Gavrilă a venit cu unele propuneri constructive privind consilierea psihologică a elevilor:

Ca profesor, inspector general sau deputat am cunoscut în detaliu dificultățile asociate claselor aglomerate, problematica vârstelor și a adaptării tinerilor din școli, de aceea am atras atenția constant asupra rolului deosebit de important pe care îl are consilierea şcolară, dar şi asupra necesității unor demersuri legislative pentru creşterea numărului de psihologi, consilieri şcolari şi psihopedagogi.

Astăzi, prin implicarea și votul Partidului Social Democrat, dar și prin activitățile și dezbaterile din Comisiile de învățământ din Parlament se conturează perspectiva de a avea un psiholog şcolar la fiecare 500 de elevi, deci o reducere semnificativă a numărului de elevi consiliați, comparativ cu raportul de un profesor psiholog la 800 de elevi.

Consilierea pshilogică deschide posibilitatea de a cunoaște personalitatea tânărului, potențialul intelectual, aptitudini și vocații, armonizând relațiile lui cu școala, părinții, colegii, dar și cu propria ființă. Cunoașterea și înțelegerea de sine presupun și asumarea de concluzii, eforturi sporite, opțiuni avizate pentru parcursul școlar și pentru cariera profesională ulterioară”.

Camelia GAVRILĂ: “Avem nevoie de un PNDL 3 special pentru educație, pentru salvarea școlilor din medii defavorizate și evitarea eșecului școlar”

Gavrilă face declarații specifice unui membru al unui partid de Opoziție care nu ar fi fost decât temporar la guvernare, uitând că în douăzeci de ani, a trecut prin PNL și PSD, partide care au guvernat pe rând în ultimii ani.

” Așadar, se impun demersuri de pregătire a elevilor în sistem online, în mod evident presiunea se deplasează spre familii, părinți și spre elevii înșiși, astfel încât persistă și se adâncesc inegalitățile din sistem.

Nu putem aștepta la nesfârșit implicarea primăriilor, a autorităților locale, în absența unor fonduri alocate concret pentru aceste urgențe și a unor programe sociale și educaționale coerente și rapide.

La nivel național, nu s-a făcut un inventar al urgențelor, al stării de fapt, pentru a se veni apoi cu soluții concrete privind conectarea tuturor elevilor și a profesorilor la învățarea în mediul online. Viteza de reacție a guvernului, consecvența și pertinența unor măsuri, finanțarea adecvată a educației vor face diferența în perioada ce urmează.

Nu putem ignora miile de elevi care acum nu pot ține pasul cu toate deciziile luate uneori în mod intempestiv și fantezist, la nivel național. Sunt încă elevi excluși din start din planurile elaborate de M.E.C. Avem nevoie de un PNDL 3 special pentru educație, pentru salvarea școlilor din medii defavorizate și evitarea eșecului școlar.”

Deși deputata PSD Camelia Gavrilă așteaptă un nou mandat de parlamentar, acest lucru ține doar de ieșeni dacă vor alege să o mai voteze sau nu.

Citeste si   VIDEO „Culisele statului paralel”: RIZEA - Cum au folosit Victor Ponta și Sebastian Ghiță Fiscul și CNA pentru a închide o televiziune

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ