Share

Recentul anunț al candidaturii lui Mihai Chirica din partea PNL, a stârnit adevărate averse și descărcări electrice printre politicieni din Iași

Vasile Cotiugă, un cunoscut universitar ieșean, istoric, își declară dezamăgirea și spune că PNL a greșit când a dat crezare sondajelor care îl creditau pe Chirica cu 40%, fiindcă eșantioanele acestor sondaje, ar fi fost alese din zonele dominate de PSD în cartierele din zona periferică a Iașului.

El estimează că actualul primar, nu va obține la PNL mai mult de 15%, fiindcă cei din PSD nu îl vor mai vota, după cum nici mulți din PNL nu-l vor alege pe Chirica.

Voturile lui Chirica, ar veni de la cei ce îl preferă pe el ca om, nu ca membru al unui partid, iar votanții lui Chirica, nu vor vota listele PNL la Consiliul Local Iași, Consiliul Județean Iași. Acuzația lui Vasile Cotiugă, la adresa PNL este că acest partid ”nu își respectă oamenii și crezul politic”.

Răzvan Timofciuc: ”poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iași, declara ieri că ”poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”, făcând aluzie la declarația lui Mihai Chirica, aceea că ”PSD rămâne o alternativă”. Timofciuc consideră și el că aducerea lui Chirica în Iași, este o greșeală.

Consilierul municipal Etienne Ignat se declară dezamăgit de decizia PNL Iași, de a merge pe varianta Mihai Chirica.

Consilierul declară că s-a luptat cu Mihai Chirica în instanțe pentru a promova proiectele PNL la Primărie, iar acum nu va accepta venirea acestuia în PNL.

Marius Bodea și-a declarat dezamăgirea și mâhnirea față de decizia conducerii centrale a PNL de a-l prefera pe Mihai Chirica în locul lui, la Iași. Acceptă că pe termen scurt strategia ar funcționa, dar pe termen lung, ar fi o greșeală:

Justificarea ce stă în spatele acestei decizii politice a fost ca domnul Costel Alexe să își maximizeze șansele pentru câștigarea Consiliului Județean Iași, fructificând un potențial aport electoral suplimentar pe care i l-ar aduce candidatul Mihai Chirica și pentru a maximiza inclusiv scorul politic local.

Marius Bodea: “Pot înțelege realitatea unor astfel de calcule pragmatice, pentru a obține un scor politic pe termen scurt, dar, pe termen lung, este o decizie greșită”

Din toată această poveste, au sigur de câștigat doi oameni. Pierd însă liberalii autentici și mai ales ieșenii care cred într-o reformare a administrației publice locale.Un partid puternic, cum este astăzi PNL, cu toată determinarea sa, nu va putea schimba metehnele unui individ care a crescut în administrație timp de 18 ani la pieptul PSD”.

Ulterior, Marius Bodea a declarat că luptă în continuare pentru a scăpa orașul de cea mai coruptă și incompetentă administrație din România ”din aceeași postură ca și până acum, de cel mai determinat opozant al acestei caracatițe”.

Citeste si   Marcel Ciolacu, despre AMÂNAREA parlamentarelor în contextul recordului pandemic: ”Nu noi trebuie să luăm decizii”

Consider că logica PNL în privința propulsării lui Costel Alexe la Consiliul Județean este greșită. Șansele ca acesta să devină președinte al Consiliului Județean Iași sunt mici, întrucât PSD are controlul instituției și ale celor subordonate, iar asta se traduce prin voturi. Alegerea președintelui de consiliu județean se face prin vot direct, conform deciziei din 2019 a Guvernului Viorica Dăncilă, ori la vot, PNL nu poate bate PSD în Iași.

Costel Alexe primește un mare ”cadou otrăvit”, în caz de pierde alegerile

În plus, Costel Alexe primește un mare ”cadou otrăvit”, în caz că pierde alegerile, iar Mihai Chirica câștigă, ”învingătorul ia totul”, deci zilele lui Alexe ca lider județean PNL vor fi numărate.

În plus, observăm cum în două zile, Marius Bodea dă declarații în care se contrazice singur. Ar fi de acord parțial cu aducerea lui Mihai Chirica,dar e ”cel mai determinat opozant”.

Angela Rotaru, liderul Organizației municipale a Femeilor Liberale Iași își arată susținerea pentru Marius Bodea, considerând că liberalii sunt o echipă unită și puternică, echipă care va învinge.

Alexandru Muraru, cadru universitar ieșean și prim-vicepreședinte al PNL Iași, încearcă să spele imaginea lui Klaus Iohannis, încercând să ne convingă că Președintele Iohannis nu ar avea nicio legătură cu nominalizarea lui Chirica și că toate declarațiile lui Mihai Chirica despre ”invitațiile” lansate de către Klaus Iohannis ar fi falsuri.

Citeste si   Gabriel Oprea și-a depus candidatura pentru un mandat de deputat! Fostul vicepremier pentru securitate națională va candida ca independent

Alexandru Muraru vorbește de ”o victorie de moment”: ”La alegerile pentru Primăria Iași, un compromis compromițător va naște probabil o victorie de moment, dar o mare ultragiere și, implicit, o amânare a unui proiect autentic liberal, menit să transforme cu adevărat orașul și comunitatea.

VASILE ROMAN : “Încă nu văd certitudini şi circul e în toi”

Vasile Roman, candidatul la Primăria Iaşi din partea PRO România, a declarat succint: “Nu cred ca se pot spune multe. Încă nu vad certitudini și circul e în toi.”

Pe de altă parte, Deputatul PSDCamelia Gavrilă, a spus: “Candidatura domnului Chirica din partea PNL confirma discuții si zvonuri, care au circulat de mult timp, după cum au existat si tentative ale dumnealui de întoarcere la matcă, în zona PSD, partid sub cupola căruia s-a format ca personalitate politică. Dl. Chirica intră pe un teritoriu abrupt şi stâncos, intr-un PNL sfâșiat în Iasi, între opinii, preferințe si grupări total divergente, de aceea probabil armonia si asumarea vor fi dificile.

CAMELIA GAVIRLĂ : “Dl. Chirica intră pe un teritoriu abrupt şi stâncos, intr-un PNL sfâșiat în Iasi”

Procentele din sondaje par semnificative la acest moment, ca primar în funcție, mai mult, nu toate partidele si-au clarificat optiunile si candidații. În perioada următoare, tabloul se va schimba cu certitudine, dialogul şi competiția politică se deschid.

Rezultatul va depinde de competenţa actorilor si gradul de convingere, de programe, de forța partidelor mari, de solidaritatea şi coerenta echipelor, de credibilitatea celor din jur (personalități, lideri, consilieri) care își pot legitima si susține candidatul prin transfer de imagine sau pot afecta negativ această imagine.

Nu în ultimul rând, contează si datele de personalitate, istoriile personale, vocația de lideri si de edili credibili ai comunității.
Campania se apropie si lupta politică va fi consistentă, tensionată, cu șanse si mize clare pentru PSD si PNL, cele două partide importante.”

Citeste si   Comisia juridică din Camera Deputaților decide dacă îi ridică imunitatea fostului ministru Bănicioiu

Violeta Vijulie, candidata PNL pentru Primăria sectorului 3 din București este și ea contra ”preluării în PNL a primarului Chirica de la Iași, fost PSD, actual independent ca și prietenul meu Negoiță (…)Ii sustin pe Marius BodeaAlexandru MuraruEtienne Ignat, care și-au anunțat deja public poziția împotriva primirii primarului Chirica la PNL și susținerea lui pentru primar al municipiului Iași!

Evident, toate acestea sunt mesaje pasionale, vibrante, precum felicitările poporului pentru Ceaușescu, dar cam atât.

Filip Havarneanu și Cosette Chichirău s-au arătat dezamăgiţi de intrarea lui Mihai Chirica în PNL. Primul, declară că ”vom avea un oraș condus de interese, combnațiiși cămătari”, militând pentru candidatura deputatei de Iași.

Cosette Chichirău care ar fi ”singura alternativă viabilă la Primărie”.

Cosette Chichirău a declarat și ea că nominalizarea lui Mihai Chirica este rezultatul blatului PNL – PSD și al celor ce au interese imobiliare de milioane de euro în Iași.

Liderii USR au un mesaj de critică, de tipul ”partidelor antisistem”, discurs de tipul ”înfierăm cu mânie proletară!” specific anilor 50 în România. Partidele antisistem sunt în cădere liberă în Europa, iar tipul de primar Virginia Raggi de la Roma (oraș care are șapte coline ca și Iașul), pe care îl copiază Cosette Chichirău,   a eșuat.

Acestea sunt reacțiile de moment la aflarea veștii că Mihai Chirica va fi candidatul PNL la Primăria Iași. Reacții fără substanță, reacții conjucturale. Este evident, pentru oricine se pricepe la discursuri că liderii PNL și USR nu au școală politică, lipsindu-le noțiuni elementare de retorică sau dialectică. Nu mai vorbim că nu au nicio strategie viabilă, ceea ce pentru un partid care vrea să înlocuiască un alt partid, este dezamăgitor.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ