Share

 Pe fondul unei canicule infernale, în Portugalia a izbucnit săptămâna trecută un incendiu de vegetație care a ucis 62 de persoane.

În acest weekend, valul de căldură ajunge în România.

Temperatura medie a caniculei tropicale care va atinge țara noastră va fi cu 8 grade mai mare decât normalul. În sudul țării, maximele vor depăși 35 de grade.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români care călătoresc în Portugalia privind codul roșu de caniculă pentru centrul acestui stat și cel portocaliu pentru restul țării și recomandă ocolirea zonelor cu incendii de vegetație din regiunea Leiria.

Portugalia se confruntă în prezent cu cele mai grave incendii de vegetație din istoria recentă, soldate cu 62 de morți.

Lusitanii au decretat doliu național de trei zile în urma acestei tragedii. În acest moment, în Lisabona temperatura maximă este de 31 de grade, cu 5 grade peste temperatura maximă normală la ei pentru această perioadă a anului: 24 de grade Celsius.

În iulie, în România se va instala seceta

Prognoza meteo pe lunile iunie, iulie și august arată că nu trebuie să ne așteptăm la călduri ”mai omenoase” decât vara trecută. Lipsa precipitațiilor își va face din ce în ce mai mult prezența cu cât ne apropiem de miezul verii.

Dacă pe ansamblu, în special la câmpie, precipitațiile vor fi ușor deficitare, la munte ele vor fi excedentare.

În iulie, temperatura medie va fi mai ridicată decât norma climatică, îndeosebi în sud și sud-est, unde media de temperatură va depăși cu 4 grade normalul. Precipatațiile vor fi deficitare, în special în sud și sud-est unde se va instala seceta.

În august, media climatică anuală a temperaturilor va depăși cu 2 grade normalul, pe ansamblu, iar preciăitațiile vor continua să fie deficitare, conform libertatea.ro.

Seceta se va accentua în special la câmpie, în sud și sud-vest.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ