Share

CĂPUȘA IXODES RICINUS face victime și în rândul IEȘENILOR! ALERGIA LA CARNEA DE VITĂ – consecință a înțepăturii de căpușă

Pentru majoritatea oamenilor, mâncatul este o plăcere. Pentru unii însă, anumite alimente sunt adevărați dușmani.

Mai exact, vorbim despre proteinele din compoziția alimentelor care ne pot provoca alergii. Sistemul nostru imunitar percepe unele protein ca fiind dăunătoare și produce un tip de anticorp, IgE, cu scopul de a neutraliza „invadatorul”. Când alergenul alimentar este din nou ingerat, anticorpii produși anterior declanșează eliberarea de histamină. Prezența IgE împreună cu secreția de histamină provoacă o reacție alergică persoanelor sensibile la o anumită proteină alimentară.

Conform unui studiu recent, peste 17 milioane de oameni sunt alergici la carnea de vită, 5% din cazuri fiind raportate la copii. Aceste alergii sunt datorate unui carbohidrat conținut de carne care se numește alfa-galactoză.

Citeste si   El este Paul BUTNARIU, beneficiarul unor contracte FABULOASE în valoare de PESTE 140.000.000 RON încheiate de COMPANIA DE CONSTRUCȚII FEROVIARE cu instituțiile STATULUI

Un rol important în diagnosticarea alergiei la carnea de vită îl are anamneza, acea parte a examenului clinic în care medicul culege informații de la pacient. Astfel, dacă pacientul declară că a fost înțepat de o căpușă și a consumat și carne roșie, apare așa numitul sindrom alfa-gal, simptomele variind de la urticarie si rash cutanat până la simptomatologie abdominală și șoc anafilactic.

Ce spun medicii ieșeni?

Explicația este foarte simplă, declară Dr. Vereș Liliana, medic primar  alergolog. ’’Ixodes ricinus este o căpușă originară din America de Sud, care din cauza încălzirii globale a migrat spre țările europene. Pe piciorușele ei se găsește o substanță care odată pătrunsă în piele, declanșează o sensibilizare la un receptor pe care  îl au și primatele (vită, curcan, porc), iar noi, ca oameni nu îl avem. Astfel, dacă după o anumită perioadă de timp ingerăm această carne și anterior am fost înțepați de căpușă, este posibil să se realizeze o reacție încrucișată, cum este și cazul semințelor de susan sau al polenului de mesteacăn’’.

Alergiile alimentare reprezintă o problemă serioasă de sănătate și ne pot pune viața în pericol indiferent de locul în care ne aflăm. Până la sosirea ambulanței, este necesar să știm cum să ne acordăm primul ajutor. Conduita terapeutică constă în îndepărtarea agentului alergic (în acest caz preparatul din carne de vită) și administrarea unui antialergic (EpiPen)  injectat de către pacient direct prin fustă sau pantalon în porțiunea externă a coapsei. În caz de bronhospasm și greutate la respirație, se recomandă administrarea unui bronhodilatator cu salbutamol, următorul pas fiind apelul la 112.

Adeseori, ambulanța nu poate ajunge în timp util, iar viața ta sau a celor dragi poate fi chiar în mâinile tale. În astfel de situații, cunoașterea noțiunilor de prim ajutor  este de neprețuit și poate face diferența între viață și moarte. Fii responsabil! Educă-te! Învață să acorzi primul ajutor!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ