Share

Ilici Ramirez Sanchez, mai cunoscut sub numele de Carlos, figură a terorismului anilor ’70 şi ’80, este din judecat la Paris. Condamnat déjà de două ori la închisoarea pe viaţă, venezueleanul, azi în vârstă de 67 de ani, e judecat de o curte specială cu juri formată doar din magistraţi. Timp de 3 săptămâni Carlos va trebui să răspundă întrebărilor pentru un atentat ce a avut loc acum 43 de ani.

Carlos, zis şi « Sacalul », este judecat acum pentru cel mai vechi atentat care i se impută în Franţa, cel din 15 septembrie 1974 de la magazinul Drugstore Saint-Germain. O grenadă aruncată în interiorul magazinului deschis non-stop făcea atunci 2 morţi şi 34 de răniţi.

Citeste si   Donald Trump şi noul premier japonez Yoshihide Suga se angajează să consolideze alianţa de securitate americano-niponă

Sosit în sala de audienţe a tribunalui, bine îmbrăcat şi zâmbitor, ca de obicei provocator, Carlos şi-a asumat de la bun început trecutul în numele « revoluţiei ». « Nimeni nu a executat mai mulţi oameni decât mine în rezistenţa palestiniană. Sunt însă singurul care am supravieţuit. Din păcate, în toate luptele există şi victime colaterale » a mai spus teroristul la bara tribunalului special din Paris.

Carlos, un revoluţionar de profesie care nu recunoaşte nimic

Intr-un interviu publicat în 1979 într-o publicaţie arabă, Carlos recunoştea că el a aruncat grenada în magazin.

Citeste si   Belarus: Noi proteste împotriva preşedintelui Lukaşenko

Pentru acuzaţie, atentatul de la Drugstore se înscria în contextul unei luări de ostateci la ambasada Franţei din Haga. Un comando al Armatei roşii japoneze – o emanaţie a Frontului popular de eliberare a Palestinei din care făcea parte Carlos – cerea eliberarea unuia dintre membrii săi interpelat două luni mai devreme la Paris.

Carlos, organizatorul acţiunii, nerăbdător, ar fi luat iniţiativa să arunce grenada în Drugstore pentru a face presiune, pentru a îngenunchia guvernul francez. Ceeace s-a şi întâmplat întrucât după atentat, deţinutul japonez a fost eliberat şi a putut ajunge în Yemen împreună cu membrii comandoului de la Haga plus cu câteva sute de mii de dolari, informează rfi.ro.

Comentatorii notează atitudinea paradoxală a lui Carlos. Pe de o parte, el se prezintă drept un « revoluţionar de profesie » şi vrea să fie considerat un om important dar în acelaşi timp, « Sacalul » le repetă judecătorilor că nu a făcut nimic rău. Pe 31 martie, ziua verdictului acestui ultim proces al lui Carlos, vom vedea ce au reţinut magistraţii curţii speciale din Paris.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ