Share

Luna martie continuă cu un interviu cu doamna Carmen CUMPĂT, managerul Spitalului de Recuperare din Iași. A devenit manager interimar la Spitalul de Recuperare în anul 2008.

Timp de cativa ani, aceasta a fost director financiar la Maternitatea „Elena Doamna”. Așa cum veți afla din interviul următor, în ultimii 10 ani, Carmen CUMPĂT a bifat numeroase reușite pentru Spitalul de Recuperare. Să aflăm împreună care sunt acestea:

  1. Care credeți că sunt lucrurile ce vă conturează cel mai bine activitatea profesională din momentul în care ați devenit managerul Spitalui Clinic de Recuperare din Iași?

Mediul de îngrijire a sănătății s-a schimbat dramatic în ultimii ani și responsabilitățile esențiale pe care managerii de la fiecare nivel le au, s-au extins.

În fiecare zi, managerul unei unități spitalicești conduce, administrează, negociază și planifică, în timp ce participă la întâlniri, mediază conflicte și gestionează plângerile pacienților.

Managerii din sfera medicală trebuie să se ocupe de o gamă largă de așteptări, atât din mediul extern, cât și din mediul intern al unității spitalicești. Ambele medii impun cerințe presante asupra sistemului de sănătate, afectând direct și indirect atât performanța managerului, cât și cea a personalului din subordinea acestuia.

Domeniul intern care vizează sarcinile zilnice ale managerilor, acesta fiind și domeniul unde managerul are și cel mai mare control. Menținerea perspectivei duale prin realizarea unui echilibru semnificativ a fost obiectivul principal în cei zece ani de activitate managerială în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași.

  1. Care considerați că sunt atribuțiile cele mai importante ce vă diferențiază față de alte unități medicale similare?

Dacă ar fi să enumăr punctele tari ale Spitalului Clinic de Recuperare Iasi aș începe cu  existența sursei naturale de tratament balnear: apa sulfuroasă, baza de tratament recent modernizată, resursele umane calificate în cercetare-dezvoltare şi reabilitare medicală.

Totodată, aș aminti  de personalul calificat cu pregatire în domenii diferite, atât în domeniul medical cât și în alte domenii înrudite sau complementare, ceea ce crește capacitatea de rezolvare a unor problematici medicale complexe, de echipamentele medicale moderne și inovative specifice reabilitării medicale achiziționațe în ultimii ani, dotările recente cu echipamente medicale de diagnostic (ecografe Doppler, Computer tomograf, sistem de testare efort, analizoare biochimie și hematologie, videocapilaroscop, videolaringoscop, microscop ORL, lokomat, laser chirugical, etc.).

Citeste si   DESCINDERI ale Corpului de Control al M.T. la Compania Națională de DRUMURI! Urmează DRDP IAȘI!?

Alte avantaje ce dau o notă de unicitate unității noastre sanitare sunt: structura organizatorică plurispecializată în domeniul reabilitării medicale (recuperare neurologică, recuperare cardio – respiratorie, recuperare neuro-psiho-motorie, balneofizioterapie şi recuperare ortopedie – traumatologie), implementarea în ultimii 5 ani a diferitelor programe naţionale de sănătate şi programe de cercetare finanţate din diverse surse precum și modernizările recente ale spitalului destinat tratamentului și cazării pacienților.

  1. Ce realizări din anul 2018 credeţi că sunt de reamintit şi care au adus cele mai multe beneficii?

Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi a beneficiat în ultimii ani de investiţii majore privind aparatura medicală, dotările, modernizările şi reparaţiile capitale  pentru creşterea confortului pacienţilor şi pentru un act medical de performanţă.

Dintre echipamentele medicale achizitionate in anul 2018 as mentiona cele pentru Blocul  Operator ORL: laserul chirurgical, cele 2 microscoape operatorii, sistemul videoendoscopic ORL, monitoarele ATI precum si motorul ortopedic necesar in blocul operator ortopedie.

O altă realizare  a fost Alimentarea cu energie electrică a Spitalului Clinic de Recuperare Iași – asigurare spor putere ce a avut drept obiectiv major suplimentarea puterii instalate prin lucrări de întărire a rețelei și montarea unui post de transformare nou, integrat în sistemul de monitorizare și control EDRO.

  1. Ce plan de investiții și de activități aveți planificate pentru perioada 2019-2020?

În concordanţă cu misiunea instituţiei, în vederea asigurării confortului pacienţilor faţă de un standard hotelier normal, precum și asigurarea unor servicii medicale la standarde europene, în perioada 2019-2020 vom implementa proiecte pentru eficientizarea energetică a spitalului, prin care urmărim ca Spitalul Clinic de Recuperare să funcționeze în conformitate cu noile norme tehnice specifice unităților spitalicești și să facă față noilor consumatori electrici care vor fi instalați în anii următori.

Citeste si   Se întorc ELEVII la ȘCOALĂ din 8 FEBRURIE!? Vezi ce a DECLARAT șeful STATULUI

Vom realiza reparații capitale la etajele 3, 4, 5, corp C şi vom încerca să asigurăm dezvoltare continuă prin dotarea cu aparatură și echipamente medicale perfomante, având în vedere faptul că un nivel corespunzător al actului medical corelat cu progresul medicinei este condiţionat, în prezent, de utilizarea echipamentelor şi tehnicilor moderne pe care medicina şi ingineria le pot pune la dispoziţie.

  1. Au fost prezentate noi saloane din componenţa Spitalului de Recuperare în valoare de 1.5 milioane lei. Ce ne puteţi spune despre această investiţie?

În ultimii ani s-au executat lucrări de modernizare asupra sistemului de ventilație, a instalației sanitare, instalației electrice și termice la etaj 6,7 si 2 pe tronson D. Pentru a eficientiza și a reduce efortul investițional proiectantul unității a propus  soluții tehnice unitare pe tot tronsonul D, dat fiind arhitectura Spitalului Clinic de Recuperare Iași.

Citeste si   Rata de infectare cu SARS-COV2 în județul IAȘI! 9 localități se află în SCENARIUL ROȘU

Astfel s-a ajuns ca în prezent să finalizăm lucrările de reparaţii capitale la etajele 3 şi 4, tronson D, lucrări într-adevăr de 1.5 milioane de lei ce s-au derulat pe parcursul anilor 2017-2018 şi au avut ca sursă de finanţare Bugetul Local.

Acestea au constat în   modificarea compartimentărilor existente prin adăugarea unor grupuri sanitare  atât pentru persoanele cu deficit locomotor cât și grupuri sanitare minimale. De asemenea, s-a înlocuit tâmplăria, s-au refăcut intalațiile și finisajele astfel încât să corespundă condițiilor de igienă, intimitate și liniște corespunzătoare mediului spitalicesc.

  1. Ce afecțiuni tratați în mod curent?

Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi presteaza de peste 40 ani servicii medicale spitalicesti în domeniul ortopediei, reumatologiei, balneologiei, recuperării cardio-pulmonare şi neurologice, medicina muncii, recuperării neuromotori şi ORL. În acelaşi timp, în cadrul secţiilor clinice ale spitalului işi desfăşoară activitatea de cercetare dezvoltare  cadre didactice, doctoranzi şi studenţi ai UMF Iași.

Majoritatea pacienţilor se adresează secţiilor clinice Reumatologie I şi Reumatologie II, secţiei de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie, Ortopedie-Traumatologie. Peste 60% din pacienţii internaţi în Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi au beneficiat de servicii complete de investigaţii şi tratamente recuperatorii având ca scop reducerea gradului de dizabilitate.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ