Share

După mai bine de un an, timp în care a fost reabilitată și modernizată, ”Casa Dosoftei” a fost redeschisă publicului în luna decembrie a anului trecut, chiar în ziua în care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ierarh Dosoftei. A avut loc conferinţa de închidere a proiectului Restaurarea Muzeului ”Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” a cărui valoare totală s-a ridicat la 2.861.550,23 lei, fiind cofinanțat de UE, Guvernul României și Consiliul Județean Iași.

Casa cu arcade a fost până în anul 1686, sediul celei de a doua tiparnițe din Iași

Construită în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, conform atestărilor documentare, casa cu arcade a fost până în anul 1686, sediul celei de a doua tiparnițe din Iași, aici fiind tipărită prima Biblie în limba română utilizând caractere chirilice.
”Am o bucurie imensă că acest proiect a ajuns la final întrucât Muzeul Dosoftei este primul obiectiv cultural reabilitat. Felicit echipa din cadrul Departamentului de Proiecte și pe cea de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Într-un timp scurt Muzeul Dosoftei și-a recăpătat înfățișarea și și-a redeschis porțile. Cred că nu greșesc atunci când afirm că în județul nostru sunt cele mai multe obiective care sunt în reabilitare – Casa Gane, Casa Pogor, Casa Negruzzi, Bojdeuca lui Ion Creangă, sperăm să reușim să preluam și Casa lui Alecsandri de la Mircești și să ne ocupăm de refacerea acesteia. Iașul este un muzeu în aer liber, ne mândrim cu asta, dar, totodată, trebuie să ne și preocupăm de aceste obiective, să le readucem la adevărata valoare pentru ca și copiii noștri să vadă ce au construit predecesorii”, a declarat, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Citeste si   Tânărul care a DISTRUS 10 MAȘINI în cartierul ALEXANDRU nu deține PERMIS de CONDUCERE

Toate aceste clădiri cu însemnătate culturală reprezintă coloana vertebrală a capitalei cuturale a României, așa cum mai spunem despre Iași

Faptul că aceste clădiri se restaurează acum, că își primesc altfel publicul, că putem reînnoi expozițiile, este un lucru esențial și extrem de important pentru Iași și, mi-aș dori enorm ca ieșenii să conștientizeze acest lucru pentru că avem toate motivele să ne mândrim cu aceste obiective. Vă aștept să vizitați Muzeul Dosoftei”, a afirmat Lucian Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Acesta a fost primul proiect depus de Consiliul Județean Iași pe această perioadă de programare 2014-2020 pe Axa Culturală 5.

Perioada de execuție a lucrărilor a fost de 12 luni. S-au făcut intervenții la pereți, atât la interior cât și la exterior, iar structura de rezistență a fost reabilitată. Instalația termică a fost refăcută complet. Instalația electrică a fost schimbată. Ușile exterioare, din lemn de stejar, au fost restaurate, acestea prezentând semne vizibile ale deteriorării iar ferestrele, înlocuite. Pentru persoanele cu dizabilități au fost realizate rampe de acces.

Exponatele sunt acum puse în lumină la adevărata valoare, cu ajutorul unor vitrine expoziționale noi”, a spus, Marieta Afilipoaie, Directorul Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul C.J. Iași.

Citeste si   38 unități de ÎNVĂȚĂMÂNT și 90 de CLASE au făcut lecții ONLINE în scenariul ROȘU la IAȘI

Exponatele sunt acum puse în lumină la adevărata valoare

Din anul 2004, „Casa cu arcade” este inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Iași.
Clădirea găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Printre exponate se numără și Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova.
Fondurile necesare restaurării monumentului istoric au fost accesate prin Programul Operațional Regional (POR) la ADR Nord Est- Axa prioritară 5: ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ