Ieșenii respectă tradiţiile de Paşti, iar majoritatea prepară acasă mâncarea specifică sărbătorilor, asortată cu multe legume şi fructe, dar cei care au postit şapte săptămâni sau care au anumite afecţiuni ar trebui să consume moderat aceste bucate, ne recomandă doamna dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași într-un mini-interviu acordat în exclusivitatea cotidanului nostru.

Cum ar trebui sa arate, din punct de vedere al medicului masa de Paști?

Masa de Paști, conform obiceiurilor și tradițiilor noastre, ar trebui să aibă bucate tradiționale ouă roșii, miel, sărmăluțe și cozonacii care nu ar trebui să lipsească de pe masa românilor. Ceea ce este important să știm este faptul cum  combinăm aceste bucate delicioase și să avem alături de ele salate și fel de fel de verdețuri. De asemenea, să avem și fructe proaspete pentru că acestea ajută la digestie. Deci, trebui să avem pe lângă preparatele tradiționale și alte alimente care ajută digestia pentru o funcționare bună a ficatului și a pancreasului.

Ce sfaturi aveți pentru cei care au ținut post timp de 7 săptămâni? Cum ar trebui să consume alimentele la masa de Paști?

Desigur că este o trecere bruscă de la post la consumul de preparate mult mai copioase și bogate în grăsimi, dar  aceștia nu trebuie să consume odată o cantitate mare de alimente care pot crea disfuncții pentru zona digestivă. Nu trebuie să combine salata boeuf cu friptura  de miel și usturoi. De asemenea, ar fi de dorit  să nu combinăm la aceeași masă sărmăluțele cu o friptura de miel. Și pe cât posibil să consume un pahar cu vin și totodată, nu aș recomanda consumul de bere sau tărie pentru că împreună cu alimentele mai grase pot crea disfuncții în ceea ce  privește funcționarea tubului digestiv.

 Care sunt alimentele care ne fac rău la masa de Paști?

În general alimentele nu ne fac rău. Dacă mâncăm drob, friptură de miel sau ou roșu acestea nu ne fac rău. Important este să nu le amestecăm, mai  ales să nu amestecăm mai multe feluri de mâncare de mai multe ori pe zi. Putem fi tentați atunci câmd  ne întâlnim cu prietenii și rudele să consumăm de două ori pe zi cate două mese din acestea copioase, în special la prânz și seara. Atunci trebuie să avem la prânz maxim două feluri de mâncare, iar seara să mâncăm foarte puțin seara și mai ales să facem mișcare între mesele zilnice.

Ce recomandări oferiți persoanelor care au probleme de sănătate și ce anume ar trebui să consume de Paști, în condițiile în care au și postit?

În general persoanele care au probleme de sănătate știu cam ce regim să respecte.  Însă această perioadă a sărbătorilor poate conduce la sensibilități și neplăceri în special la persoanele care au boli cronice la nivel digestiv. Mă  refer la cei care au colite cronice sau  hepatită cronică sau pancreatite cronice.  Astfel de persoane ar trebui să aibă grijă în mod special  cum combină felurile de mâncare și ar trebui să aibă în casă medicamente care să ușureze digestia după masă (colebil sau triferment).

Vă doresc sărbători liniștite. Paște fericit!

LĂSAȚI UN MESAJ