Share

Cititul ne ajută să fugim din rutină. Este una dintre cele mai apreciate și încurajate activități în rândul tinerilor. Observând necesitatea de literatură contemporană și literatură universală adecvată claselor V-VIII în cadrul bibliotecii Școlii Gimnaziale „Ioanid Romanescu” Voinești, cei de la FONTIS împreună cu ASFI au inițiat proiectul ”Câte vieți dai cărților tale?”.

Campania ”Câte vieți dai cărților tale?” aparține direcției culturale a programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020, CulturISe. Inițiativa este implementată de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași și Asociația Studenților Francofoni din Iași, cu sprijinul Institutului Francez din România și a Ambasadei Franței din România.

Ai făcut recent curat în bibliotecă și ai câteva cărți care și-au îndeplinit misiunea pentru tine? Oferă-le mai departe!

Oricine poate dona cărți în cadrul campaniei urmând niște pași simpli. Tot ce trebuie să faci este să dai un mesaj pe pagina de facebook a campaniei sau pe adresa de email specificată în descrierea evenimentului.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Contactată de ziarul ”Bună Dimineața IașiAmelia Mistreanu, coordonator CulturISe, ICTR a declarat:

Campania Câte vieți dai cărților tale? vine în continuarea unei colaborări începute în 2019 cu Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu”. Inițiativa a plecat de la o nevoie particulară a elevilor din Voinești, de a înființa un club de lectură al școlii, dar, în fapt, răspunde unei nevoi valabile în cazul oricărei instituții de învățământ existența unei biblioteci dotate corespunzător.

Ne dorim să aducem în școală titluri din literatura universală și literatura română contemporană, cu precădere, după cum se poate observa și din lista de titluri orientative. Motivul este dat de faptul că, literatura română contemporană, mai ales, este puțin cunoscută în rândul tinerilor, iar un prim pas necesar pentru a schimba această situație este asigurarea accesului elevilor la aceste lecturi. Insist pe nevoia de a aduce și literatura contemporană în școli pentru că aceasta poate ajuta considerabil în apariția apetitului de a citi.

Motivele pentru care citim sunt varii. Fiecare dintre noi, mai mult sau mai puțin conștient se apropie de o carte dintr-o nevoie personală. Poate fi nevoia de a te cufunda în lumi ficționale pentru a diminua stresul din cotidian, dorința de a aprofunda un domeniu care te pasionează și multe altele. La vârsta adolescenței, credem noi, cititul este un exercițiu al minții, înainte de toate, o metodă de a antrena curiozitatea și de crește creativitatea, abilități necesare apoi toată viața, fiecăruia dintre noi, atât pentru dezvoltarea personală, cât și pentru cea profesională.

Probabil inclusiv cei care vor citi acest material pot renunța la cel puțin o carte care le-a prins bine la un moment dat. Noi promitem să dăm o viață nouă cărților primite ducându-le la Voinești!”


Share

LĂSAȚI UN MESAJ