Share

 

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 7 septembrie, ora 13,00, a fost atinsă depăşită borna de 3.000 (n.n. – 3.032) de înregistrări pe portalul https://www.votstrainatate.ro/ ale alegătorilor români din afara ţării care au optat pentru votul prin corespondenţă, în timp ce pentru votul la secţia de votare s-au înscris 1.059 de cetăţeni români din diaspora”, se arată într-un comunicat de presă.

Autoritatea Electorală Permanentă aminteşte că înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a început la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în două săptămâni, în data de 21 septembrie 2020.

„Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, recomandă tuturor concetăţenilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus”, se mai menţionează în comunicat.

Citeste si   Ministrul Sănătății Nelu Tătaru: Susțin proiectul propus de Mugur Cozmanciuc, un spital județean nou la Neamț este imperios necesar

Cum se desfășoară VOTUL românilor din Diaspora la alegerile parlamentare 2020. DOCUMENTE necesare pentru înregistrarea ca alegător

Pentru a veni în sprijinul românilor din afara țării care doresc să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro, AEP revine cu următoarele precizări:1. Actul de identitate românesc utilizat la înregistrare trebuie să fie acceptat de legislația românească!Lista documentelor de identitate românești:• cartea de identitate;• cartea electronică de identitate;• cartea de identitate provizorie;• buletinul de identitate;• pașaportul diplomatic;• pașaportul diplomatic electronic;• pașaportul de serviciu;• pașaportul de serviciu electronic;• pașaportul simplu;• pașaportul simplu electronic;• pașaportul simplu temporar.ATENȚIE: Certificatul de naștere și titlul de călătorie nu fac parte din categoria documentelor de identitate!2. Actul de identitate utilizat trebuie să fie valabil!Un act de identitate este în termenul de valabilitate dacă la momentul înregistrării nu este expirat.3. Numele și prenumele trebuie să fie scrise întocmai ca în actul de identitate!Numele și prenumele trebuie scrise corect, complet și, în cazul mai multor nume sau prenume, în ordinea în care acestea figurează în actul de identitate.4. Scanul documentelor atașate trebuie să fie complet și vizibil integral!ATENȚIE: Scanul documentelor atașate, inclusiv fotografia și data expirării actului de identitate, trebuie să fie complet, clar, lizibil, nepixelat.5. Documentul de ședere în străinătate trebuie să fie prevăzut în lista din Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627/2019!6. Chiar dacă în pașaport este menționată țara de domiciliu sau reședință, este necesară transmiterea unuia dintre documentele care atestă șederea în străinătate, specific pentru fiecare țară, conform Ordinul ministrului Afacerilor Externe nr. 1627/2019, care poate fi accesat la următorul link:https://www.mae.ro/sites/default/files/file/ordin_1627_din_2019_anexe.pdf.

Citeste si   Mesajul lui Mihai Șora înaintea alegerilor locale: ”Mergem la vot și dăm cu ei de pământ!”

Toate informațiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opțiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro, AEP revine cu următoarele precizări, la următoarele linkuri:

Precizări AEP pentru VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ la alegerile parlamentare din 2020: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta

Precizări AEP pentru VOTUL LA SECȚIE la alegerile parlamentare din 2020: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectieÎntrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Citeste si   Klaus Iohannis, laureat al premiului „Kaiser Otto” pentru contribuția la unificarea europeană. Când are loc ceremonia

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ