Share

În timp ce sute de familii de tineri, unii cu copii, aşteaptă repartizarea unei locuinţe de la stat, la Iași apartamentele ANL sunt ocupate, în mod abuziv, de către  proprietari care mai dețin și alte imobile

În acestă situaţie, conform legii, contractele de închiriere trebuie să fie reziliate, iar apartamentele să fie repartizate următorilor  beneficiari de pe listele de așteptare.

Șoții PREPELIȚĂ, angajați ai Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iași, nu au dat importanţă faptului că, în cazul în care deţin un apartament ANL repartizat prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Iași, nu trebuie să mai aibă în posesie şi alte imobile.

Potrivit declarației de avere a juristului Corneliu Prepeliță și a soției sale Ioana Raluca Prepeliță cei doi au cumpărat o casă, în satul Valea Adâncă, Comuna Miroslava, din venituri proprii.

Problema nu este casa soților Prepeliță, ci apartamentul ANL pe care îl au în posesie, prin intermediul DSP Iași.

Conform Direcției de Sănătate Publică Iași, persoanele care dețin un apartament în blocurile ANL, au obligația să declare achiziţionarea unei noi locuințe la DSP Iași, pentru a elibera apartamentul ANL.

Proprietățile soților PREPELIȚĂ

Conform declarației de avere a juristului Corneliu PREPELIȚĂ, acesta deține în proprietate o casă de 118,45 mp suprafaţă utilă încă din anul 2016 și un teren intravilan cu o suprafață de 500 m.p în comuna Miroslava, ambele proprietăți în coproprietate cu soția sa Raluca Ioana PREPELIȚĂ.

Citeste si   În 7 minute s-au acordat 350.000.000 de EURO! Iată lista CÂȘTIGĂTORILOR din IAȘI

Tot din declarația de avere a lui Corneliu PREPELIȚĂ, mai reiese că acesta mai deține o proprietate din anul 2000, de 1200 m.p de teren intravilan, în comuna ieșeană Schitu Duca.

Conform declarației de avere, juristul Corneliu PREPELIȚĂ, obține venituri salariale anuale de la Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iași, în valoare de 63,407 LEI. Tot din cadrul Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iași, soția acestuia, Raluca Ioana PREPELIȚĂ, obține venituri salariale anuale  în valoare de 190.537 LEI, având funcția de medic psihiatru.

În urma unor verificări efectuate de către Ziarul ”Bună Dimineața Iași”, am constatat că soții Prepeliță nu mai îndeplinesc condiţiile legale pentru a ocupa locuința din blocul ANL. Soții Prepeliță erau chiriaşi în blocul ANL și concomitent şi-au achiziționat o nouă locuință, motiv pentru care ar fi trebuit să elibereze apartamentul oferit de către statul român.

Contactat în primă instanță de către redactorii Ziarului ”Bună Dimineața Iași” Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași, a declarat: ”Mă voi interesa și voi reveni cu un răspuns. Din cele cunoscute de mine cei care dețin locuințe pe raza județului Iași, nu pot deține un apartament ANL. Orice persoană care își achiziționează un imobil în momentul în care deține un apartament ANL, este răspunzătoare să declare”.

Programul ANL de construirea blocurilor pentru tineri a început în 2001

Locuinţele sunt destinate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care nu îşi permit să plătească preţul cerut pe piaţa liberă la vânzare, ori închiriere, iar după cel puţin un an de închiriere neîntreruptă, chiriaşii au posibilitatea să cumpere apartamentele.

Citeste si   Se vor în PARLAMENT! USR-PLUS Iași a intrat în zodia oportunismului POLITIC: lista candidaților la alegerile PARLAMENTARE este dominată de NECUNOSCUȚI

O condiție pentru ca actele de vânzare-cumpărare să nu fie lovite de nulitate absolută, este prevăzută de Legea 152, prin care, titularul contractului de închiriere și membrii familiei acestuia nu trebuie să dețină o altă locuință în proprietate, inclusiv o casă de vacanță.

Dacă persoanele deţin o casă de vacanță sau o altă proprietate, nu au dreptul să cumpere o locuință de la stat, în baza acestei legi

În cazul familiei Prepeliță, aceștia au susţinut că nu deţin alte imobile, deoarece, în mod evident, nu puteau intra în posesia apartamentului ANL Iași.

”Din înscrisurile care se depun la dosar, face parte si ”situația locativa” existentă la data depunerii dosarului respectiv, așa că persoana care dorește o locuința ANL va depune o Declarație Notarială pe propria răspundere „ca nu deține o alta locuința pe raza localității Iași.”

Cuprinderea teritorială la care se referă această cerință se stabilește de către Direcția de Sănătate Publica, în cazul de față fiind localitatea Iași. În plus, toate actele necesare se regăsesc în cererea tip pe care persoana respectivă o depune.

Act normativ care stă la baza acordării locuitelor: HG 339 din 2008 pentru aprobarea Normelor de administrare a locuințelor construite de ANL, de care pot beneficia medicii rezidenți și alți tineri specialiști  din sistemul de sănătate.

Analizarea cererilor de repartizare a locuințelor se face de către comisia constituită prin decizia directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică. Comisia este formata din: președinte – 1 și membri – 5 

Criteriile pentru soluționarea cererilor de repartizare sunt stabilite de către Ministerul Sănătății”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iași.

Citeste si   Au fost emise ORDINELE de constatare a ÎNDEPLINIRII condițiilor LEGALE de constituire a CJ Iași și CL Iași

Contactat telefonic Gabriel Oprișanu, director Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iași, instituție în care cei doi soți își desfășoară activitatea, nu a dorit să facă nici un comentariu referitor la incompatibilitatea celor doi.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ