România, între Europa și SUA

„Din punctul meu de vedere, România nu poate să joace decât cartea europeană. Din considerente de ordin geografic, cultural, juridic, economic și chiar politic. Geografic România e în Europa. Patru milioane de români trăiesc și muncesc în țările UE. Revoluția pașoptistă, Unirea Principatelor române, Războiul de Independență, instaurarea monarhiei, făurirea statului național unitar român sunt acte identitare ale națiunii române, dar care nu s-ar fi realizat fără susținerea și acordul puterilor europene.

Din 2007, România este membru al Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2019, România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Azi, UE este principalul partener comercial al României cu o pondere de 87% în total schimburi comerciale. Din păcate volumul schimburilor comerciale cu SUA este sub 2%. Din 2007 până în prezent, România a beneficiat de aproape 30 de miliade de euro fonduri europene nerambursabile. Cei patru milioane de români care muncesc în țările UE au trimis în țară peste 50 de miliarde de euro. Valoarea investițiilor țărilor UE în România depășește 55 de miliarde de euro. Deși SUA sunt partenerul strategic al României, valoarea investițiilor americane în țara noastră reprezintă doar 2,5% din totalul investițiilor străine, adică vreo 1,6 miliarde euro din 64 miliarde euro.

Deci în relația cu Uniunea Europeană, România e pe plus, cu peste 130 miliarde euro

În relația cu SUA, România e pe minus. Am dat mult mai mult decât am primit. Chiar și prin raportare la PIB-ul celor două țări, 200 de miliarde versus 18.000 de miliarde de dolari e un lucru nefiresc. Doar în ultimul an am plătit 5,4 miliarde de euro pentru achiziția rachetelor Patriot și Himars.

Tot către companii americane, Guvernul României a concesionat rezervele de gaze din platoul continental al Mării Negre. Vorbim în jur de 120 miliarde mc de gaze cu o valoare de piață de 30 miliarde euro. Deși la nivel declarativ e multă ”love” între poporul american și cel român, cel din urmă stă la coadă cu cetățenii din lumea a treia pentru a obține vize de intrare pe tărâmul făgăduinței”, a precizat Remus Borza pentru dcnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ