Share

Pneumonia este o formă de infecție respiratorie acută care afectează plămânii. Aceștia sunt alcătuiți din zone mici numite alveole, care se umplu cu aer atunci când o persoană sănătoasă respiră; când o persoană are pneumonie, alveolele sunt umplute cu puroi și lichid, ceea ce face respirația dureroasă și limitează aportul de oxigen.

Transmitere

Pneumonia poate fi transmisă în mai multe moduri. Virusurile și bacteriile care se găsesc frecvent în nasul sau gâtul unui copil pot infecta plămânii dacă sunt inhalate; de asemenea, acestea se pot răspândi prin picături aeriene dintr-o tuse sau strănut. Totodată, pneumonia se poate transmite prin sânge, în special în timpul și la scurt timp după naștere.

Citeste si   PIEȚELE sunt în PREFERINȚELE ieșenilor când vine vorba despre CUMPĂRĂTURI

Pneumonia este cauzată de un număr de agenți infecțioși, inclusiv virusuri, bacterii și fungi. Cele mai frecvente sunt: Streptococcus pneumoniae – cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană la copii, Haemophilus influenzae tip b (Hib) – a doua cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană, virusul sincițial respirator; la sugarii infectați cu HIV, Pneumocystis jiroveci este una dintre cele mai frecvente cauze de pneumonie, fiind responsabilă de cel puțin un sfert din toate decesele cauzate de pneumonie.

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

Prevenția

Prevenirea pneumoniei la copii este o componentă esențială a unei strategii de reducere a mortalității. Imunizarea împotriva Hib, pneumococului, rujeolei și tusei convulsive (pertussis) este cel mai eficient mod de prevenire a pneumoniei.

O nutriție adecvată este esențială pentru îmbunătățirea apărării naturale a copiilor, începând cu alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni de viață. Pe lângă faptul că este eficient în prevenirea pneumoniei, ajută și la reducerea duratei bolii dacă un copil se îmbolnăvește. Abordarea factorilor de mediu, cum ar fi poluarea aerului din interior și încurajarea unei igiene bune în casele aglomerate reduce, de asemenea, numărul copiilor care se îmbolnăvesc de pneumonie.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,64 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ