Share

Instituirea stării de alertă aduce noi precizări la nivelul județului Iași, privind măsurile necesare în vederea evitării răspândirii COVID -19

La nivelul județului Iași autoritățile au luat o serie de măsuri în contextul combaterii răspândirii noului coronavirus.

199 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare

Un număr de 718 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Precizăm că 199 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. Conform ultimelor centralizări, un număr de 295 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate – din care un număr de 14 persoane venite din străinătate și care au solicitat intrarea în carantină instituționalizată, motivând că nu au condiții pentru a sta în izolare la domiciliu. Mai mult, 70 persoane au ieșit din carantină.

În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este asigurată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, iar administrarea acestora este realizată pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.

Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 880 verificări privind respectarea restricțiilor de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu 

Alte misiuni instituționale:

  • ISU a efectuat 7 misiuni, din care: 2 misiuni de transport către unități spitalicești, o misiune de transport către spațiile de izolare, 3 misiuni de decontaminare biologică și o misiune de transport medic detașat la CNCCI;
  • IPJ a efectuat 113 misiuni de verificare persoane aflate în autoizolare;
  • IJJ a efectuat 32 misiuni, din care: 15 misiuni de cooperare cu IPJ Iaşi, 13 misiuni de pază la spațiile de carantină, 2 misiuni cooperare cu unitățile spitalicești și 2 misiuni de cercetare-documentare;
  • IPTF a efectuat 2 misiuni de cooperare cu IPJ;
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 144 misiuni, din care: 54 transporturi către unități spitalicești, o misiune de transport către spațiile de carantină, 2 misiuni de transport către spațiile de izolare, 10 transporturi probe biologice, 66 decontaminări biologice şi 11 alte misiuni specifice;
  • MApN a efectuat 18 misiuni de pază la obiective, în colaborare cu IJJ, cu 18 militari și un mijloc auto;
  • DSP a efectuat 53 misiuni, din care: 12 inspecții la centrele de carantină, 36 supravegheri spațiile de carantină, 5 carantinări. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Citeste si   Maricel POPA, președintele PSD Iași: 1 milion de FAMILII vor beneficia de racordare GRATUITĂ la rețeaua de GAZE!

Ministerul Sănătăţii a finalizat documentaţia pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID- 19, conform OUG 43/2020.

Astfel, pentru luna aprilie 2020, un număr de 14.355 persoane din cadrul unităţilor de primiri urgenţe, serviciilor de ambulanţă, direcţiilor de sănătate publică, dar şi rezidenţi vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 lei brut. Sumele, în valoare de 33.053.000 lei, vor fi alocate de la bugetul de stat pentru ca unităţile să poată efectua cât mai rapid plăţile.

Citeste si   VIDEO l Fără PARADĂ militară și fără PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ la IAȘI

Sumele vor fi recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alte 29.719 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unităţi sanitare de urgenţă şi de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste 74.000.000 lei şi vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanţare europeană

Ministerul Sănătăţii a primit ultimele liste finale cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent inclusiv vineri, 15 mai. Ne-am confruntat cu multe reveniri sau, în unele cazuri, într-o primă fază chiar cu reticenţa managementului unităţilor de asumare a acestor liste. Eu sper ca acum lucrurile să fie clare şi fondurile pentru luna mai să poată ajunge mai repede la oamenii care au muncit din greu perioada aceasta şi care merită din plin această recunoaştere a efortului depus în beneficiul pacienţilor. Am cerut ca plăţile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă” a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

În conformitate cu Ordinul M.S. nr.654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmate prin test RT-PCR pozitiv, vindecate şi externate în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sânge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital.

Citeste si   ZI de SĂRBĂTOARE națională! Peste 700.000 de ROMÂNI poartă numele Sfântului ANDREI

În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili vor putea dona. Plasma dumneavoastră poate salva vieţi!  Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

 La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore este:  0232.256.265

Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare/carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane aflate în carantină, cadre medicale sau pacienţi infectați cu COVID -19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor mult mai rapidă.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ