Share

În urma declanşării unei epidemii în Italia, au început măsurile de prevenire şi în Iaşi, deoarece foarte mulţi români s-au întors în această perioadă acasă

Cu excepţia Chinei, în momentul de faţă sunt 24 de ţări care raportează cazuri de infecţie cu noul COVID-19.

Dintre acestea, 23 au raportat cazuri, la care expunerea a fost în China, iar 11 dintre ele au raportat cazuri cauzate transmiterii interne.

„În momentul de faţă, nu este nimeni în carantină în Iaşi, sunt persoane care au venit din Italia şi conform procedurilor, cele 136 de persoane, se află izolate la domiciliu timp de 14 zile, pentru a vedea dacă apare sau nu pe parcurs, simptomatologia.

 Pentru a evita răspândirea sau infectarea cu noul tip de virus, recomand utilizarea regulilor de bază: spălarea mâinilor cu apă şi săpun, evitarea locurilor aglomerate, evitarea persoanelor cu probleme respiratorii şi desigur în momentul în care o persoană prezintă simptome, se recomandă  menţinerea unei distanţe de 1 metru.

În Iaşi, la momentul actual, suntem pregătiţi în eventualitatea apariţiei unei epidemii, deoarece Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, împreună cu alte instituţii la nivel local s-au organizat şi la nivel central, cu Ministerul Sănătăţii și colaborează în permanenţă.”, a declarat Marius VOICESCU, Purtătorul de cuvânt DSP Iași.

Citeste si   Admiterea la TUIASI, cifre record și în sesiunea de toamnă: 200 de candidați în plus față de locurile bugetate

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care se găsesc atât la animale, cât şi la oameni. Unele infectează oamenii şi sunt cunoscute ca fiind cauza unor boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS).

Citeste si   Acțiuni ale poliției ieșene pentru siguranța cetățenilor

Un coronavirus nou (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusul nou, denumit recent COVID-19, nu a fost detectat înainte de focarul raportat din Wuhan, China în decembrie 2019.

Cât de periculos este noul tip de coronavirus?

La fel ca în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu COVID-19, poate provoca simptome uşoare, inclusiv secreţii nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Poate fi mai severă la unele persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni medicale preexistente (cum ar fi diabetul şi bolile de inimă) par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul COVID-19, pot prezenta risc de infecţie. În prezent, virusul circulă în China, unde au fost raportate cele mai multe persoane infectate. Cei infectaţi din alte ţări sunt persoane care au călătorit recent din China sau care trăiesc sau lucrează îndeaproape cu aceştia, precum membrii familiei, colaboratorii sau personalul medical care îngrijeşte un pacient, înainte să ştie că pacientul a fost infectat cu COVID-19.

Citeste si   Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, reales vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor

Personalul medical care îngrijeşte persoane bolnave cu COVID-19, prezintă un risc mai mare şi trebuie să se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire şi control al infecţiilor.

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin picăturile foarte mici generate atunci când o persoană tuşeşte sau strănută. Este important ca toată lumea să practice o igienă respiratorie bună.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ