Share

Tot mai mulți studenți aleg să muncească pe perioada studiilor, în Iași

În primul rând, studenții lucrează pentru a se putea întreține. Unii vor să aibă o anumită independență financiară, în timp ce alții doresc să capete experiență în câmpul muncii, sperând că astfel își vor găsi mai ușor un job, după finalizarea studiilor.

Nu este un secret pentru nimeni că tot mai mulți angajatori consideră că proaspeții absolvenți, ieșiti de pe băncile facultății, nu au cunoștințe suficiente. Din păcate mare parte a lor, își asumă acest lucru în momentul în care acceptă să angajeze tineri absolvenți.

Antreprenorii reclamă că programele universitare sunt învechite, și că educația în ansamblu nu ține cont de cererea existentă pe piața forței de muncă

Studenții au și ei o opinie similară, însă, la rândul lor, sunt nemulțumiți că tot mai mulți angajatori le oferă salarii mici.

De obicei, studenții aleg să lucreze în restaurante, baruri, magazine și hypermarketuri pentru că astfel au timp să ajungă la cursurile pe care le urmează. Chiar și așa, se pare că studenții care preferă să lucreze, ajung să aibă restanțe sau note foarte mici comparativ cu cei care frecventează toate cursurile și seminariile presupuse de programul de studiu.

Citeste si   Soldații ruși, vaccinați împotriva COVID-19

Există și universități ieșene, precum Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” unde studenții pot de câțiva ani să facă practică în laboratoarele unor firme private cu care universitatea a încheiat acorduri de parteneriat, sau în laboratoare/sedii ale Universității, realizate de aceasta prin accesarea fondurilor europene.

Avantajați sunt studenții la profiluri precum Mecanică, IT, Arhitectură, Cadastru

Studenții care studiază limbi străine, limba română, matematică au șansa să lucreze în centrele de meditații pentru elevi, sau ca meditatori particulari. Un avantaj îl au și cei care au terminat licee cu profil pedagogic. În plus, există studenți care sunt la a doua facultate sau care lucrează deja în învățământ ca educatori, învățători și își perfecționează studiile, pentru ei găsirea unui job fiind mult mai ușoară.

Unii studenți, preferă să lucreze ca baby-sitter, supraveghetor în spațiile de joacă pentru copii sau în cluburile dedicate activităților celor mici, asta datorită programului flexibil care le permite să ajungă și la orele de curs.

Citeste si   Câți oameni trebuie să aibă coronavirus pentru "imunitatea de turmă"

Reglementările privind munca part-time (impozitarea unui contract part-time ca unul full-time) a generat o scădere a ofertei de muncă pentru studenți, patronii preferând să angajeze oameni cu normă întreagă.

O categorie aparte o constituie angajații din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministrerul Justiției, care au studii medii și doresc să urmeze o facultate, în special Dreptul, dar și Istoria, Științele Economice, și nu numai.

Mulți studenți se înscriu la Specializarea Agronomie, pentru a putea merge să muncească sezonier în cadrul solicitărilor externe, în care se specifică avantajul recrutării pentru cei care au studii de specialitate.

Important de știut este că, conducerea Cantinei Studențești din Tudor Vladimirescu oferă într-o manieră aparte, locuri de muncă studenților. Mai exact aceasta a hotărât să ofere 8 burse studenților care se implică în activitatea de servire a mesei pentru colegii lor, cuantumul unei burse fiind de 825 lei/lunar, sumă deloc neglijabilă ținând cont de cheltuielile de chirie, întreținere, și nu numai, pe care le are orice student.

Clubul IQ din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care îi reunește pe olimpicii internaționali din Iași, îi ajută pe studenți cu sfaturi privind cariera

Mulți studenți din Republica Moldova și din Ucraina vin să studieze la Iași (numărul lor depășește 1.000 studenți), aceștia fiind și în căutarea unor locuri de muncă. Acestora li se adaugă și tinerii care vin din alte țări europene, sau din afara spațiului comunitar, care , mai devreme sau mai târziu caută să intre pe piața muncii pentru a se putea întreține.

Citeste si   Organizaţia PRO România Craiova a trecut la PSD. Reproșuri față de conducerea județeană

Să nu uităm că studenții ridică și prețul chiriilor garsonierelor și apartamentelor din apropierea campusului universitar și sediilor facultăților, numărul din cămine fiind sub numărul studenților, fapt care pe cei mai mulți dintre tineri îi determină să își găsească un job.

Studenții au trecut de la statutul de mână de lucru necalificată și ieftină, la mână de lucru în curs de calificare și chiar mediu calificată, grație programelor de integrare realizate de universități și angajatori, astfel că dorința găsirii unui echilibru între cerere și ofertă, există atât din partea studentului cât și a angajatorului.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ