Share

Lansat cu surle, artificii și pocnet de șampanii desfăcute, Programul Start Up Nation, nu a avut succesul scontat, mai ales din cauza faptului că Guvernul nu și-a onorat obligațiile asumate

Oricine a avut curiozitatea, inclusiv în Iași, a văzut că mulți antreprenori care s-au visat câștigători au ajuns să-și vândă afacerile pe site-urile de mică publicitate. Acest fapt, l-a determinat pe Premierul Ludovic Orban să declare că programul va fi regândit din temelii.

Guvernul  Orban a venit la putere în toamna anului 2019, pentru a fi, așa cum se exprimase liderul PNL, ”un guvern de business”. Evident, toată lumea a sperat că inițiativele guvernamentale, precum Start Up Nation vor continua, numai că, analizând rata de succes a programului, Premierul nu are vești prea bune pentru cei ce sperau să se înscrie în competiția ce urma să fie deschisă și în acest an.

Programul ar trebui să valorifice acele domenii care pot aduce ”ridicarea economiei românești”

În data de 2 februarie 2020, conducând lucrările, Consiliului Național al PNL, Preșdintele PNL și Primul Ministru al Guvernului, Ludovic Orban, a făcut un anunț care a surprins pe toată lumea. Premierul a spus că Start Up Nation a fost creat de PSD pentru pomanageală (clientelism de partid) și nu pentru sprijinirea reală a economiei românești prin antreprenoriat. Practic, programul ar trebui să valorifice acele domenii care pot aduce ”ridicarea economiei românești”, iar statul român să fie un partener adevărat, ar trebui să reprezinte o alternativă pentru românii din Diaspora, care vor să revină acasă, dar cărora guvernul și autoritățile nu le-au creat condiții.

Citeste si   BURSE pentru 40 la sută dintre STUDENȚII de la USAMV IAȘI

Cum ar trebui să vadă ieșenii această declarație?

În primul rând, Iașul, al doilea județ al României ca populație, după București, a cunoscut în 2019, un număr record de firme radiate – 4.577 (cu 75,1% mai multe decât în 2018), în București, închizându-se 10.699 firme (cu 2,42 % mai multe decât în 2018).

În al doilea rând, unii antreprenori din Iași, care au câștigat finanțare prin Start Up Nation, au ajuns de-a lungul timpului, să anunțe vânzarea afacerilor pe Internet, deoarece Guvernul nu a oferit la timp finanțarea nerambursabilă promisă.

Alți ieșeni, au ales să vândă afacerile înființate tot prin Start-Up Nation, respectând condițiile stipulate, când au obținut finanțarea nerambursabilă (cel puțin 2 angajați, menținuți cel puțin doi ani de la obținerea finanțării), invocând ”lipsa de sustenabilitate pe termen mediu”, ceea ce înseamnă că nu au avut o relație prea bună cu instituțiile statului, învățate să pună bețe în roate investitorilor privați, ori de câte ori au ocazia.

Citeste si   FOTO/VIDEO Explozie PUTERNICĂ în Centrul Galațiului. Cinci persoane transportate la spital, una dintre ele cu arsuri GRAVE. Zeci de locatari autoevacuați

La finalul anului 2019, la nivel național, prin schemele de ajutor guvernamental, au fost înființate la nivel național 9685 start-up-uri, fiind acordate finanțări de 290,5 milioane euro.  Regiunea Nord-Est din care face parte Județul Iași, a înregistrat 1,127 start-up-uri, oupând poziția a VIII-a pe plan național.

La finalul anului 2019, prin schemele de ajutor guvernamental, au fost înființate la nivel național 9685 Start-Up-uri

Prin Programele POCU Sart Up Plus și Start Up Diaspora, în Regiunea Nord-Est, în anul 2019, au fost înființate 1,066 firme, Regiunea Nord – Est fiind pe penultimul loc, înaintea Regiunii Vest, dar la distanță relativă față de Regiunile Centru, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, București-Ilfov.

Iașul, alături de Cluj și Arad, este unul din orașele care au o organizație regională a mediului de afaceri (Patronatul Județean al IMM Iași), care a sprijinit direct Programul Start Up Diaspora.

Toate aceste trei organizații, au tradiție de aproape trei decenii, în sprijinirea celor ce și-au deschis afaceri. În 2018, 50 de români din Diaspora, au primit sprijinul legal de 75% (după stabilirea targetului din proiect, vor primi și cei 25% rămași), suma totală ridicându-se la 6.249.588,998 lei.

În 2019, 1.000 de ieșeni și-au încercat norocul prin Programul Start Up Nation, doar  500 dintre ei fiind declarați eligibili pentru a primi finanțarea

Totodată, circa 400 de români din Diaspora, vor fi consiliați pentru a vedea cum își vor putea deschide afaceri în viitorul apropiat.

Citeste si   VIDEO | Cercetătorii confirmă: Luna are rezerve de apă sub formă de gheață

În 2019, 1.000 de ieșeni și-au încercat norocul prin Programul Start Up Nation, doar 500 dintre ei fiind declarați eligibili pentru a primi finanțarea, care s-a ridicat, în total la 5 milioane de euro (10,000 euro pe proiect). Dintre tipurile de afaceri acceptate, amintim firme de consultanță, IT, săli de fitness, brutării, patiserii, fabrici de mobilă, un studio pentru evenimente festive, culinare.

Regiunea Vest, a fost pe ultimul loc, însă acolo, mediul antreprenorial este mult mai dezvoltat, ceea ce înseamnă că unde este deja un mediu solid, afacerile noi se deschid mai greu, fiindcă trebuie să aibă element inovator mult mai mare, decât într-o regiune mai puțin dezvoltată.

Totuși, Regiunea Nord-Est a avut mai puține Start-Up-uri decât Regiunea Sud-Vest Oltenia, care ocupă poziția a doua, după Regiunea Centru, deși populația Regiunii Nord-Est e mult mai mare.

Asta înseamnă că Regiunea Nord-Est, mai are până când să aibă un mediu antreprenorial solid.

Pentru anul 2020, se estimează că fiecare proiect eligibil va primi câte 200 000 lei nerambursabili, ceea ce reprezintă o invitație pentru cei care doresc să deschidă o afacere.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ