Share

Programul pentru sărbătorile Iașului în plină activitate

Sărbătorile Iaşului vor aduce în capitala Moldovei invitați din toate zonele ţării: pelerini, oameni de afaceri, personalităţi publice și invitaţi din diferite domenii de activitate.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că în 2017, pelerinii care vin să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să se închine şi la moaștele Sfintei Mari Muceniţe Tecla de la Mănăstirea Neamţ.

Evenimentele religioase vor fi separate de cele laice, ediția din 2017 venind cu o serie de schimbari importante în organizarea sărbătorilor.

Ce schimbări au apărut în organizarea sărbătorilor Iașului?
Ediţia 2017 a „Sărbătorilor Iaşului” va suferi unele modificări faţă de anii precedenţi. Principala schimbare vizează neincluderea în calendarul evenimentelor a tuturor manifestărilor din oraş ale diverselor instituţii, programate oricum în perioada respectivă. Potrivit calendarului oficial anunţat anterior doar 12 evenimente fac parte din „Sărbătorile Iaşului”.

O modificare importantă vizează renunţarea la Parcul de distracţii. În 2016, acest eveniment a fost organizat la Ştrand, dar veniturile firmelor prezente au fost mult sub aşteptări.

„La fel ca anul trecut, organizarea evenimentelor nu va determina închiderea de străzi”, a declarat Sebastian Buraga.

Ce se va păstra în organizarea sărbătorilor ieșene?

Se va păstra Târgul de Toamnă (Hala Centrală, Costache Negri – Aleea cu castani, b-dul Ştefan cel Mare), programat pentru intervalul 9 – 15 octombrie, perioadă în care vor avea loc toate evenimentele din cadrul „Sărbătorilor Iaşului”.

Noroc că avem festival culinar şi târg de toamnă în Iași! Mai trebuie și cerșetorii apăruți recent să mai trăiască, nu?

Pe lângă evenimente precum concertul din 15 octombrie, festivalul culinar şi târgul de toamnă, municipalitatea din Iasi a mai inclus manifestări ce țin de sărbătoarea religioasă din octombrie („Ghidul pentru pelerini”, „Prim Ajutor «Pelerinajul Sfânta Parascheva»”, „Ceaiul Pelerinilor”), două spectacole folclorice în cartiere (Nicolina şi Alexandru cel Bun), „Seara Valorilor”, competiţia „Ia Şi Marchează”, concursul „Copii în sărbătoare” şi chiar sfinţirea unei biserici (Sfântul Nectarie).

Jandarmi, politiști și nu numai vor fi în dreptul târgului de toamnă

Jandarmi, politiști locali și nu numai vor fi în prezenți la datorie în jurul Halei Centrale, pe stada Costache Negri, Bulevardul Stefan cel Mare, Piața Unirii și strada Lăpușneanu, dar și la spectacolul folcloric din cartierul Alexandru cel Bun – Piața Voievozilor, 12 octombrie 2017, și Nicolina din 13 octombrie.

Manifestările mai cuprind și Seara Valorilor – 14 octombrie, concertul din Piața Palatului din 15 octombrie, dar și sfințirea Bisericii Sfântul Nectarie.

Autoritățile locale au estimat venituri pentru sărbătorile Iașului în jur 275 mii de lei și câte cazuri sociale chiar au nevoie de ajutor…

Pentru perioada în care se vor derula Sărbătorile Iașului, municipalitatea a estimat venituri de peste 275 mii de lei.

Au fost eliberate 40 de avize pentru comercializarea de haine de piele și blană, de pe urmă căruia municipalitatea va incasa circa 155 mii lei.

După sărbătorile Iașului, mai trebuie finanțări și atenție și spre cazurile problematice. Vine gerul! Spitalele o să fie pline de astfel de cazuri!

Dacă-i ger, căciuli și blănuri să fie, că de restul se ocupă autoritățile…

Alte 8 avize au fost eliberate pentru comercializarea de căciuli, de unde primăria va încasa 21 mii lei. Alte 32 de avize pentru comercializarea produselor de artizanat vor aduce în bugetul local 27 mii lei. 23 avize au fost eliberate pentru comercializarea produselor de alimentație publică, taxa totală fiind de peste 7 mii lei.

Bugetul din anul acesta dedicat sărbătorii Iașului cel mai mic!

„Nu am mai inclus sub umbrela Sărbatorilor Iașului toate evenimentele din octombrie a căror organizare este susținută financiar și logistic de Primărie. Și din acest motiv bugetul Sărbătorilor Iașului este mult mai mic față de anii precedenti, 1.285.000 lei. Târgul de pe strada Palat va fi mutat pe pietonalul Stefan cel Mare. Rămân însă Sărbatoarea Vinului la Hala Centrală și Târgul de blănuri de pe strada Costache Negri, a menționat primarul Mihai Chirica

Invitații care fac „priză” la publicul tânăr vin să concerteze în dulce târg ieșean!

Carla’s Dreams, Gabriel Cotabiță, Alina Eremia, What’s Up, Keo și Alexandra Ungureanu, dar și artiștii locali precum Olimpia Nistor, Stefan Pintilie, Laura Lavric, Ștefan Deaconița, Maria Costioaia, Vasilica Tătaru, Claudia Martinică, Beatrice Duca, Nina Cuciuc vin să cânte și să încânte publicul de toate vârstele!


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ