Share

„Ceata Urșilor de la Comănești”, a ajuns și la IAȘI

Cunoscuta „Ceata Urșilor de la Comănești” a susținut o reprezentație specială luni, 23 decembrie, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Primăriei Municipiului Iași, după care membrii acesteia au fost primiți de primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu.

Ansamblul are în componență 70 de persoane, dintre care aproximativ 50 sunt „urși”.

Tradiţia urşilor din zona Văii Trotuşului este cunoscută nu doar în ţară, ci şi în străinătate

Imagini cu dansul urșilor din Comăneşti, judeţul Bacău, au făcut înconjurul lumii, iar înaintea sărbătorilor, ceata de urși colindă toată țara.

Citeste si   CÂȘTIGĂ un super LAPTOP MacBook Air și bucură-te de TARIFE SPECIALE la gaz și electricitate, cu ENEL

Pentru prima dată, luni (24.12.- n.r.), urşii au dansat şi în centrul Iaşului şi mii de oameni au venit să vadă spectacolul unic.

Ceata care a colindat Iaşul este din Leorda, o zonă a oraşului Comăneşti şi a venit în Capitala cu 55 de membri: 40 dintre ei au purtat imensele blănuri de urs ce pot ajunge şi la 50 de kilograme, iar restul sunt ursarii şi toboşarii, care au ţinut ritmul pentru ca urşii să poată dansa.

Citeste si   El este Paul BUTNARIU, beneficiarul unor contracte FABULOASE în valoare de PESTE 140.000.000 RON încheiate de COMPANIA DE CONSTRUCȚII FEROVIARE cu instituțiile STATULUI

Se spune despre acest ritual că este moştenit din generaţie în generaţie de la geto-daci şi aduce belşug în anul care vine

Tradiţia e lăsată de la bunicii noştri, au preluat-o părinţii şi apoi noi. Eu m-am născut cu obiceiul. Tradiţia pleacă din Valea Trotuşului. Acolo şi la nunţi şi la orice eveniment se joacă ursul. Iar acum, în perioada sărbătorilor, non stop. Ca la fotbal, ca la orice sport, tragi cu ochiul în stânga şi în dreapta şi te înveţi, orice început e greu. Blana de urs am pus-o în spate prima dată la 6 ani şi dacă stau bine şi mă gândesc sunt undeva la 46 de ani de când merg an de an“, a spus Fănică Hanganu, şeful cetei de urşi ce a colindat Iaşul.

Citeste si   Mihai CHIRICA a dat verdictul: PSD este un partid de COMUNIȘTI!

Jocul ursului alungă spiritele rele și este unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești de iarnă. Se spune că cei care primesc cetele de urși vor avea un an nou prosper și plin de realizări.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ