Share

Cea de-a XII-a ediţie a competiţiei “Subofiţerul/Soldatul anului, etapa finală pe Forţele Terestre” a fost găzduită de Batalionul 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi” şi Baza de Instruire pentru Vânători de Munte “Bucegi”.

Terenul puternic frământat din garnizoana Predeal, profesionalismul echipei de evaluatori, sprijinul necondiţionat oferit de gazde şi condiţiile meteo dificile au creat un cadru ideal pentru concurenţii calificaţi la etapa finală pe Forţele Terestre de a-şi demonstra meritul şi valoarea în a fi catalogaţi ca fiind cei mai pregătiţi militari ai Forţelor Terestre.fortele-terestre

În perioada  7-11 noiembrie 2016, nouă subofiţeri şi nouă soldaţi/gradaţi profesionişti au trecut prin sita evaluărilor teoretice şi practice pentru ca, la finalul competiţiei, fiecare să se claseze pe poziţia meritată, în funcţie de prestaţia avută.

Fair play-ul  a fost elementul care i-a situat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului pe toţi concurenţii.

Prima zi a competiţiei a fost rezervată probelor sportive şi evaluării pregătirii teoretice a concurenţilor, iar la finalul zilei, competitorii se regăseau la diferenţe foarte mici de punctaj, semnul egal aflându-se în dreptul celor mai mulţi.

editia-2016Ziua de miercuri a fost ziua probei regină a competiţiei, proba practică. Cei puţin peste cinci kilometri ai probei par simpli la prima vedere, iar timpul de trei ore alocat acestei probe, mult prea lung.

Terenul, condiţiile meteo şi situaţiile în care au fost puşi concurenţii au demonstrat faptul că membrii comisiei de evaluare au calculat milimetric dificultatea probei.

De această dată, trecerea prin atelierele de instrucţie genistică, comunicaţii, CBRN (Chimic, Bacteriologic, Radiologic, Nuclear), sanitară, instrucţia de front şi topografică au început să departajeze concurenţii. Orientarea în teren, deplasarea după azimut, dozarea efortului, cunoaşterea lucrului cu harta şi busola şi, nu în ultimul rând, încrederea în decizia luată au făcut ca la finalul probei să scoată în evidenţă potenţialii câştigători ai ediţiei din 2016.

Strategiile concurenţilor s-au schimbat, importanţa echipării cu masca fiind decisivă, deoarece printr-un vizor aburit luarea liniei de ochire ar fi fost imposibilă.

Toate calculele concurenţilor au fost date peste cap de probele desfăşurate în poligonul tras-cu-masca
Cheia, unde, pe fondul unei ninsori liniştite şi a unei temperaturi apropiate de zero grade, concurenţii au executat proba de foc, la propriu, a competiţiei: tragerea cu armamentul de infanterie. Fiecărui concurent i-au fost alocate paisprezece cartuşe, patru pentru corecţia tragerii şi zece cartuşe pentru punctaj.

Aici au fost câteva elemente care au ridicat foarte mult ştacheta acestei probe, deoarece tragerea s-a executat într-un teren “contaminat”.

Militarii au fost obligaţi să tragă cu masca de gaze pe figură, din poziţia în picioare nerezemat, într-o ţintă piept cu cercuri aflată la o sută de metri faţă de aliniamentul de tragere.

Strategiile concurenţilor s-au schimbat, importanţa echipării cu masca fiind decisivă, deoarece printr-un vizor aburit luarea liniei de ochire ar fi fost imposibilă. Respiraţia, mânuirea lină a trăgaciului, viteza de a trage dar fără grabă, pentru a evita oboseala corpului şi păstrarea punctului de ochire, au fost elementele care au generat punctaje mici sau mari pe panoul ţintei. La această probă s-au remarcat caporalii Vasile Vermeşan şi Dan Gavră, cei mai buni trăgători ai competiţiei.

Cel mai mult conteză antrenamentul şi perseverenţa. Astăzi am găsit al treilea punct de sprijin al armei, transformând masca de gaze într-un aliat. Partea de cauciuc de pe obraz sprijinind patul armei a făcut să am o grupare bună şi să fiu foarte mulţumit de rezultat, deoarece tragerea fără mască a fost mereu cu cel puţin zece puncte mai puţin pe ţintă” – ne-a împărtăşit caporalul Vasile Vermeşan din “secretele” reuşitei sale.

ansamblare-armaUltima zi de concurs s-a încheiat cu proba-surpriză a competiţiei, iarăşi o probă aparent banală: demontarea şi montarea parţială a puştii automate calibru 5,45 mm.

Proba s-a executat “în orb” (concurenţii fiind legaţi la ochi), iar presiunea timpului şi a emoţiilor au făcut ca fiecare secundă să conteze foarte mult în economia acumulării de puncte. Această probă finală a adus puncte, mai multe sau mai puţine, în funcţie de zecile de secunde necesare fiecărui militar de a demonta şi monta arma, iar o curea peste armă, un închizător ieşit din portînchizător, un capac al cutiei mecanismelor mai năbădăios, uitarea percuţiei de control sau a asigurării armei i-a făcut pe unii concurenţi să piardă secunde şi puncte preţioase.

Vineri, 11 noiembrie, s-a desfăşurat ceremonia de premiere a competiţiei “Subofiţerul/Soldatul anului”, etapa finală pe Forţele Terestre, precedată de ceremonialul sărbătoririi Zilei Veteranilor.

A participat comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, general de brigadă Tudorel Petrache, şi comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi”, locotenent-colonel Cristian Tiberiu Cristescu, pe platoul înconjurat de monumente al “Viperelor Negre”.premiere

La categoria soldaţi/gradaţi profesionişti, locul III a fost ocupat de caporalul Dan Gavră, din Regimentul 69 Artilerie Mixtă “Silvania”, iar caporalul Dorel Aranghel, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, s-a clasat pe locul secund. Titlul “Soldatul Anului”  merge anul acesta în Cetatea Aradului, fiind câştigat de caporalul Vasile Vermeşan, din Batalionul 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu”.

În urmă cu doi ani, la finala ediţiei din 2014 a competiţiei “Subofiţerul/Soldatul anului” în Forţele Terestre, titlul “Soldatul anului” era câştigat de fruntaşul, la acea vreme, Ciprian Popov. După trecerea în corpul subofiţerilor, la etapa din 2016, de această dată, sergentul Ciprian Popov, din Batalionul 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu”, adaugă palmaresului său şi titlul “Subofiţerul anului”.  Locul II la categoria subofiţeri a fost ocupat de plutonierul-adjutant Călin Caba, din Batalionul 317 Cercetare “Vlădeasa”, iar pe a treia treaptă a podiumului a urcat plutonierul–major Gabriel Drăgan, din Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”.

popovCu modestia-i caracteristică, sergentul Ciprian Popov ne-a împărtăşit câteva gânduri: “Este o bucurie imensă, deoarece câştigând această competiţie îmi confirm trendul ascendent început odată cu câştigarea titlului «Soldatul anului» în 2014, în urma căruia am fost trecut în corpul subofiţerilor. Pentru a câştiga această competiţie ai nevoie de constanţă. Este o competiţie foarte complexă, care ne solicită din toate punctele de vedere – fizic, psihic şi intelectual – la cel mai înalt nivel. Tot ceea ce am învăţat, tot ceea ce am acumulat în munca de militar desfăşurată zi de zi, am aplicat aici şi vreau să le mulţumesc colegilor mei din batalion, care m-au ajutat să câştig acest concurs şi vorbesc de specialişti din domeniile CBRN, comunicaţii, geniu şi EOD, sanitar. Tuturor le mulţumesc, deoarece fără învăţăturile lor nu m-aş fi descurcat la nivelul înalt al cerinţelor acestei competiţii”.

Plutonier-adjutant principal Cristian SURUGIU

Mai multe pe: rft.forter.ro


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ