Mii de persoane au venit special pe pietonalul Ştefan cel Mare pentru a vedea retragerea cu torţe la care au participat o sută de militari ai Brigăzii 15 Mecanizate Iaşi şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, care au mărşăluit în centrul Iaşului, cu torţe în mână.

Mii de ieşeni au sărbătorit încheierea manifestărilor dedicate Micii Uniri alături de miilitarii ieşeni. O sută de militari ai Brigăzii 15 Mecanizate Iaşi şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi au defilat pe străzile din centrul oraşului cu torţe în mână. Marşul a fost deschis de către fanfara Garnizoanei Iaşi. Pentru ieşeni este o tradiţie ca în fiecare an pe 24 ianuarie să vină seara să îi aplaude pe militari.

“Este impresionat, venim în fiecare an. Astăzi vremea a fost şi bună, nu a fost frig, e o plăcere să-i vezi”, a spus unul dintre ieşenii veniţi la paradă.

Militarii ieşeni au pornit defilarea din faţa Muzeului Unirii şi au ajuns până în faţa Palatului Culturii. Retragerea cu torţe este un ceremonial în memoria militarilor căzuţi la datorie câmpurile de luptă din ţară sau străinătate.

“Retragerea cu torţe este un moment aparte în economia ceremonialurilor militare. De regulă ea semnifică un omagiu adus înaintaşilor noştri şi eroilor care s-au jertfit pentru libertatea acestei ţări. A devenit să spunem o tradiţie să încheiem o zi dedicată unui eveniment naţional în care noi participăm cu o ceremonie militară să o încheiem cu acest tip de ceremonie, cu atât mai mult cu cât Ziua Unirii Principatelor Române reprezintă şi pentru noi, Armata Română un moment aparte pentru că aşa cum foarte bine ştiţi, datorită acestei zile, doi ani mai târziu se constituie Armata Română modernă ai cărei purtători de tradiţii suntem noi, cei de astăzi.”, a declarat colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt” Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ