Share

Alexandra Furnea, supraviețuitor Colectiv, a trăit coșmarul de la Spitalul de Arși: „Cel mai traumatizant moment era cel al băilor. Acolo intram cu toţii ca mieii la tăiat”

La doi ani de la tragedia de la Colectiv, Alexandra Furnea și-a găsit puterea de a vorbi despre chinurile prin care a trecut în spital, după ce a supraviețuit incendiului. A fost internată în spitalul de Arși din București, unde a trecut prin suferințe greu de imaginat. Vorbind despre ele astăzi, vorbește de fapt în numele morților de la Colectiv.

„Nu pot să se trezească şi să spună: asta am păţit, uite mama, de asta am murit. Și cred că au nevoie de cineva care să vorbească pentru ei aşa încât să nu se mai întâmple aşa ceva niciodată în niciun spital din România”, a spus Alexandra Furnea într-un interviu.

Ce a putut să i se întâmple într-o unitate medicală din România i s-a părut ireal. 

„Mi s-a părut ireal că se poate întâmpla aşa ceva într-un spital dintr-o ţară civilizată, să te chinuie în felul asta. Fără niciun fel de milă faţă de suferinţele tale, fără un pat ca lumea în care să poţi să te odihneşti, fără un protocol care să îţi aline durerea, doar tu cu suferinţa ta şi cu gândul acela cumplit că mulţi alţii asemenea ţie, care îţi sunt prieteni nu o să scape cu viaţă”, a spus ea într-un interviu

Citeste si   Două CADRE DIDACTICE au fost depistate POZITIV cu COVID-19!

De departe, cele mai traumatizante momente erau băile. „Primul cuvânt care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la experienţa mea din Spitalul de Arşi din Bucureşti este coșmar”.

La un moment dat am stat într-un salon cu două paturi, unde toaleta era în salon şi asistentele glumeau că era salonul dedicat pacientelor care veneau să se opereze pe sub mână, făcându-şi diferite proceduri estetice, deci era cumva un salon privilegiat acela. Paturile erau susţinute cu ajutorul cutiilor de medicamente care erau aduse din depozit de asistente, nu exista un sistem prin care să putem ridica spătarul. E… cumplit, cumplit. Dar probabil cel mai traumatizant moment era cel al băilor.

Citeste si   BULETIN DE PRESĂ 25 septembrie 2020, ora 13.00

Acolo intram cu toţii ca mieii la tăiat. Eram suiţi în acestă cadă, eram spălaţi cu un duș ordinar de apartament, cu apă de la robinet.

Îmi vine şi mie greu să înţeleg cum am supravieţuit până la urmă unui asemnea infern care s-a adăugat traumei în sine a incendiului şi durerilor de acolo

Am strâns aşa un întreg bestiar de suferinţe. Am fost nevoiţi să suportăm aceste intervenţii care se desfăşurau fără un protocol de anestezie, pe viu, exact cum îmi imaginez eu că s-ar fi întâmplat într-un spital de campanie în timpul celui de-al doilea război mondial”, rememorează ea suferința de atunci.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ