Share

Peste 50 de poeţi din 14 ţări sunt aşteptaţi la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional Poezia la Iaşi, eveniment care va avea loc în perioada 22 – 28 mai, în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Palatul Roznovanu, organizatorii au oferit detalii despre această bogată ofertă culturală.

„Nu cred că un festival dedicat educaţiei ar putea exista fără o astfel de amplă manifestare consacrată poeziei. Capitala poeziei se mută la Iaşi, într-un eveniment de excepţie. Vorbim de un festival de eleganţă, de prestanţă, care ridică foarte mult ştacheta culturală a Iaşului. Această reuniune poetică internaţională este una emblematică pentru Festivalul Internaţional al Educaţiei”, a declarat Andrei Apreotesei, directorul FIE. La rândul său, Adi Cristi, directorul Casei de Cultură Mihai Ursachi şi co-preşedinte al Festivalului „Poezia la Iaşi”, a expus câteva dintre motivele pentru care această manifestare va stârni interes în rândul publicului. „Avem foarte multe noutăţi, avem invitaţi mari poeţi ai lumii.

De asemenea, va fi o serie de recitaluri de excepţie, şi l-aş aminti aici pe poetul Mircea Dinescu care marţi îşi va lansa o nouă carte la Iaşi, el spunându-mi că va veni aici cu cea mai mare bucurie, ori de câte ori va fi invitat”, a declarat Adi Cristi. De asemenea, poetul Cassian Maria Spiridon, co-director al Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi” a motivat organizarea acestei manifestări: „Să nu uităm că aici, la Iaşi, a trăit, a scris, a suferit şi s-a bucurat Mihai Eminescu. Pe străzile Iaşului au trecut poeţi precum George Topârceanu, Otilia Cazimir, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Dan Laurenţiu, Ioanid Romanescu, iar lista este foarte lungă.

”Cred că Iaşul este cel mai îndreptăţit dintre oraşele României să găzduiască şi să promoveze un astfel de festival”

”Cred că Iaşul este cel mai îndreptăţit dintre oraşele României să găzduiască şi să promoveze un astfel de festival”, pentru ca Nicolae Panaite, moderator al festivalului, să puncteze elementele definitorii pentru manifestările poetice care vor urma: „Pentru a cunoaşte operele poeţilor trebuie să avem răbdarea de a le citi şi asculta poezia. Dacă nu facem acest lucru, toată viaţa noastră vom fi mai săraci. Noi, poeţii, întotdeauna am găsit în publicul acestui festival acel element care să ne motiveze. De altfel, în opinia mea, Iaşul a fost întotdeauna capitala poeziei noastre”.

Recitalurile extraordinare din cadrul Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi” vor fi susţinute miercuri, 24 mai, de Antoni Clapes şi Adrian Popescu, joi, 25 mai, de Ion Mureşan şi Gellu Dorian, vineri, 26 mai, de Carlos Ortega şi Varujan Vosganian, sâmbătă, 27 mai, de Adi Cristi şi Cassian Maria Spiridon, pentru ca duminică, 28 mai, în sala Baptisterium a Muzeului Mitropolitan, 41 de poeţi să ofere publicului un recital excepţional.

Festivalul Internațional ”Poezia la Iaşi” va avea loc în perioada 22 – 28 mai și va include numeroase întâlniri ale publicului cu poeți de renume, recitaluri de poezie și dezbateri specifice. Astfel, la această ediție participă 50 de poeți din 14 țări: 21 de poeți sunt din străinătate, iar  29 din România, din care 14 din Iași.

La ediția din acest an va participa și cunoscutul poet român Mircea Dinescu. Dintre cei 29 de poeți români, șapte sunt laureați ai Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” (din cei 26 care au primit suprema distincție, ce se acordă anual poeților români, din 1991). Poeții participanți vor primi diploma de participare și distincții cum sunt cea de Ambasador al Poeziei sau de Poet al Iașului. Mai multe detalii despre programul Festivalului Internaţional Poezia la Iaşi 2017 pot fi obţinute pe site-ul www.fieiasi.eu.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ