Fenomenul mamelor minore este foarte de greu de ţinut sub control în România

Conform statisticilor, suntem țara europeană cu cele mai multe tinere care au devenit mame la vârste foarte fragede. Un exemplu de acest gen vine din Harghita, unde, în 2018, 42 de minore au devenit mame, cea mai tânără dintre ele având doar 13 ani.

Totuși, comparativ cu 2017, situația este îmbucurătoare, în sensul în care numărul mamelor minore a înregistrat o mică scădere.

În 2018, 11 dintre minore au avut sub 15 ani atunci când au născut, iar mama cea mai tânără a avut doar 13 ani. Dacă anul trecut au fost 42 de naşteri înregistrate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, cu doi ani în urmă au fost 47 mame cu vârsta sub 18 ani.

Lipsa educației sexuale – una dintre principalele cauze

Medicii spun că, în cele mai multe dintre cazuri, mamele minore erau atașate de copii. Poate și datorită, sau din cauza, vârstei extrem de fragede a celor dintâi.

În aceste condiții, cu sprijinul polițiștilor și celor de la Protecția Copilului, de multe ori, s-au găsit soluții pentru ca mama și bebelușul să rămână împreună.

Din păcate, acest fenomen al minorelor devenite mame nu este o noutate în România. De nenumărate ori, organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra lui.

Problema este o consecinţă a lipsei accesului la îngrijiri medicale, dar are legătură și cu lipsa educației sexuale.

LĂSAȚI UN MESAJ