Share

Un alt proiect este construirea unui Centru Cultural Multifuncțional modern în satul Mogoșești, cu birouri, cabinete, cercuri pentru copii și tineret, etc., dar și construirea unei baze sportive în satul Budești, unde se vor desfășura diferite activități sportive

În cadrul rubricii ,,Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ-teritoriale și să reliefăm eforturile pe care aceștia le fac în vederea dezvoltării comunității lor. Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Mogoșești și discutăm cu primarul comunei, domnul Ștefan MAFTEI. 

REP: Cum v-ati putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna Dvs? 

Primarul Maftei Ștefan: Comuna Mogoşeşti este localizată în partea sudică a judeţului Iaşi, la o distanţă rutieră de 16 km de municipiul reşedinţă de judeţ. Teritoriul comunei este străbătut de DJ 248B şi DJ 248C care face legătura cu municipiul Iaşi.

În componenţa comunei Mogoşeşti intră localităţile: Mogoşeşti (reşedinţa de comună), Budeşti, Hadâmbu şi Mânjeşti, cu trupurile aparţinătoare.

Centrul polarizator al comunei îl constituie localitatea Mogoşeşti, deoarece reprezintă aşezarea cea mai mare şi în acelaşi timp are o poziţie geografică favorabilă dată de situarea acestei aşezări într-un punct de convergenţă a căilor rutiere.

În ultimii ani, în partea de E a localităţii Mogoşeşti, s-au construit multe locuințe şi a reapărut, de-a lungul şoselei Mogoşeşti – Iaşi, noua aşezare, purtând numele Şanta.

Viața economică a localnicilor din comuna  Mogoșești

Din suprafaţa totală de 6775 ha a comunei Mogoşeşti, la nivelul anului 2007, terenul agricol ocupă o suprafaţă de 3718 ha, adică 54,87%.

Potenţialul agricol al comunei Mogoşeşti este reprezentat, de suprafaţa mare a terenului arabil la care se adaugă o suprafaţă semnificativă de păşuni. Terenul arabil şi păşunile reprezintă premisele care favorizează activităţile bazate pe cultura plantelor şi creşterea animalelor.

Activităţile economice s-au dezvoltat în concordanţă cu resursele locale, economia locală fiind axată pe cultura plantelor şi creşterea animalelor, valorificând astfel suprafaţa de teren arabil, precum şi suprafeţele cu păşuni şi fâneţe. Cea mai mare parte a populaţiei active se ocupată cu agricultura şi activităţi conexe, însă există și persoane cu domiciliul în comuna Mogoşeşti care sunt angajate într-o mişcare regulată de navetism către municipiul Iaşi. Aceştia lucrează în construcţii, confecţii, pază.

Citeste si   Fostul primar al IAȘULUI, Gheorghe NICHITA a primit 5 ani de ÎNCHISOARE în dosarul nr. 46544/3/2015

Potențial turistic

Deşi comuna Mogoşeşti se află la mică distanţă de municipiul Iaşi, beneficiază de un cadru natural atractiv şi nepoluat, în care pădurea joacă un rol important, fiind adecvată, din acest punct de vedere atragerii unor fluxuri turistice de weekend (ieşiri în aer liber, picnic) şi dezvoltării turismului de agreement.

Potenţialul turistic al zonei a sporit o dată cu refacerea Mănăstirii Hadâmbu, aflată pe teritoriul administrativ al comunei vecine. Drumul spre acest lăcaş de cult străbate comuna de la un capăt la celălalt. Pe parcursul întregului an, dar mai ales vara, vin aici pelerini din toate colţurile ţării.

Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are ?  

Ș. MAFTEI: Bugetul comunei pentru anul în curs este de 7079,88 mii lei, acesta este insuficient pentru realizarea tuturor proiectelor propuse și a necesităților actuale ale cetățenilor comunei.

Ce lucrări / activități specifice aveți pregătire pentru această perioadă ?

Ș. MAFTEI: În prezent lucrăm cu utilajele din dotarea Primăriei la refacerea rigolelor, șanțurilor de scurgere, a drumurilor care au fost afectate de precipitațiile abundente din luna iunie, iulie 2019, dar și la pietruirea drumurilor sătești. De asemenea, se lucrează la terminarea construirii Centrului cultural multifuncțional, dar și a Căminului cultural din satul Mogoșești.

Una dintre activitățile social – culturale pentru care ne pregătim este cea de la începutul lunii septembrie. În această lună va avea loc Cercul pastoral-misionar împreună cu Patriarhia Română și cu preoții din comună, precum și invitați din alte parohii, cu o temă despre satul românesc: Satul Mogoșești – istoric, oameni și gospodari de frunte ai satului. Tot în această perioadă se fac pregătiri pentru Zilele comunei ce vor avea loc în luna septembrie.

Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare. 

Ș. MAFTEI: În comuna Mogoșești se află următoarele proiecte în derulare:

 • Reabilitarea și modernizarea Școlii Primare Budești se află în execuție. Valoare investiției este de 688.933 lei; Sursa de finanțare – PNDL.
 • Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Mânjești se află în execuție. Valoarea investiției 455.486,79 +TVA; Sursa de finanțare – PNDL.
 • Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Hadâmbu, nr. 2 se află în implementare. Valoarea investiției 065.500 lei; Sursa de finanțare – PNDL.
 • Construirea unui modern cămin cultural în satul Mogoșești se află în construcție. Valoarea investiției 274.514,53 lei; Sursa de finanțare – CNI.
 • Construirea unui modern Centru cultural multifuncțional cu birouri, cabinet, cercuri pentru copii și tineret, etc. se află în construcție. Valoarea investiției 000 lei; Sursa de finanțare – Bugetul local.
 • Realizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și stații de tratare a apei, în satele Mogoșești, Budești, Mânjești și Hadâmbu se află în implementare. Valoarea investiției 308.210,07 lei; Sursa de finanțare – PNDL.
 • Modernizare drumuri locale în satele Mogoșești, Mînjești și Budești se află în execuție. Valoarea investiției 2.751.081,98 lei; Sursa de finanțare –
 • Construire bază sportivă, racord electric, racord apă, fosă vidanjabilă și împrejmuire în sat Budești se află în implementare. Baza sportivă va fi construită în satul Budești și va deservi toți cetățenii din comună. Valoarea investiției 000 euro; Sursa de finanțare – fonduri europene.
Citeste si   Turismul din Județul IAȘI continuă să fie AFECTAT grav de CRIZA sanitară: ”Sosirile ÎNREGISTRATE în structurile de primire TURISTICĂ în luna mai 2020 au însumat 1729 PERSOANE”

Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)? 

Ș. MAFTEI: În pregătire se află proiectul Aducțiune gaz metan în satele Mogoșești, Budești, Mânjești și Hadâmbu, comuna Mogoșești, județul Iași. În prezent se depun eforturi pentru depunerea documentațiilor și obținerea finanțării prin Fondul de Investiții. Această investiție se află în faza studiului de fezabilitate. Sursa de finanțare – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Plaiurile Jijiei”. 

Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social? 

Ș. MAFTEI: Primăria se implică în viața comunității și are în prezent în derulare mai multe proiecte, atât pentru tineri cât și pentru persoanele în vârstă. Unul dintre proiecte este construirea unui cămin cultural nou în curtea Primăriei comunei Mogoșești, cu ieșire la DJ 248 C. Aici vor fi realizate activități pentru toate categoriile de vârstă: serbări școlare, festivaluri, întâlniri ale pensionarilor, etc.. Investiția se află în faza de execuție, realizată în proporție de cca 90% și este realizată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții.

Citeste si   CURSURI de DANS pentru ADOLESCENȚI

Un alt proiect este construirea unui Centru Cultural Multifuncțional modern în satul Mogoșești, cu birouri, cabinete, cercuri pentru copii și tineret, etc., dar și construirea unei baze sportive în satul Budești, unde se vor desfășura diferite activități sportive. Proiectul vizează îmbunătățirea condițiilor de trai a locuitorilor comunei prin dezvoltarea spațiilor publice locale ce vor permite promovarea sportului și a unui stil de viață activ pentru adulți  si copii.

Ne puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna Dvs pe parcursul anului? 

Ș. MAFTEI: Lunar în comuna Mogoșești avem: expoziţii aniversare în cadrul Proiectului cultural – educaţional: „Exerciţii de spiritualitate: Personalităţi ale Culturii Româneşti” și „Zilele deschise ale Bibliotecii MOGOSESTI – IASI, întâlniri-dezbateri: UTILIZATORI vs. CITITOR, Informații pe calculator vs. Lectura clasică”.

Săptămânal în perioada vacanței (iunie, iulie, august şi începutul lui septembrie) se desfășoară Clubul de vacanţă cu două componente: Clubul Prietenilor BIBLIONET şi Clubul de LECTURĂ.

De asemenea, desfășurăm activități în cadrul zilelor omagiale: 15 ianuarie: Ziua Culturii Naţionale: Mihai EMINESCU 2019 expoziţii şi manifestări culturale dedicate evenimentului Spectacol omagial, împreună cu Şcoala;

 • 23 ianuarie: Unirea Principatelor Românemanifestări, colocvii, expoziţii;
 • 21 martie: Ziua mondială a Poeziei colocvii, expoziţii, lansare de carte;
 • 2 aprilie: Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii manifestări, programe literar-artistice, expoziţii;
 • 21 – 28 aprilie: Sărbătorile Pascale la români (de la Florii la Izvorul Tămăduirii) manifestări, programe literar-artistice, expoziţii;
 • 9 mai: „Veşnicia s-a născut la sat”colocviu Lucian Blaga şi scriitorii lumii rurale; expoziţie;
 • 15 iunie: Şi a fost odată … Eminescu mese rotunde, expoziţii, excursie la obiective cultural turistice din Iaşi împreună cu Şcoala;
 • august – septembrie: Lecturile şcolare necesare educaţiei şcolarului, expoziţii, dezbateri;
 • 16-20 decembrie: DATINI și TRADIȚII la ROMÂNI: expoziţie, program literar-artistic.

Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora? 

Ș. MAFTEI: Relația cu autoritățile județene este bună. Avem sprijin de câte ori este nevoie. 

Domnule primar, vă urăm mult success și vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate.


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ