dav
ideall.ro

Comuna Bivolari dispune de un centru de asistență medico-socială care oferă asistență pentru 60 de persoane vârstnice , după ce a mai primit batrâni de la centrul din Sculeni, care a fost desființat

În dispensarul medical, în prezent, activează 3 medici de familie, cu 3 cadre medii sanitare, si 1 medic stomatolog. La nivelul comunei mai există, de asemenea, și două farmacii private care activează și în prezent. Spațiile în care funcționează cabinetele medicale sunt proprietate publică a consiliului local putând fi concesionate, închiriate sau date în folosință gratuită, (comodat) medicilor solicitanți.

Directorul centrului, contactat telefonic de reporterii noștri, ne-a oferit mai multe informații atât despre istoricul centrului, cât și detalii despre pacienții internați acolo:

Centrul de asistență medico-socială Bivolari, îsi desfășoară activitatea pe spațiul fostului spital rural al comunei. Este primul spital din județul Iași , construit în 1881. A activat și în perioada interbelică, fiind jumătate spital de campanie, jumătate spital rural și a avut specific de spital rural până în 2004, când a fost transformat în centru de asistență medico-socială în subordinea primăriei comunei Bivolari.

În 2007, a fost transferat de către Consiliul Județean printr-o lege care spunea că centrele care aparțineau de comune ce au sub 5000 de locuitori, sunt transferate la Consiliul Județean.

sensodays.ro

În 2009 s-a mărit capacitatea de la 25 de paturi la 60 de paturi, preluând spitalul de la Sculeni. Practic, din 2009 până în prezent activăm la o capacitate de 60 de paturi.
Noi tratăm bolnavi cronici, cu nevoi sociale,din toate categoriile de vârstă, doar adulti(probleme de pareze, paralizie, fracturi, cancer fază terminală, boli incurabile;mai putin probleme psihice).

Pacienții care sunt aici sunt, majoritatea, cazuri sociale. Sunt persoane care nu au aparținători sau pacienți cu aparținători, însă din cauza specificului bolii pe care îl au, nu pot fi ingrijiți acasă. Practic ei trebuie să primească un tratament medicamentos, perfuzabil,injectabil care necesită specialitate și îngrijire medicală 24 h din 24. Și atunci, chiar dacă pacienții au aparținători, din cauza specificului bolii, nu pot fi întreținuți acasă.

Majoritatea sunt abandonați în centru. Ei provin din familii dezorganizate” a declarat directorul centrului, Briscaru Petru.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ