Share

Centrul Maria Ward a fost înființat în urmă cu 20 de ani. În anul 1999 o familie din Italia a venit în România să viziteze Bucovina.  Când au ajuns în Rădăuți au văzut foarte mulți copii săraci și atunci s-au decis să facă o cantină pentru nevoiași. Proiectul a fost realizat împreună cu Caritas-ul din BagnacavalloItalia.

Ulterior, fiind foarte greu să gestioneze activitatea din Italia pentru municipiul Rădăuți, s-au orientat spre surorile de la Congregatio Jesu care au preluat această activitate. Cantina s-a desființat și au transferat această activitate lângă Casa de Cultură. Apoi s-a construit un nou centru la standarde europene finanțat cu fonduri UE.

Centrul are ca scop prevenirea abandonului școlar și familial

Avem o echipă de specialiști de asistenți sociali, psihologi și pedagogi sociali. Copii merg dimineața la școală , la prânz vin și mănâncă, apoi își spală hainele, fac duș, fac consiliere psihologică, terapie, logopedie, activități educative și creative apoi seara servesc cina și pleacă acasă.

”Fiecare copil care intră în centru face un contract de prestări servicii”

Un alt principiu al centrului Maria Ward  este să nu creem dependență , părinții sunt implicați în toate activitățile centrului, avem o grădină cu legume inclusiv  păsări iar ei sunt implicați și fac toate activitățile gospodărești și suntem ca o familie.

Avem un alt proiect de voluntariat la nivel local și internațional. Aceste proiecte de voluntariat se rezumă la tinerii din Rădăuți, din licee mai exact . Noi îi recrutăm  iar apoi facem 3 cursuri de formare și sinteze pe departamente și proiecte.

Acești  voluntari se formează pe viitor și primesc la sfârșit o adeverință și o diplomă de voluntariat.

Proiect internațional înseamnă voluntari din mai multe țări care vin și împreună cu voluntarii din România și realizăm activități educative.

Un alt principiu al centrului este că, familia vine spre noi și cere ajutorul dar în același timp este foarte important ca familia să își depășească condiția socială dar ne rezumăm la resursele pe care le are”, a declarat Sora Felicitas Butacu, director de la Centrul Social Maria Ward.

Felicitas Butacu ne-a mai declarat că cei care sunt înscriși în centru sunt pe o perioadă limitată sau pe o perioadă mai lungă, depinde de nevoile fiecăruia.

Mulți dintre ei își dau seama că nu se pot descurca în viață și atunci trimit copiii spre centru sau chiar cer ajutorul pe partea de abandon școlar. Prin centru au trecut peste 1000 de copii, care cu timpul și-au schimbat viața. De exemplu o familie cu 7 copii, ai căror părinții erau  analfabeți, au reușit să devinî asistenți medicali sau să lucreze ca steward.

Ceea ce mă impresionează este că toți copii care trec prin centru se întorc și sunt foarte recunoscători, vin cu un buchet de flori pentru personalul centrului  și spun < Eu aici mi-am schimbat viitorul, pentru că  părinții mei nu aveau posibilitatea să mă ajute și datorită vouă eu am ales un drum prin viață și sunt realizat. >

La un moment dat a venit cineva cu un buchet de flori și bomboane și am întrebat de ce a venit cu bomboane și ne-a spus că a venit pentru că atunci când era în centru se bucura  de fiecare bomboană pe care o primea, asta ne-a spus un copil care are tatăl schizofrenic iar mama probleme de coloană și nu poate să meargă, iar el este manager la o companie din Anglia iar soția profesoară de biologie.

Avem o echipă de specialiști, lucrăm foarte mult pe intervenție, în echipă și încercăm să oferim servicii de standard care să îi ajute pe copii să aibă un viitor și să-și depășească condiția social”, a mai declarat Felicitas Butacu, director de la Centrul Social Maria Ward.

 


Share
Citeste si   GCS: 488 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 112,300 de lei, în ultimele 24 de ore
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ